Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez asınına Almanya’nın Bonn ve Hollanda’nın Amsterdam kentlerinde anma toplantıları düzenlendi.

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez asınına Almanya’nın Bonn ve Hollanda’nın Amsterdam kentlerinde anma toplantıları düzenlendi.

PARİS’TE KALEDİLEN 3 DEVRİMCİ KÜRT KADIN BONN’DA ANILDI

Almanya’nın Bonn kentinde, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 devrimci kadın anıldı.

PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Üyesi (KNK) Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez, Sara Kadın Merkezi ve Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıyla anıldı.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anma toplantısında Üç kadın devrimcinin portresinin işlendiği sinevizyon gösterimi sonrasında katılımcılar, son dönemlerde Kürdistan’da Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı soykırım katliamları üzerine söz aldılar.

Sara Kadın Meclisi sözcüsü, aradan geçen zamana rağmen Paris Katliamı’nın aydınlatılmamış olması ve katillerin ceza almamış olmalarının anlaşılır olmadığını ve devletlerin buradaki karanlık ilişkilerine dikkat çekti.

Şehit Aileleri Komitesi adına konuşan Rojin Ana da, “Kürdistan’da her nesilden şehadetlerimiz var. Bu çok ağır bir bedel olduğu anlamına gelmektedir. Ancak karşılığına da baktığımızda özgürlük için verilmiş bedeller olduğunu görüyoruz ve sonuç almaya doğru gidiyor. Üç Kadın Devrimci ve Özgürlük için kaybettiğimiz diğer devrimci kadınlar da canları pahasına Kürt halkının onurlu direnişini uluslararası arenaya taşımış durumdalar. Bu azımsanamayacak bir realitedir. Bunu bütün şehitlerimize borçluyuz” dedi.

Toplantıda söz alan siyasetçi Yılmaz Kobane de, “haklı bir mücadele yürütüyoruz. Ortadoğu’da yeniden şekillenmeye gidilirken Kürtler, artık en önmeli aktörlerden biridir ve stratejik bir güçtür” dedi. Kobane, Kuzey Kürdistan’da Kürtler’e soykırım saldırılarını gerçekleştiren Türk devletine karşı Türkiyeli diğer halkların da Kürdistan halkı ile birlikte bu barbarlığa ve diktatörlüğe karşı durmaları gerektiğini ve faşizmin onları da yok etme hedefinde olduğunu söyledi.

Yılmaz, Kobanê, faşizme karşı birlikte duruşun bu durumda zorunluluk olduğununu vurguladığı konuşmasını, “Kürt halkı nasılki Rojava’da Türk Devleti destekli çeteleri direnişle yenilgiye ugrattıysa, Bakur’da da Türk Devleti’nin zalim uygulamalarını berteraf edecek ve mutlaka kazanacaktır” diye konuştu.

AMSTERDAM

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için anma etkinliği yapıldı.

Amsterdam ve Amsfort Demokratik Kürt Toplum Merkezi'leri tarafından düzenlenen anma çok sayıda Kürdistanlı ve dostunun katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte Sakine Cansız’ın kız kardeşi Feride, kuzeni Nurcan Yıldırım ve Kürt siyasetçi Fatma Dikmen birer konuşma yaptılar.

Anmada konuşan Sakine Cansız’ın kuzeni Nurcan Yıldırım, şöyle dedi: “Sakine Ortadoğu’da feodalizme karşı savaşan Leyla Kasım’dır. Emperyalizme karşı savaşan Roza Luksemburg’dur. Sakine Cansız Kürdistan’da mücadeleye başladığı zaman tek başınaydı. PKK hareketi içinde kadın özgürlük mücadelesinin temellerini geliştirdi. Bugün görüyoruz ki milyonlarca Kürt kadını Sakine yoldaşın çizgisinde özgürlük mücadelesi veriyor. Kürt kadınının kendi ayakları üzerinde durabileceğini, teslim olmayacağını, Amed Zindanı’nda faşist Türk devleti zihniyetinin uyguladığı insanlık dışı işkence cenderesinde teslim olmayıp, sonuna kadar direnerek herkese göstermiş oldu. Bize düşen ise onun direniş çizgisinde mücadele etmek ve Kürdistan'da sömürgecileri yenilgiye uğratmaktır. Bugün Sur’da, Cizire’de, Silopi, Nusaybin ve Kürdistan’ın her alanında mücadele eden yoldaşlar sonuna kadar Sakine çizgisinin takipçisidirler.”

Etkinlikte, Sakine Cansız’ın yaşamını ve mücadelesini konu alan bir sinevizyon da gösterildi. Mücadele arkadaşı Hasan Peri ise, Avrupa Demokratik Kürt Toplum Merkezleri adına yaptığı konuşmada, şunları belirti: “Sakine yoldaş ile iki yıl birlikte çalıştım. Sakine yoldaşın yaşamında yargı ve yanlış düşünce söz konusu değildi. Sürekli yoldaşını yücelten ve önünü açan, çalışmalarında perspektif sunan bir insandı. Bazı devrimciler kelimelerle ifade edilmez, onları yakından tanımak ve onlarla yaşamak gerekir.

Anmada daha sonra tertip komitesi adına bir konuşma yapılırken, Şair Mehmet Çetin, Sakine Cansız için yazdığı Zazaca şiirleri okudu. Yine, Şair Ali Gümüş, Kadir Büyükkaya, Sevda Kuran, Zarife Çalışkan şiirleriyle duygusal anlar yaşattılar. Anma Ozan Sewuse, Ozan İsmail ve Koma Senur’un müzik dinletisi ile bitirildi.