Fransa’da binlerce kadın aşırı sağa karşı sokaklara çıktı

Fransa’da parlamento seçimlerinin ilk turuna bir hafta kala, anketler aşırı sağın en yüksek oyu alacağını gösterirken, bu kez feministler aşırı sağ tehlikesine karşı sokaklara çıktı.

Cumartesi günü yayınlanan bir Ipsos anketi, Eric Ciotti'nin Cumhuriyetçileri ile ittifak halinde olan aşırı sağı yüzde 35.5 oy oranıyla açık ara önde gösterirken, sol partilerin ittifakından oluşan Yeni Halk Cephesi yüzde 29.5 ile ikinci sırada, Cumhurbaşkanlığı çoğunluğu ise yüzde 19.5 ile üçüncü sırada yer alıyor.

200'den fazla dernek (Fondation des femmes, Planning familial, #Noustoutes, LDH, vs.), STK (Oxfam, France Terre d'Asile, vs.) ve sendika (CFDT, CGT, UNSA, Solidaires, FSU ve CNT) "büyük feminist gösteri" için öğle saatlerinde Paris’teki Place de la République'de toplandı. 

CGT sendikası başkanı Sophie Binet, amaçlarının  "kadın haklarının gerilemesini önlemek, aile planlaması gibi kurumların geleceği için seferber olmak ve dezenformasyon ve yalan partisine karşı mücadele etmek" olduğunu söyledi. 

CFDT Genel Sekreteri Marilyse Léon da,  "Bunu dünyanın başka yerlerinde de görebiliyoruz; örneğin Polonya, Arjantin ve Rusya'da aşırı sağ, kadınların kendi bedenlerini kontrol etme hakkına meydan okuyor" diyerek benzer ifadeler kullandı. 

Her iki sendika yöneticisi gösterinin başlamasından önce cinsiyetçi ve cinsel şiddetle mücadele için "gerekli kaynakların nihayet devreye sokulması" çağrısında bulundu. 

Sophie Binet "Sloganlar yeterli değil, eyleme ve paraya ihtiyacımız var" diye ısrar etti.

Paris'in yanısıra Fransa'nın başka yerlerinde binlerce kişi, erken yasama seçimlerinin 1. turundan bir hafta önce, aşırı sağcı Rassemblement National'in zaferinin kadın haklarına yönelik oluşturacağı "tehlikeyi" protesto etmek için gösteri yaptı.

Feminist dernekler, sendikalar ve STK'lar aşırı sağın "sahte feminizmini" kınadı.