DEM Parti: Kürt annelere düşman hukuku uygulanıyor

DEM Parti Kadın Meclisi, Kürt annelere çıplak arama işkencesinin yapıldığını belirterek, "Düşman hukuku uygulanıyor" dedi.

REHİN ALINAN ANNELER

DEM Parti Kadın Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada "Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen ve yaşı itibariyle kronik rahatsızlıkları bulunan Emine Kaya (54), Nezete Bölek (58), Sare Kaya (59), cezaevi girişinde kötü muameleye ve hak ihlallerine maruz bırakılmışlardır" denildi.

Cezaevine ilk girişte annelere, çıplak arama işkencesinin uygulandığının belirtildiği açıklamada, "Buna tepki gösteren anneler, kulübe diye tanımlanan bir yerde saatlerce bekletilmiş, daha sonra geçici koğuş olarak tabir edilen bölüme alınmışlardır. 11 Temmuz’da tutuklanan üç anne, 18 Temmuz itibarıyla hala bu geçici koğuşta tutulmaktadırlar" diye kaydedildi.

'TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANMADI, DÜŞMAN HUKUKU UYGULANDI'

Açıklamada şunlar da vurgulandı:

"Annelere ilk gün yiyecek olarak sadece üç kuru ekmek verilmiş, başka da bir yiyecek verilmemiştir. Yine annelere cezaevine girdikleri ilk gün, daha önce kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş olan battaniye ile sünger verilmiş, temiz battaniye ve sünger talepleri günler sonra karşılanmıştır.

Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu kentte annelerin bulundukları koğuşa serinletici vantilatör alma talepleri geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Okuma yazma bilmeyen annelere ihtiyaçlarının temini, dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğuyla keyfi olarak engellenmiştir. Bu nedenle anneler temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamıştır. Yine 16 Temmuz günü 2 saat arayla gardiyanlar tarafından arama adı altına koğuşta bulunan tüm eşyalar dağıtılmış, bu sırada anneler saatlerce avluda güneş altına bekletilmiştir.
Gardiyanların zaman zaman koğuş kapısına sert cisimlerle vurarak, gürültü çıkarttıkları ve bu şekilde rahatsızlık verdikleri de bilinmektedir.
Düşman hukuku ile yürüttüğünüz bu uygulamalarınızı kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verin ve anneleri serbest bırakın!"