GÖRÜNTÜLÜ

Britanya’da 19’uncu Zilan Kadın Festivali coşkuyla gerçekleşti

Britanya’da 19’uncusu yapılan Zilan Kadın Festivali’ne yüzlerce kişi katılırken, “Bêrîtanların, Zîlanların çizgisinde Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” mesajı verildi.

Britanya Jiyan Kadın Meclisi tarafından bu yıl Londra KCC binasında Zilan Kadın Festivali’nin 19’uncusu düzenlendi. Kurdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan festival bu yıl “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarı ile düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı festivale, Gik-Der ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyeleri de katılarak destek verdi.

Saygı duruşunun ardından Jiyan Kadın Meclisi adında bir konuşma yapan Türkan Budak, Kürt kadının cesareti, yüreği, ideolojisi ile eril zihniyete, kapitalist moderniteye ve faşist işgalcilere karşı gereken cevabı verdiğini söyledi. 

Zîlanların ruhuyla mücadeleyi yükselteceklerini ifade eden Budak, “Bugün Bêrîtanların, Zilanların o görkemli devrimci mücadelesi tüm Ortadoğu’da kadın özgürlük mücadelesinin milyonlara ulaşmasını sağlamış ve kadın devrimi Rojava’da gerçekleşmiştir. Bir kez daha Şehit Zîlan şahsında tüm şehitlerimize sonsuz minnet ve saygımızı sunuyoruz. Bir kez daha Bêrîtanların Zîlanların çizgisinde Önder Apo’yu özgürleştirmenin sözünü yineliyoruz” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan bir konuşma da ise “Zîlan yoldaşın tarihi çıkışının özgürlüğe giden yolun önderlik olduğunu gösterdiğini” ifade edildi. Konuşmada, Kürt sorunun çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesine güçlü katılım çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından şiir dinletisi ve defile düzenlendi. Sık sık, “Jin Jiyan Azaî”, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı festivalde kadınlar, yöresel kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturdu.

Festivalde sanatçılar Zeyno, Rojhilatlı sanatçı Jale ve Kewe sahne aldı. Festivale katılanlar uzun süre halay çekti.