GÖRÜNTÜLÜ

Fidan Doğan mezarı başında anıldı

Paris'te 3 yıl önce 2 Kürt kadın siyasetçiyle beraber katledilen Fidan Doğan, katledilişinin 3'üncü yıl dönümünde Kürdistanlılar tarafından mezarı başında kitlesel olarak anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen 3 Kürt kadın devrimciden Fidan Doğan, katledilişinin 3'üncü yıldönümünde mezarı başında anıldı. Doğan'ın anmasına Urfa, Antep, Adıyaman, Malatya ve Maraş'tan gelen HDP ve DBP il ilçe örgütleri, ESP, sivil toplum örgütü temsilci ve yöneticileri ile yüzlerce kişi katıldı. Anma için farklı il ve ilçelerden gelenler, Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Barış Beldesi'nde toplandı. Barış Beldesi'nin girişinde ise anmaya katılmak için gelen Kürdistanlıların önü asker ve polislerce kesilerek, arama ve kontrol adı altında uygulanan uygulamalar ile engellenmek istendi. Ancak halkın tepkisiyle karşılaşılan asker ve polisler, yaptıkları kimlik ve GBT kontrolleri ardından geçişlere izin verildi.

Kürdistanlılar, anma programını Doğan'ın mezarının bulunduğu alanın bir kaç kilometre ötesinde toplanarak yaptıkları yürüyüş ile başlattı. Genç kadınların yoğunlukta olduğu anmada yüzlerce kişi sloganlar atarak mezarlığa doğru ilerledi. Yürüyüşe HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ile HDP MYK ve PM üyeleri de katıldı. Anmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri, Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 5 Ocak'ta Silopi'de katledilen Seve Demir, Pakize Nayir ve Fatma Uyar ve Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin poster ve fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş ve anmada üzerinde "Yas tutmayacağız, onlar Mirabel Kardeşlerin yoldaşı oldular", "Katliamlara karşı öz yönetim, savaşa karşı direniş", "Yüreğiniz yüreğimizde, kavganız mücadelemizde yaşayacak" ve "Özyönetimle örgütleniyoruz, Saraların ruhuyla özgürleşiyoruz" yazılı pankartlar açıldı. Yürüyüş ve anma boyunca  sık sık zılgıt ve "Jin jiyan azadi", "Kürdistan faşizme mezar olarak", "Bijî Serok Apo", "Katil AKP hesap verecek" ve "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol" sloganları attı.

'KATLİAMCI ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'

Doğan'ın mezarlığının yanında son bulan yürüyüşün ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşundan sonra konuşan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Fidan Doğan, Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez'lerin misafiri olduklarını belirterek, yaşadıkları sürece katledilen yoldaşlarının mücadelesini büyüterek sürdüreceklerini söyledi. Yüzyılardır Kürt halkının gençleri ve kadınları başta olmak üzere katliamın dayatıldığını dile getiren Konca, Fidan Doğan ve arkadaşlarının da özgürlük ve demokrasi için verdikleri mücadele nedeniyle katledildiğini söyledi. Fidan Doğan ve yoldaşlarının şu an özgürlük mücadelesine tanıklık eden Nurhak Dağları'na sırtlarını vererek, faşizme meydan okuduklarını ifade eden Konca, faşizimle baş etmenin tek yolunun direniş ve mücadele olduğunu dile getirdi. Konca, 3 yıl önce kendisini Paris'te Kürt kadın siyasetçileri şahsında gösteren zihniyetin, 5 Ocak'ta bir kez daha gösterdiğini ve Silopi'de 3 Kürt siyasetçinin daha katledildiğini kaydetti. Konca, Kürdistan başta olmak üzere kadınlar ve gençlere karşı devrede olan katliamcı zihniyeti kınadıklarını belirterek, her daim buna karşı mücadele edeceklerini sözlerine ekledi. Konca'nın ardından Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin aileleri söz alarak yaptıkları konuşmalarda direnişin yükseltimesi çağrısında bulundu.

Anma yapılan konuşmaların ardından kadınların Doğan'ın mezarının üzerine yanlarında getirdikleri karanfilleri bırakmasıyla son buldu.