Devlet gözetiminde Suriyeli kadınlar fuhuş ve kuma olarak satılıyor

Urfa'nın merkezinde Suriyeli kadınlar devletin göz yummasıyla fuhuş sektörüne itilirken, Suriyeliler için açılan kamplarda ise para karşılığında kadınlar kuma olarak satılıyor.

Urfa'da Suriye'deki savaştan kaçarak gelen Suriyeli kadınlar, resmi ve sivil polis ekiplerinin adeta cirit attığı noktalarda fuhuş için pazarlanıyor. Urfa merkezdeki Topçu Meydanı ve Balıklıgöl mevkileri başta olmak üzere birçok farklı noktada yürütülen ve gittikçe yayılan fuhuş sektörüne devletin resmi kurumları da göz yumuyor. Facebook gibi sosyal paylaşım ağları üzerinden de günlük açılan hesaplar yoluyla yapılan fuhuş pazarlığı sonucunda ise Suriyeli kadınlar, pavyon ve eğlence mekanlarında konsomatris olarak çalıştırılıyor.

Suriyeli kadınların fuhuşa itilmesinin yanı sıra Suriyeliler için açılan kamplarda kadınlar para karşılığında satılıyor. Urfa ve ilçelerinde Suriyeliler için Urfa Valiliği ve AFAD tarafından açılan 5 ayrı kamp bulunuyor. Ayrıca bunun dışında mahalle, ilçe ve şehir merkezine yerleşen on binlerce Suriyeli mülteci bulunuyor. Özellikle kamplardaki Suriyeli kadınlar, fuhuş sektörüne çekilirken, kamplar ile ilgili yaşanan sıkıntılar noktasında inceleme yapmak isteyen sivil toplum örgütleri (STÖ) ve heyetlere ise, Urfa Valiliği tarafından hiçbir şekilde izin verilmemesi dikkat çekiyor.

URFA VALİLİĞİ SURİYELİ KAMPLARA İNCELEME İÇİN KİMSEYİ BIRAKMIYOR

Suriye'deki savaş nedeniyle yaşam alanlarını bırakarak Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli kadınların durumuna ilişkin devlet eliyle yaşanan ciddi bir ihmalin olduğunu söyleyen Urfa Kadın Yaşam Evi Başkanı Özlem Ulutaş Şengül, yetkili makamlar ve kadın örgütleri gibi faal olan kurumların üzerlerine düşeni yapmamalarından ötürü bu durumların yaşandığını dile getirdi. Urfa'da Suriyeliler için açılan kamplarda kadınlar için yeterli derecede güvenlik önlemi olmadığını söyleyen Şengül, "Bunlar yaşanılan deneyimler ile ortaya çıkmıştır. Biz kadın sivil toplum örgütleri olarak bu durumlarda taraf olmaya çalışıyoruz. Ancak bizim taraf olma girişimlerimiz her seferinde devletin resmi kurumları tarafından yasal olarak çok engelleniyoruz. Kamplarda incelemelerde bulunmak için yaptığımız tüm başvurular geri çevriliyor. Valiliğin izin vermediği kimse bu kamplara giremiyor" diye belirtti.

SURİYELİLERE UCUZ EVLİLİK KAPISI OLARAK BAKILIYOR

Suriyeli kadınların dezavantajlı bir durumda olduğunu söyleyen Şengül, Suriyeli veya yerli kadın farkının olmadığını da belirterek, ortada kadının metalaştırılmaya dönük bir sevkin yaşandığına dikkat çekti. Suriyeli kadınların savaş mağduru olarak gelip sığındıkları Türkiye'de sığınmacıların haklarının göz ardı edilerek, kadınlara bir meta olarak bakıldığını söyleyen Şengül, Suriyeli kadınların toplumsal bir yanlışla "ucuz bir evlilik kapısı" olarak görüldüğünü ifade etti. Sığınmacı kadınlar için doğru eğitim, sağlık ve yaşam koşullarının oluşturulması gerektiğini dile getiren Şengül, başlık parası yoluyla evlendirmenin hat safhada olduğunu söyledi. Şengül, bu durumların çoğaldığını ve biran önce kadın kurumları ile yetkili mercilerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

SURİYELİLERİN GELİŞİYLE BERABER BOŞANMALAR ARTTI

Suriyelilerin savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmesiyle beraber özellikle bölgede birinci derecede para karşılığı Suriyeli kadınların kuma olarak alınması ve kadın ticaretinin geliştiğini söyleyen Urfa Barosu Kadın ve Mülteci Komisyonu Üyesi Gizem Dilara İnal, "Suriye'den Türkiye'ye gelen kadınlar ile para karşılığında evlenen sayısında ciddi bir artış yaşandı. Bununla beraber boşanmanın artması sonucu Urfa'da aile mahkemelerinin sayısı 2 iken bu sayı 3'e çıktı. Bu da boşanma sayısının arttığının göstergesidir. Suriyeli genç kızların çoğu yaşlarına bakmaksızın 40-50 yaşlarındaki kişiler ile evlenip imam nikahı altında yaşıyorlar. Suriyeli kadınlar, bunu sadece sığınacakları ve barınacakları bir yer olması için kabul ediyor. Ancak, yasal anlamda bu kadınların hem eş sıfatları söz konusu değil, hem de resmi eş için kabul edilebilirlik sorunu söz konusu" şeklinde ifade etti.

DEVLETİN YETERSİZLİĞİ TOPLUMA MAL OLUYOR

Bunun önlenebilmesi için iki taraflı bir bilinçlenmenin şart olduğunu söyleyen İnal, özellikle Suriyeliler başta olmak üzere insanların bu şekilde mağdur olduğunu dile getirdi. Devletin bu noktada aldığı önlemlerin yetersiz ve eksikliğine işaret eden İnal, "Bu insanlara kapılar açıldı ama onlara yönelik düzenlemeler yok. Evlenip evlenmemeleri hususunda da bir düzenleme yok. Bu yönlü kontrolsüz bir akış var ve bunun önü alınmıyor. Bunun bedeli de topluma mal oluyor. Urfa'daki Suriyelilerin fuhuşa yöneltilmesine ilişkinde vakıf olduğumuz konular var" dedi.

...