Cansız'ın mezarı başında söz verdiler: Teslim olmayacağız!

Paris'te katledilen Sakine Cansız ve arkadaşları, Dersim'de anıldı. Anmadaki konuşmalarda, kadınların teslim olmayacağı ve mücadeleyi büyüteceği mesajı verildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, 9 Ocak 2013'te katledilen devrimci kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Dersim'de anıldı. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Eyleme, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun, Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, eski HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin de katıldı.
Seyit Rıza Heykeli önünde çıra yakılmasının ardından kitle, Dersim Belediyesi Asri Mezarlığı'nda bulunan Cansız'ın mezarındaki anma programına geçti. Cansız'ın mezarı başında ağıtlar yakan kadınlar, mücadele sözü verirken, Silopi'de katledilen üç kadın siyasetçiyi de andı.

ALTUN: KADIN DEVRİMİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Cansız'ın mezarı başında konuşan Altun, şunları ifade etti: "Bir halkın özgürlüğü için, bir kadın sistemi yaratmak için özgürlük mücadelesinin ilk kadınlarından başta Sakine Cansız ve diğer hevallerimiz olmak üzere tüm arkadaşları saygıyla anıyoruz.  Bundan Üç yıl önce Paris’te katledilen üç kadın arkadaşımız özgürlük savaşçılarıydı. Sistem bize bir mesaj vermek istedi. Tam da 9 Ocak'tan üç gün önce aynı şekilde yine üç kadın arkadaşımızı katlettiler. Bu bir halkın imha edilmesidir, imha hareketidir, yok sayma hareketidir. Kadın mücadelesiyle gelişen özgürlük mücadelesini yok etme hamlesidir.  Biz buradan sesleniyoruz; sizin imhalarınıza, katliamlarınıza, yok saymalarınıza karşı topyekûn direnişi geliştireceğiz. Teslim olmayacağız! Özgürlük ve direniş uğruna bedel ödememiz gerekirse bedel ödemeye hazırız. Şunu bilmenizi isteriz ki, bizler sizlerin karşında diz çökmeyeceğiz. Bu özgürlük anlayışıyla kadın devrimini, kadın sistemini geliştireceğiz."

KIŞANAK: ÖZGÜRLÜK ARAYIŞIMIZDA YAŞAYACAKSIN

Kışanak ise şunları belirtti: "Sakine yoldaşımıza söz veriyoruz; mücadelen sürecek, özgür arayışımız devam edecek. Kürt kadınlarının mücadelesinde ve özgürlük arayışımızda sonsuza kadar yaşayacaksın. Hiçbir kurşun seni öldüremez. Dersim direnişin adıdır; Sakine de bu kimliği, bu direnişi en iyi temsil eden, en güçlü yaşayan ve sonsuza kadar Dersim'in kadın özgürlüğünün sembolü olarak yaşayacak bir yoldaşımızdır."
Kışanak, katillerin hesap vermesini de istedi.

DEMİREL: DİRENİŞİ BÜYÜTEREK ABLUKAYI YIKACAĞIZ

Demirel ise "Bu mücadele sizin özgürlük aşkınızla buluşarak devam edecektir" ifadesini kullanırken, Kürdistan'da katledilenlerin cenazelerinin ailelerine verilmemesine tepki gösterdi. 
Demirel, "Başta Kürdistan ve tüm Türkiye'de altı öncü kadromuzu anıyoruz. Ve bir kez daha ifade ediyoruz ki, mücadelenizi zaferle taçlandıracağız. Direnişi büyüterek ablukaları yıkacağız" dedi.
Anmaya katılanlar, çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren gerillaların mezarlarına da karanfiller bırakarak mezarlıktan ayrıldı.
 

...