GÖRÜNTÜLÜ

‘Daha fazla çalışma ve mücadele’

HDP’nin zaferi ile cumhuriyet tarihi boyunca halklar arsında yıkılmak istenen köprülerin yeniden onarıldığını kaydeden kadın vekiller, elde edilen başarıyı “daha fazla çalışmak ve mücadeleyi yükseltmek” mesajı olarak değerlendirdi.

HDP, Amed kadın milletvekilleri elde edilen başarının kadın mücadelesi açısından yeni bir aşamayı başlattığına dikkat çekti.

HDP’nin zaferi ile cumhuriyet tarihi boyunca halklar arsında yıkılmak istenen köprülerin yeniden onarıldığını kaydeden kadın vekiller, elde edilen başarıyı “daha fazla çalışmak ve mücadeleyi yükseltmek” mesajı olarak değerlendirdi.

Amed’de ortaya çıkan tarihi seçim başarısı ardından Amed kadınları ve halkını Meclis’te temsil edecek olan kadın vekillerden Nursel Aydoğan, Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

‘HALKLAR ARSINDA YIKILMAK İSTENEN KÖPRÜLER ONARILDI’

Türkiye halklarına yeni yaşam ve büyük insanlık zaferini kutlayan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, “Türkiye halklarının ‘Büyük insanlık’ mücadelesi devam ediyor. Eşitlik, kardeşlik, mücadelesi devam ediyor. Büyük insanlık mücadelesine uzun yıllar büyük engeller çıkardılar, ancak HDP ile Türkiye halkları bu engelleri aştı” dedi.

Cumhuriyetin kurulduğu günden günümüze kadar halklar arasındaki kardeşlik köprülerinin yıkılmaya çalışıldığını da vurgulayan Aydoğan, HDP’nin başarısının halklar arasında yıkılmak istenen köprülerin tekrar onarılması anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Özellikle seçimlerden bir gün önce Amed’de düzenledikleri “büyük insanlık” mitingine yapılan saldırı ve bu saldırıda insanların yaşamını yitirmesi ardından Türkiye’nin her tarafından mesajlar, telefonlar aldıklarını belirten Aydoğan, destek mesajları ve telefonların Türkiye halklarının arasına konan engellerin nasıl ortadan kaldırıldığını gösterdiğini ifade etti.

Aydoğan, “HDP projesinin de zaten budur, bu mesaj ve telefonlar bizleri mutlu etti. HDP, halkların hep birlikte birbirilerinin acılarını, sevinçlerini paylaşarak bir arda yaşama projesidir” diye konuştu.

Bu projenin bu anlamıyla barajın da ötesinde bir başarı kazandığının altını çizen Aydoğan, bu başarının HDP projesinin kararlı duruşunun bir ifadesi olduğuna işaret etti.

Amed’deki başarıyı da sürpriz olarak değerlendiren Aydoğan şöyle devam etti: “Aslında bizim için de sürpriz oldu. Seçim öncesi değerlendirmelerimizde hep dokuz vekil çıkarabileceğimizi düşünüyor ve bunu da başarı sayıyorduk. Ama seçimin sonuna doğru AKP’nin özellikle Amed ve bölge merkezli uyguladığı baskı politikaların devleti daha fazla polis devleti haline getirmesi nedeniyle Amed halkı yüzünü tamamen bize döndü. Amed’de çok yüksek bir oy oranı ile seçimleri kazandık, rekor bir oy oranı ile kazandık.”

‘ESAS BAŞARI HALKLARINDIR’

Esas başarının halka ait olduğuna vurgu yapan Aydoğan, “Her bir birey bu seçimlerde sanki kendisi milletvekili olacakmış gibi çalıştı. HDP’nin başarısının kendi başarıları olduğunu görerek çalıştılar. Halkın bu aşamaya gelmiş olması çok önemli ve anlamlı. Bize oy veren, vermeyen herkese teşekkür ediyoruz. Bu başarı Türkiye halklarının başarısıdır. Çalışmalarımıza bu tempo ve anlayış ile devam edeceğiz ve 2019 seçimlerinde artık Türkiye halklarının yönetimine talip olacağız. “

ZAFERİ KOBANÊ, ŞENGAL VE AMED ŞEHİTLERİNE ATFETTİ

Meclis’in ilk Êzîdî kadın milletvekili olan Feleknas Uca da seçim sonuçlarının tarihi bir anlam ifade ettiğini söyledi. Zaferi Kobanê ve Şengal’de yine 5 Haziran günü Amed mitinginde katledilen arkadaşlarına atfetti.

‘AKP’NİN KOBANÊ POLİTİKASI CEZALANDIRILDI’

Bu seçimlerden çıkan sonucu Türk devleti ve AKP hükümetinin Kobanê’ye dönük yürüttüğü politikanın cezalandırılması olarak ifade eden Uca, “Kobane ve Şengal’den yüzlerce şehidimiz geldi. Ancak AKP hükümeti ve siyasetçileri Kürt halkının acılar çektiği bugünlerde Kürt halkının yanında olmadı. Aksine, Kürt halkına karşı durdu, halkımızda bu seçimle birlikte bunun hesabını sandıkta sormuş oldu” diye konuştu.

TÜM RENKLER MECLİSTE

Bu seçimler ile birlikte tüm renkler, inançlar ve halkların bir arada HDP ile birlikte meclise taşınmış olduğunu belirten Uca, bu başarının HDP’nin Türkiye halklarının geleceği olduğuna dair umutların da ifadesi olduğuna işaret etti.

CEZAEVLERİNİN BOŞLATILMASI İÇİN MÜCADELE

Kısa sürede başta İmralı Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerinin boşaltılması gerektiğini de dile getiren Uca, bundan sonraki tüm çalışmalarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve barışın gelişmesi yönünde olacağını paylaştı.

‘KADIN MÜCADELESİ YENİ BİR AŞAMADA’

“Meclis’te kadınların da sesi olacağız” diyen Uca, şöyle konuştu: “Bu başarı aynı zamanda kadınların da başarısıdır. Kadın mücadelesi bu başarı ile yeni bir aşamaya taşınmıştır. Kadınlar olarak Meclis’te beş bin yıllık erkek egemen zihniyet ve savaş politikalarına karşı çözümün, barışın ve eşitliğin temsilcisi olacağız.”

‘KADIN MÜCADELESİNİ YÜKSELTECEĞİZ’

Sibel Yiğitalp ise bu başarının kadınlar açısından, kendi siyasetini yapma anlamında çok önemli olduğuna dikkat çekerek, kadınlar olarak, kadın kimliği ve özgürlük ideolojisi ile mecliste mücadele edeceklerini vurguladı.

Amed’de elde ettikleri başarının aslında şaşırtıcı olmadığını belirten Yiğitalp, “Biz Amed’de halk ile bütünleştik, halk ile birlikte olduk, mücadele ettik. Bu anlamda alınan büyük oy oranı halkın kendisini bizim aracılığımızla mecliste gördüğünü gösterdi. Mecliste kadın mücadelesini yükselteceğiz ve tüm halkların sesi olacağız” diye konuştu. 

...