Devletin 'koruduğu' kadınların yüzde 73'ü öldürüldü!

Haklarında 'koruma' kararı olan kadınların yüzde 73'ü öldürüldü. Hukukçu Aydın, zihniyet sorununa dikkati çekerek, devlet güçlerinin kadının açığını aradığını belirtti.

Haklarında 'koruma' kararı olan kadınların yüzde 73'ü öldürüldü. Hukukçu Aydın, zihniyet sorununa dikkati çekerek, devlet güçlerinin kadının açığını aradığını belirtti.

Kadın derneklerine göre, Türkiye'de devlet tarafından haklarında 'koruma' kararı alınan kadınların yüzde 73'ü öldürüldü. AKP iktidarı boyunca kadına yönelik şiddet korkunç düzeyde artarken, kadın cinayetlerinin yüzde 47’sinin eski koca ya da boşanmak üzere olunan koca tarafından işlenmesi de dikkati çekiyor.

DEVLETİN KENDİSİ CİNSEL ŞİDDET UYGULUYOR!

İstatistikler, 2002-2015 yılları arasında 7.427 kadının katledildiğini işaret ediyor. Günde en az 5 kadının öldürülüyor ve bu, adeta bir cins kırımından söz etmeyi olanaklı kılıyor. Son on ayda 271'i trans olmak üzere toplamda 617 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuk Bürosu'nun 2015 Raporu'na göre, başvurulardan 420'sinin faili de devletin kolluk güçleri.

'KADIN DEĞİL, AİLE KORUNUYOR!'

Hukukçu Sevda Aydın, asıl sorunun zihniyet sorunu olduğunu ifade etti.

Aydın, şiddete uğrayan kadınların şiddet uygulayan erkeklerle bir araya getirilmesi ve bu şekilde 'arabuluculuk' yapılmasına tepki gösterdi. Kadınların hapishaneyi andıran sığınaklara yerleşmek istememelerinin de kadına yönelik şiddeti önemli ölçüde artırdığına vurgu yapan Aydın, 'kadının değil ailenin korunmasının esas alındığını' belirtti.

"Sağlam bir kanun var ama pratikte eksiklikler var. Polislerin, savcıların, hakimlerin eksiklikleri var. İhmal söz konusu" diyen Aydın, şunları dile getirdi: "Başvuranlar savcılığa bildirilmeden evine geri gönderiliyor. Bu ölümlere yol açıyor. Kadın sığınma evlerinin çoğu uygun değil. O evlerin bir süresi var ve oradan ayrıldıktan sonra kendilerine bir yaşam olanağı sunulmadığı için, çaresiz kalındığı için kadın kocasına geri dönmek zorunda kalıyor ve sonradan öldürülüyor."

'KADININ AÇIĞI ARANIYOR'

"Hakimin, savcının, polisin kadına olan bakış açısı nedir? Zihniyet değişmediği sürece kanunlar ne kadar sağlam olursa olsun yarar getirmiyor" ifadelerini kullanan Aydın, şöyle devam etti: "Kadın, hakim karşısında çıktığında kendisini ifade edemiyor. Zihniyet çok sakat ve kadının mağduriyetine yol açıyor. Hakim, savcı, polis mutlaka kadının açığını arıyor. ‘Kadının yalanını ortaya çıkaralım’ duygusu var. Polis memurunun zihniyeti ‘kocanın yanına geri dön’ şeklinde."

Hukukçu Sevda Aydın, önemli olanın zihniyet olduğunu da belirterek, "Erkeklere göre daha ayrımcı yaklaşan kadınlar da var. Kadın polisler bu konuda daha sorunlu" diye ekledi.

...