Dört merkezde kadın katili devlet protesto edildi / YENİLENDİ

Amed, Siirt, Batman, Mardin'de kadınlar, devletin yaptığı kadın katliamlarına karşı yürüdü. Türk devletinin Kürdistan’daki teröründe kadınları hedef alarak katletmesini KJA öncülüğünde protesto eden kadınlar, "Kadınların katili devlet" dedi.

Amed, Siirt, Batman’da kadınlar, devletin yaptığı kadın katliamlarına karşı yürüdü. Türk devletinin Kürdistan’daki teröründe kadınları hedef alarak katletmesini KJA öncülüğünde protesto eden kadınlar, "Kadınların katili devlet" dedi. 

AMED

KJA Amed İl Koordinasyonu, Kürdistan'da süren imha operasyonlarında kadınların devlet güçlerince hedef alınarak katledilmesini yürüyüşle protesto etti. DBP il binası önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp'in de bulunduğu binlerce kadın Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan" sloganları atan kadınlar, "Kadınların katili devlet" pankartını taşıdı. Devlet güçleri tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı, "Muhalifsin, solcusun, kadınsın, Alevisin, devrimcisin, başka şeye ne gerek var, vurulsun", "Kadın ve çocuk katili devlettir" dövizlerini taşıyan kadınlar, kimi dövizlerin üzerine beyaz tülbentler astı. Balkonlara çıkan yurttaşlar ise PKK bayrakları açarak, kadınların yürüyüşünü selamladı. Zılgıt ve sloganların eksik olmadığı yürüyüşle Koşuyolu'nda son buldu. 

Ardından konuşan KJA üyesi Derya Özgül, tüm dünyanın gözü önünde Kürdistan'da katliamların yapıldığını belirterek, "Sokaklarımız, mahallelerimiz, okullarımız, evlerimizin içlerine kadar bombalar atılıyor, yakılıyor, yıkılıyor ve geleceğimiz hayatlarımız yok ediliyor. Buna karşı dünya susuyor. Sokaklarımızda kentlerimizde ilçelerimizde TOMA'lar, panzerler, akrepler kol geziyor. Söz konusu Kürtler olunca yasaması, yürütmesi, yargısı, muhalefeti, medyası ortaklaşıyor. Medya katliamları örtbas ediyor" dedi.

Cizre, Silopi, Şırnak Nusaybin, Sur, Silvan ve İstanbul'da katledilen kadınlara dikkat çeken Özgül, "Kadınların katili devlettir. Kadına dönük uygulanan bu vahşet bir insanlık suçudur. Yaratılan bu korku karşısında kadınların direnişi insanlığın yeni umudu oluyor" diye konuştu. Direniş ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunan Özgül, "İnsanlığın yeni umudunun kendi kendini yönetmek olduğunu dünyaya gösterelim. Kürdistanlı kadınlar yalnız değildir. Tarih her zaman direnenlerin tarihidir" ifadesinde bulundu.

HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp ise 40 yılın en büyük vahşetinin yaşandığına dikkat çekerek, "Direnişe sahip çıkılmazsa tekçi ve faşist devlete mahkum olacağız. Biz Kürtler asla mahkumiyeti kabul etmeyeceğiz. Katliamlara sessiz kalmak suça ortak olacaktır" dedi. 

SİİRT

KJA Siirt bileşenleri öncülüğünde HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. Aralarında HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın da bulunduğu kadınlar, katledilen kadınların fotoğrafları, "Kadın katili devlet" pankartı ve "Farqin'de, Cizir'de, Şİrnex'te, Nisebin'de, Sur'da, Silopi'de mücadele veren kadınlar selam olsun" dövizlerini taşıyarak, "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı.

Yürüyüş öncesi açıklama yapan KJA üyesi Gülbahar Aksoy, "Bugün Kürt kadınları yürütülen devlet terörüne karşı ölümüne bir direniş içindedir" dedi. 

