Cumartesi Anneleri: Kanımızın son damlasına kadar mücadeledeyiz!

Cumartesi Anneleri, bu haftaki adalet arayışlarında Halil ve Kasım Alpsoy'un akıbetini sordu. Eylemde yapılan konuşmalarda, mücadelenin devam edeceği mesajı verilirken, Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara da dikkat çekildi.

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 581'inci haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Ailelerin eylemine İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Eylemde, Mardin'in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde gözaltında kaybedilen ve 21 yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta kemikleri bulunan 13 yaşındaki Davut Altınkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün hikayesi anlatıldı. 

'ELİM YAKALARINDA OLACAK!'

Eylemde, 1994 yılında gözaltında kaybedilen kuzenler Halil ve Kasım Alpsoy'un akıbetleri sorulurken, Kürdistan'da devam eden soykırımcı saldırılara da dikkat çekildi. 
Halil Alpsoy'un eşi Fikriye Alpsoy, eşinin kaybedilme sürecini anlatırken, Elim diğer dünyada onların yakalarında olacak" dedi. Çocuklarını Galatasaray Meydanı'nda büyüttüğünü ve şimdi de torunlarını büyüttüğünü söyleyen Alpsoy, "Kanımın son damlasına kadar mücadelem devam edecek" diye konuştu.
'HESAP SORULSAYDI İNSANLAR YAKILAMAZDI'
Alpsoy'un torunları Helin ve Eylem Alpsoy da yaptıkları konuşmalarda, '90'lı yıllardaki kayıpların hesabı sorulmadığı için bugün Kürdistan'da insanların yakıldığına  vurgu yaptı.

'EŞİMİ EMNİYETTEN ÇAĞIRDILAR...'

Gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy'un eşi Leyla Erdoğan Alpsoy da eşinin kaybedilme sürecini anlatarak, "Eşimi emniyetten çağırdılar. Onu gece 12'ye kadara bekledim ama bir daha eşimi göremedim. Eşime ne olduğunu bilmek istiyorum" diyerek, eşinin akıbetini öğrenene kadar mücadelesini sürdüreceğini söyledi. 

TÜRKDOĞAN: BAŞIMIZA NELER GELECEĞİNİ BİLEMİYORUZ!

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise kayıpların bulunması ile ilgili Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere uymadığını söyledi. Kürdistan'da devam eden soykırımcı saldırılara da değinen Türkdoğan, "Türkiye'de cezasızlık ve hukuk dışılık almış başını gidiyor. Kanun dışılık o kadar sirayet etmiş ki başımıza neler geleceğini bilmiyoruz" dedi. Adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Türkdoğan, Gever'de 9 haftadır kayıp yakınlarının eylem yapamadığını, Cizîr, Nisêbîn, Şirnêx'te de eylemlerin kesintiye uğradığını hatırlattı. 

ALPSOY'UN İHKAYESİ

Avukat Zeynep Ceren Boztoprak ise haftanın basın açıklamasını yaptı. Boztoprak, yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olarak bu topraklarda yüzlerce insanın gözaltında kaybedildiğini söyledi. Türkiye'nin siyasi sisteminin özgürlük, insan hakları ve adalet gibi temel insani değerlere yönelmekten uzak durduğunu ifade eden Boztoprak, iktidarlar değişse de bu zihniyetin değişmeden günümüze taşındığını dile getirdi. 12 Mayıs 1994 gecesi 37 yaşındaki Halil Alpsoy'un İstanbul Kanarya'dan eşi Fikriye Alpsoy'un yanındayken gözaltına alındığını söyledi. Fikriye Alpsoy'un eşini sormak için gittiği Gayrettepe'deki Terörle Mücadele Şubesi'nde Halil Alpsoy'un gözaltına alındığını inkar ettiğini dile getiren Boztoprak, "Alpsoy, İstanbul'da 530 km uzaklıktaki Kırıkkale'de ormanlık bir alanda bulundu. Gördüğü ağır işkence sonucu tanınmaz hale gelen bedenini kardeşleri elindeki yara izinden teşhis edildi" dedi. 
Alpsoy'un gözaltında alınmasından bir hafta sonra polislerin amcasının oğlu Kasım Alpsoy'un Adana'daki evine baskın yapıldığını ve Adana İstihbarat Dairesi'ne götürüldüğünü söyleyen Boztoprak, "Gözaltına alındığı günün akşamı kendisini bırakıp serbest bırakıp kimliğini alıkoydular. 'Yarın gel kimliğini al' dediler. Eve geldiğinde işkenceden perişan haldeydi. Ertesi gün kimliğini almak üzere bir akrabasıyla MİT binasına gitti. Akrabası tüm gün kapıda bekledi, ancak Kasım Alpsoy o binadan bir daha çıkamadı" diye konuştu. 

ERDOĞAN'IN HABERİ VAR!

Boztoprak, 2011 yılında dönemin Başbakanı Tayip Erdoğan'la görüşen Cumartesi Anneleri içinde Kasım Alpsoy'un eşi Leyla Erdoğan Alpsoy'un da olduğunu dile getirdi. Boztoprak, şunları söyledi: "Leyla Alpsoy, eşinin nasıl kaybedildiğini anlattı ve Erdoğan'dan kayıplar için harekete geçmesini istedi. Ancak, bugüne kadar Kasım ve Halil Alpsoy'un başına gelenleri açığa çıkartacak, ceza adaletini sağlayacak etkin bir soruşturma yapılmadı. Ailelerinin gerçeğe ve adalete ulaşma hakkı devlet tarafından engellendi."
Boztoprak, Kasım ve Halil Alpsoy'un dosyasında hakikatin açığa çıkartılması ve faillerinin yargılanarak cezalandırılması talebinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. 
Eylemde konuşan Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Karakoç da 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası kapsamında, "Adalet nerede, kayıplarımız nerede?" şiarıyla Ankara'da olacaklarını söyledi. 19 Mayıs'ta da gözaltına kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç için Gazi Cemevi'nde bir araya geleceklerini belirten Karakoç, eylemlere katılım çağrısında bulundu.
Cumartesi Anneleri, eylemlerini devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi anarak sonlandırdı.