Dünya Kadın Yürüyüşü’nden yarın Türk büyükelçilikleri önünde protesto çağrısı

Dünya Kadın Yürüyüşü, Türk devletinin Kürdistan'daki katliamlarını sert bir dille kınanırken, yarın tüm dünyadaki kadın koordinasyonlarının Türk büyükelçilikleri önünde eylemde olması istendi.

Tüm dünya ülkelerinden kadın kuruluşlarının ortak organizesi olan küresel kadın ağı ‘Dünya Kadın Yürüyüşü’nden Kürdistan’daki katliamlara karşı eylem çağrısı geldi. Yapılan açıklamada katliamlar sert bir dille kınanırken, yarın tüm dünyadaki kadın koordinasyonlarının Türk büyükelçilikleri önünde eylemde olması istendi.

4’üncü Dünya Kadın Yürüyüşü’nün geçtiğimiz yıl Nusaybin’de başladığının hatırlatıldığı açıklamada, Kürt kadınlarının hem bedenlerinin hem de ülkelerinin kaderine dair özerklik ve özyönetim çabasına dikkat çekildi. Kürdistan’da kadın eksenli direniş sayesinde kapitalist, sömürgeci ve erkek egemen sistemlere karşı alternatiflerin örneklerinin ortaya konduğunun altı çizilen açıklamada, bu direnişte yer alan Kürtlerin devletin baskısına maruz kaldığı belirtildi.

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya dahil 17 Kürt belediye başkanının görevden alındığı veya hapsedildiğinin kaydedildiği açıklamada, şiddetin sivil halka büyük eziyetler ve katliamlar şeklinde devam ettiği bilgisi verildi.

Dünya Kadın Yürüyüşü açıklamasında, Silopi’de katledilen kadın devrimciler Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar anılırken, Sêvê Demir’in 4’üncü Ulusalarası Dünya Kadın Yürüyüşü’nü koordine ettiği de hatırlatıldı.

Dünya Kadın Yürüyüşü açıklamasında, tüm dünya ülkelerdeki koordinasyonlara çağrı yapılarak, 21 Ocak günü (yarın) Türkiye büyükelçilikleri önünde eylemde olunması istendi. Eylemlerde, Demir, Uyar ve Nayır ile yaşamını yitiren diğer sivilleri hedef alan katliamlar protesto edilecek.

Eylemde, Kürt halkına karşı suç işleyen çetelerin yargı önüne çıkarılması, siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savuncularına karşı cinayetlerin son bulması, Kürt kentlerindeki askeri birliklerin geri çekilerek bir ateşkese gidilmesi, barış görüşmelerinin yeniden başlaması ve başta kadınlara yönelik olmak üzere her türlü baskı, şiddet ve saldırıların son bulması istenecek.