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, direnen Kürt halkını selamlayarak, eylem alanında alınan yoğun polisiye önleme tepki gösterdi

Yapılan açıklama ardından kadınlar, "Biji berxwedana Cizîrê" sloganları ile yürüyüşe geçti. Polis tarafından önleri barikatlar ile kesilen kadınlar, geçişleri engellenince oturma eylemi başlattı. Sloganlar eşliğinde 15 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldı. 

BATMAN 

KJA Batman bileşenleri Gülistan Sokak'ta bir araya gelerek açıklama yaptı. HDP milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ayşe Acar Başaran'nın da katıldığı eylemde kadınlar "Kadın katili devlet" pankartı açıldı. Alkış ve zılgıtlar ile başlayan açıklamada, "Biji berxwedana Cizirê" ve "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı. 

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, AKP hükümetinin kadın katliamlarına 2006'da dönemin Başbakan'ı Tayip Erdoğan'ın "Kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılacaktır" söylemiyle başladığına işaret etti. Aydoğan, "Kadınlar topraklarını terk etmeyecektir. 'İnsanları evin içine hapsederim, özgürlüklerini ellerinden alırım' diyerek bu sorunu çözemeyeceklerdir. Böyle devam ederse Kürt sorununun altında kalırsınız. Bu halkın direnişi sizin abluka ve operasyonlarınızı bitirecektir. Bu politikalar sonuç vermeyen politikalardır" dedi. 

Açıklama sloganlar ile son buldu. 

MARDİN

Derik ve Nusaybin’de KJA öncülüğünde kadınlar düzenledikleri yürüyüşlerle, sıkıyönetim uygulamalarını ve devlet güçlerinin bölgede gerçekleştirdiği kadın katliamlarını protesto etti.

Derik’te kadınlar KJA öncülüğünde Ahmet Kaya Sanat Parkı’nda bir araya geldi. Aralarında Derik Belediye Eşbaşkanları Sebahat Çetinkaya, DBP ve HDP ilçe örgütleri yöneticilerinin de bulunduğu kadınlar “Kadın katili devlet” pankartını açarak, “Biji berxedana Jiné”, “Biji serok Apo” “Biji berxwedana Botane” sloganları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan Peljin Kadın Merkezi çalışanı sosyolog Hediye Güneş, devlet güçlerinin başta Kürt kadınları ve devrimci kadınlar olmak üzere kadınlara karşı topyekün bir imha konsepti içine girdiğini söyledi. Sıkıyönetim ilan edilen ilçelerde devlet güçleri tarafından yapılan kadın katliamlarını hatırlatan Güneş, “Devam eden esarete artık son vermek için Kürt kadınları öncülüğünde herkesi hep mücadeleye ve Önderliğe sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

KJA Mardin bölge bileşenleri de kadın katliamlarını kınamak için DBP Nusaybin ilçe örgütü önünde bir araya geldi. Aralarında HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, Barış Anaları Meclisi aktivistlerinin de aralarında bulunduğu kadınlar buradan Barı Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, "Kadının katili devlettir", "Yaşasın Nusaybin direnişi" ve "Katledilen kadınlar onurumuzdur" dövizlerini taşıyan kadınlar sık sık, "Katil devlet hesap verecek" ve "Jin jiyan azadi" sloganlarını attı. BDP Nusaybin ilçe eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu burada yaptığı açıklamada, devletin kadın katliamlarını kınadı. Ağaoğlu devletin 5 ay içinde 53 kadın, 45 çocuk olmak üzere 400'ü aşkın sivili katlettiğini hatırlatarak, buna karşı mücadelelerini yükselteceklerini ifade etti. HDP Van Milletvekili Tuba Hezer'de yaptığı konuşmada devletin kadına yönelik politikalarını eleştirdi. Kadınlar daha sonra abluka ve saldırıların sürdüğü Mardin'in Dargeçit ilçesine doğru yola çıktı.