Cansu Kaya cinayetine kadınlardan protesto

İstanbul, Ankara, Mersin ve Adana'da alanlara çıkan kadınlar, cinayetleri azmettiren AKP'nin erkek yargısının ise katilleri akladığını belirtti.

Kadınlar, cinsel saldırıya uğrayıp boğularak katledilen 18 yaşındaki Cansu Kaya cinayetine tepkisini dile getiriyor. İstanbul, Ankara, Mersin ve Adana'da alanlara çıkan kadınlar, cinayetleri azmettiren AKP'nin erkek yargısının ise katilleri akladığını belirtti. 

Geçen pazar gününden itibaren kayıp olan ve üç gün sonra kanalda cesedi bulunan 18 yaşındaki Cansu Kaya'nın cinsel saldırıya uğrayıp boğularak dereye atıldığı öğrenilmesinin ardından kadınların tepkileri çığ gibi büyüyor.

İSTANBUL 

İstanbul'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde Tünel Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, cinayeti yürüyüşle protesto etti. "Kadın katillerine indirim değil ağırlaştırılmış müebbet" ve "Bana yapılanı görmezden gelme" dövizleri taşıyan kadınlar, "Cansu Kaya'nın hesabını soracağız, Özgecan yasasını kazanacağız" pankartı arkasında Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

"Cansu'nun hesabı sorulacak", " Yaşam hakkımızı alacağız", "Asla yalnız ürümeyeceksin", "Özgecan yasasını istiyoruz" ve "Adalet biziz susmayacağız" sloganları atan kadınlar adına açıklamayı yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav, Cansu'nun öldürülmesinden sonra 3 kadının daha katledildiğini hatırlatarak, kadın cinayetlerinin peşini bırakmayacaklarını dile getirdi. 7 Haziran seçimlerinden sonra kadınlar açısından Türkiye'de tablonun değişeceğini belirten KAV, "Kadınların bedenine, kimliğine müdahale edenler, söz söyleyenler seçimden sonra susmak zorunda kaldı. Yeni Meclis açılır açılmaz Özgecan Yasası'nın çıkması için mücadele edeceğiz ve kazanan biz kadınlar olacağız" dedi. 

Eylem, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı ile sona erdi.

ANKARA 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Muğla'da suda boğularak vahşice katledilen 18 yaşındaki Cansu Kaya cinayetini, Ankara Sakarya Caddesi'nden Yüksel Caddesi'ne gerçekleştirdiği yürüyüşle protesto etti. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğrafları ile yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık "Yaşasın kadın dayanışması" ile "Kadın katliamlarına indirim yok" sloganları attı. 

Yürüyüşün ardından açıklamayı yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Yöneticisi Ayşen Kavas , Cansu Kaya'nın katliamından sonra 3 kadının daha katledildiğine işaret ederek, kadın cinayetlerinin sürmesine sebebiyet veren esas eğilimin "Erkek şiddetini aklamak" eğilimi olduğunu belirtti. Bunun en kristalize olmuş şeklinin ise kadın cinayeti davalarında verilen ceza indirimleri olduğunu vurgulayan Kavas, bu nedenle bir an önce talep ettikleri Özgecan Yasası'nın çıkarılmasını istedi. Yasanın çıkmaması halinde kadın katliamlarının artarak devam edeceğinin altını çizen Kavas, "Türkiye Toplumu Özgecan ile beraber en çok bu indirimleri konuştu. Bundan rahatsız olduğunu dile getirdi. Kadın cinayetleri davalarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yasalaşması artık tüm toplumun talebidir" diye belirtti. 

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi. 

MERSİN

Mersin Kadın Platformu, Muğla'da katledilen Cansu Kaya olayı ile son yıllarda artan kadın katliamlarını Barış Meydanı'nda düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya, HDP Mersin il ve ilçe yöneticileri, KJA aktivistleri ve Mersin Kadın Platformu bileşenleri katıldı. "Kadın cinayetleri politiktir, Öz savunma meşrudur" pankartını taşıyan kadınlar, "Kadına uzanan eller kırılsın", "Jin, jiyan azadi" ve "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları attı. Açıklamayı yapan Mersin Kadın Platformu üyesi Özlem Uslu, kadına yönelik şiddetin yüzde 90'nının polisin sorumluluk bölgesinde meydana geldiğini belirterek, "Kadınlar hükümetin ve onun polisinin politikası yüzünden katlediliyor. Kadın cinayetleri politiktir, AKP bu cinayetlerin bizzat azmettiricisi ve AKP'nin yargısı bu katillerin aklayıcısıdır" dedi.

Kaya'nın ve katledilen bütün kadınların katillerinden hesap soracaklarını kaydeden Uslu, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" dedi. 

Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi. 

ADANA

Adana Kadın Platformu da, kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla İnönü Parkı'ndan Atatürk Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Cansu Kaya isyanımızdır, hesabını soracağız "pankartını açan kadınlar, alkış ve zılgıtlarla yürüyüşe geçti. "Kadınların isyanı katilleri boğacak", "Katil devlet hesap verecek", "Erkek vuruyor devlet koruyor" ve "İsyan, sokak, dayanışma" sloganları atan kadınlar kadına açıklamayı yapan Adana Kadın Platformu üyesi Cansu Azazi, yıllardan bu yana hem eril zihniyet hem de bu zihniyetin devamcısı iktidar tarafından desteklenen kadın cinayetlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini ifade etti. Azazi, son olarak Muğla'da 18 yaşındaki Cansu Kaya'nın erkekler tarafından katledildiğini hatırlatarak, "Öfkeliyiz çünkü üzgün olmaktan, yas tutmaktan, dizimizi kırıp oturmaktan çoktan vazgeçtik. Toplumun her hücresine alışmışlığı sindirmeye çalışan erkek egemenliğine hayır diyoruz. Tecavüz ettiğiniz her kadın için çığlık olup akacağız" diye belirtti.

Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.