Ensar Vakfı'nın müdahilliği kabul edildi, kadınlar reddedildi

Ensar Vakfı Davası'nı izlemek üzere Karaman'a giden kadınlar yol boyunca engellendi. Engelleri aşarak Karaman'a ulaşan kadınlar adliye binasına alınmadı.

Ensar Vakfı Davası'nı izlemek üzere Karaman'a giden kadınlar yol boyunca engellendi. Engelleri aşarak Karaman'a ulaşan kadınlar adliye binasına alınmadı. Ensar Vakfı'nın davaya müdahillik talebi kabul edilirken, kadın örgütlerinin müdahillik talebi ise reddedildi. Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesi talebini de reddetti.

Karaman'daki Ensar Vakfı'nda çocuklara cinsel istismarda bulunduğu için tutuklanan Muharrem Büyüktürk'ün yargılanmasına bugün başlandı.

Muharrem Büyüktürk, 5 Mart'ta, Ensar Vakfı'nda kalan çocuklara cinsel istismarda bulunduğu için tutuklanmıştı. 10 çocuğun ailesinin yaptığı şikayet üzerine tutuklanan B, "kasten yaralama", "çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyet yoksun kılma" suçlarından, 600 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

YOL BOYUNCA KADINLARA ENGEL

Davaya katılmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından çıkan kadınlar, yol boyunca engellendi. Araçlarda sık sık aramalar yapıldı. Döviz ve pankartlara el konuldu. Ankara'dan yola çıkan araçtan gözaltına alınan ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş Karaman daha sonra serbest bırakıldı. Engellemelere tepki gösteren HDP Ankara İl Eşbaşkanı Birsen Kaya, "Fiili darbe içerisinde bir uygulamayla karşı karşıyayız" dedi.

Uzun süre bekletilen kadınlar, kente ulaştıklarında Piri Reis Kültür Merkezi'nin önünde toplandı, ardından adliyenin önüne yürüdü. CHP milletvekilleri ile HDP milletvekilleri Dirayet Taşdemir ve Mizgin Irgat, KESK Eşbaşkanı Şaziye Köse, Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Birsen Kaya, Halkevleri Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş davaya müdahil olmak için adliye geldi.

ADLİYE POLİS ABLUKASINDA

Adliyenin önü ise polis tarafından abluka altına alındı. Valilik kararı nedeniyle Karaman'da her alan kadınlara yasaklandı. Kadınların adliye binasına girişine izin verilmedi.

Mağdur çocukları savunmak için yüze yakın avukat, müdahillik talebinde bulundu.

ENSAR VAKFI DAVAYA MÜDAHİL OLDU

Ensar Vakfı ve KAİMDER davaya müdahillik talebinde bulundu. Savcı Ensar Vakfı ve Kaimder'in "Suçtan zarar görme" ihtimallerine binaen davaya müdahil olmaları gerektiğini savundu. Mahkeme Ensar Vakfı ve Kaimder'in müdahillik talebini kabul etti.

Ayrıca Türkiye Barolar Birliği, barolar ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın müdahillik başvuruları da kabul edildi.

KADIN ÖRGÜTLERİNİN MÜDAHİLLİK TALEBİNE RET

Bugünkü duruşmada kadın örgütleri, davaya müdahillik başvurusunda bulundu. Ancak mahkeme kadın örgütlerinin müdahillik başvurularını reddetti.

Mahkeme, "genel ahlak" gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Ardından salonun boşaltılması için duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından duruşma yeniden başladı. Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu'nun avukat cübbesiyle müdahil sırasında oturması dikkat çekti.

İtirazlar üzerine milletvekillerinin salona gözlemci olarak alınmasına karar verildi.

Mahkeme Başkanı, sanık Muharrem Büyüktürk'ü dinlemeden, avukatların beyanlarını almadan "Kararımız Hazır" dedi.

SANIK GÜVENLİK KORİDORUNDA SALONA GİRDİ

Sanık Muharrem Büyüktürk, güvenlik koridoru altında salona geldi. Ardından iddianame okundu. Büyüktürk, ilk ifadesinde "tüm fiilleri çocuklara şefkat göstermek için gerçekleştirdiğini" söylemişti. Bugünkü savunmasında da çok başarılı ve düşünceli bir öğretmen olduğunu anlatarak savunmasına başladı, ardından ifadesini değiştirerek, suçlamaları reddetti.

TECAVÜZ ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASIYMIŞ!

Tecavüz sanığı Muharrem Büyüktürk, kendisine yönelik suçlamaların "çocukların hayal dünyası" olduğunu da öne sürdü.

Büyüktürk'ün ardından savunma tanığı söz aldı, sanığın ne kadar iyi bir öğretmen olduğunu anlattı.

Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu ise davanın müdahil avukatlarını hedef aldı, "şov ve siyaset yapmak"la itham etti.

Müdahil avukatları ise, "Çocuklara yönelik cinsel şiddete karşı politika yaptığımız doğru ama şov sizin işiniz" yanıtını verdi.

Tanıkların ardından müdahil avukatların taleplerinin alınması gerekiyordu. Ancak mahkeme, avukatları dinlemeden savcıdan mütalaasını istedi. Ardından barolar, mütalaaya karşı görüşlerini açıkladı, kovuşturmanın Ensar Vakfı ve Kaimder'in de dahil edilerek genişletilmesini istedi.

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi, Ensar Vakfı ve Kaimder'in davaya sanık olarak dahil edilmeleri yönündeki taleplerini reddetti. Mahkeme, kapalılık kararının kaldırılmasına karar verdi.

KADINLAR ADLİYENİN ÖNÜNDE

Adliye önüne kurulan barikatlardan geçemeyen kitle barikatların önünde eyleme başladı. Ankara Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Birleşik Haziran Hareketi, Veli-Der (Öğrenci Velileri Derneği) Antalya Şubesi, Eğitim-İş pankart açtı.

Açıklama yapan Veli-Der, "Ensar Vakfı illegaldir, devlet sorumluluğunu yerine getirmediği için bu illegal vakıflar devreye girmektedir" dedi.

Adliye girişinde bekleyen kadın örgütlerinin temsilcileri, AKP'li milletvekillerine "Ensar'ı korumaktan vazgeçin" diye tepki gösterdi.

AKP'li milletvekilleri "Siyasi istismara izin vermeyeceğiz, bu çocukların siyaseten istismar edilmesine izin vermeyeceğiz. Çocukların yanındayız" dedi.

Vekillerin bu açıklamaları da tepkiyle karşılayan kadınlar, "Vakfı yargılayın" yanıtını verdi.

Kitle, "Suça ortak olmayacağız", "Ensar vakfı kapatılsın" sloganlarını atıldı.