GÖRÜNTÜLÜ

Cansız, Doğan ve Şaylemez 3’ncü yılında Paris’te anıldı

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez katledilişlerinin 3’üncü yıl dönümünde Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde anıldı. Anmada konuşan Cansız, Doğan ve Şeylamez’in aileleri, Fransız hükümetine katliamın aydınlatılması çağrısında bulundu.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez katledilişlerinin 3’üncü yıl dönümünde Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde anıldı. Anmada konuşan Cansız, Doğan ve Şeylamez’in aileleri, Fransız hükümetine katliamın aydınlatılması çağrısında bulundu.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 yılında katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için bir anma yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş öğle saatlerinde Paris Demokratik Toplum Merkezi önünde başladı. Yürüyüşe Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez, Sakine Cansız’ın abisi Metin Cansız, Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan, Kürdistani kurum temsilcileri, Fransız siyasi parti ve sivil toplum örgütü, SKB ve ACTİT kurum temsilcileri olmak üzere yüzlerce kişi katıldı. Sakince Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan fotoğraflarının taşındığı yürüyüşün önünde ise "Adalet ve Aydınlık" flamaları, Silopi’de katledilen Fatma Uyar, Sêvê Demir, Pakize Nayır’ın fotoğrafları taşındı. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK, KCK, PJAK, TJK-E, KCD-E, FEDA, Kürt gençliği, YPG-YPJ, şehit aileleri adına yapılan çelenkler ise Kürt kadınlar tarafından taşınması dikkat çekti. Yürüyüş boyunca, “Hepimiz Sakine, Fidan, Leyla, Seve, Pakize, Fatma’yız”, “Adalet ve aydınlık istiyoruz” sloganları atılarak, katliamın aydınlatılması talep edilerek, Kürdistan’daki bakıların son verilmesi istendi.

‘KATLİAMIN ARKASINDAKİ GÜÇ ORTAYA ÇIKARTILSIN’

Kürdistan Enformasyon Bürosu’na kadar yapılan yürüyüşün ardından kurumlar adına çelenkler ve çiçekler, bırakıldı. Büro önünde anma etkinliği üç kadın devrimci ve Kürdistan'da yaşanan katliamlarda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla devam etti. Anma etkinliğinde şehit aileleri, Kürdistani kurum temsilcileri, Fransız dost kurumlar söz alarak katliamı lanetlerken, 3 yıl geçmesine karşın halen katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılmamasının demokrasi ve adalet ülkesi olan Fransa açısından utanç olduğu vurgulandı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Cemile Renkliçay, Fransa’nın katliamın arkasındaki güçleri aydınlatma konusunda siyasi ve ekonomik çıkarlarını gözeterek sessiz kaldığını ifade etti. Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Nursel Kılıç ise, Cansız, Doğan, Şaylemez’in ardılları Kürdistan’da katledilen Fatma Uyar, Sêvê Demir, Pakize Nayır’ın mücadele bayrağının asla yere düşmeyeceğini vurguladı. Kürt kadının öfkesinin ancak “Barış geldiği gün, katliamlar aydınlatıldığı gün, özgürlük sağlandığı gün, Kürdistan’da demokratik, özerk bir toplum düzenin oluştuğu gün son bulur” diyen Kılıç, bu öfkenin mücadelenin her anında olacağını söyledi.

‘KATLİAMIN SORUMLUSU FRANSA’DIR’

Leyla Şaylamez’in babası Cumali Şaylemez adalet sağlanmadığı sürece Paris’te daha çok katliam yaşanacağını belirterek, katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılmasını talep etti. Cumali Şaylemez, “Katliamları aydınlatacak güç, halkların kendi mücadelesi ve halkların kardeşliğiyle mücadelenin sahiplenilmesiyle sağlanabilir. Açıkçası söylemek gerekirse biz iktidarlardan bir şey talep etmiyoruz. Türk MİT’inin burada yaptığı katliamdan kesinlikle buradaki iktidarın haberi vardır. Şimdiye kadar bu katliamı ortaya çıkarmamaları bunun göstergesidir. Onun için Avrupa’daki halklara sesleniyoruz. Sakine, Fidan ve Leyla’yı katleden zihniyet ile Paris’te katliam yapan zihniyet aynıdır. Bu zihniyete karşı mücadele etmek hepimizin ortak mücadelesi olmalıdır” diye konuştu.

Kuzey Kürdistan’daki katliamlara da dikkat çeken Şaylemez, Avrupa’nın buna müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Fidan Doğan’ın Hasan Doğan ise katliamcıların ortaya çıkmamasının tek sorumlusu Fransa olduğunu belirterek, yargıyı eleştirdi. Doğan, “Fransa hükümeti kendi ülkesinde yapılan katliamların sorumlularını cezalandırmak için bütün imkanlarını seferber ederek, yaptı. Ancak Kürt kadınları 3 yıldır katledilmelerine rağmen hala sorumlular bulunmadı. Söz konusu Kürt olunca böyle oluyor. Fransa yargısından talebimiz bir an önce sorumluları ortaya çıkarmasıdır” dedi.

Cansız ailesi kadınları adına Nurcan Yıldırım söz aldı. Yıldırım, böylesi bir anmada konuşmanın zorluğuna değinerek, Cansız ailesinin kadınları adına anma etkinliğine katılanlara teşekkür ederken, Kürt halkının mücadelesini sürdüren tüm güçleri selamladı. Yıldırım, Sakine’nin ölümünü kendileri için sözlerle ifade edilemeyeceği zorunlulukta olduğunu söyleyerek, sorumlularının çıkartılma talebini yineledi.

‘PARİS CİNAYETLERİ AYDINLANMIYOR’

Eyleme katılım sağlayan Tamil halk temsilcileri adına bir Tamil temsilcileri söz aldı. Fransa’da aynı şekilde kendi önder kadrolarının da katledildiğini hatırlatan Tamilli temsilci, “Fransa’da yaşanan tüm katliamlar karanlıkta kaldı. Asla adalet sağlanmadı. Adaleti sağlamak için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

MRAP ve Fransa Kürt Dostluk Derneği adına yapılan konuşmalarda ise Fransa’nın Türkiye’den desteğini çekmesi, yaşanan soykırıma göz yummaması ve katliamın arkasındaki güçleri aydınlatması talebi yinelendi.

FEDA adına konuşan Pir Rıza Yağmur ise AKP faşizminin yapmış olduğu katliamların hiçbir din ve inançla bağdaştırılamayacağını hatırlatarak, yaşanan faşizm karşısında direnişte olunacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından anma etkinliğinde taşınan çelenkler katliamın yaşandığı Enformasyon Bürosu önüne bırakıldı. Ardından anma etkinliğine katılım sağlayanlar kapı önüne karanfiller bıraktı.