Fransa Afgan kadınları ‘Toplumsal Grup’ olarak tanıdı

Fransız Ulusal İltica Mahkemesi (CNDA) "tüm Afgan kadınların mülteci olarak korunabilecek bir sosyal gruba ait olduğunu" kabul etti.

CNDA, 11 Temmuz Perşembe günü yayınladığı basın açıklamasında "Afgan kadın ve kız çocuklarının Fransa'da mülteci statüsü alma hakkına sahip olduğuna" hükmetti.

Uluslararası Af Örgütü 2023 yılında yayınladığı bir basın açıklamasında, Afganistan'da bir kez daha iktidara gelen Taliban'ın, kadınları ve kız çocuklarını kamusal alandan tamamen silmek amacıyla onlara yönelik daha da acımasız kısıtlamalar getirdiğini belirtiyor.

Afgan kadınları sağlık, eğitim, kamusal alanlarda serbest dolaşım, spor faaliyetlerine katılım haklarından mahrum bırakılıyor ve temel hak ve özgürlüklerine yönelik diğer kısıtlamalar getiriliyor. Özellikle de kamu sektörü başta olmak üzere bazı işlerden men ediliyorlar.

Bu nedenle Mahkeme, Afgan kadın ve kız çocuklarının bir bütün olarak "Afgan toplumu tarafından farklı bir şekilde algılandığına ve mülteci korumasına uygun bir sosyal gruba ait olarak değerlendirilmesi gerektiğine" karar verdi. 

Mahkeme tüm Afgan kadınlarının bir toplumsal gruba ait olduğunu kabul etmiş oldu. RFI radyosuna göre bu bir ilki ifade ediyor, çünkü şimdiye kadar "hiçbir sosyal kadın grubu tanınmamıştı".

Bir sosyal grup, "doğuştan gelen bir karakteri, ortak bir tarihi veya kimlikleri ve bilinçleri için gerekli bir özelliği" paylaşan insanlardan oluşuyor. 

CNDA, böyle bir grubun üyeliğinin, üyelerinin veya başka herhangi bir kişinin tezahürüne bağlı olmadığını açıklıyor.

Bir sosyal grubun tanınması sayesinde "1951 Cenevre Sözleşmesi'nde tanımlandığı gibi" mülteci statüsü verilir.

Fransa'da, zorla evlendirilmekten kaçan kadınlar, sünnet edilmekten korkan genç kız çocukları ya da fuhuş şebekelerinin kurbanları gibi bazı sosyal gruplar halihazırda tanınmış durumda. Bu şekilde Cenevre Sözleşmesinin korumasından yararlanabiliyorlar.