Fransa’da şiddet uygulayan kocasını öldüren kadına af talebi büyüyor

Fransa’da kendisine 47 yıl boyunca fiziki ve cinsel şiddet uygulayan kocasını öldürmekten hapse mahkum edilen bir kadının affedilmesi için başlatılan kampanya büyüyor.

Fransa’da kendisine 47 yıl boyunca fiziki ve cinsel şiddet uygulayan kocasını öldürmekten hapse mahkum edilen bir kadının affedilmesi için başlatılan kampanya büyüyor. Yüz binlerce kişinin imzaladığı kampanyaya 83 milletvekili de destek verirken, Cumhurbaşkanı Hollande’dan af yetkisini kullanması isteniyor.

68 yaşındaki Jacqueline Sauvage adlı bir kadın, kendisine 47 yıl boyunca şiddet uygulayan ve tecavüz eden kocasını öldürmek suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şiddet mağduru kadının on yıllarca işkence gördüğünü söyleyen Cumhuriyetçiler Partisi (LR) Milletvekili Valérie Boyer, Aralık ayında imza kampanyası başlatmıştı. Boyer, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘cumhurbaşkanlığı affı’ yetkisini kullanmasını ve Sauvage’ı istisnai olarak affetmesini talep etmişti.

Valérie Boyer’in kampanyasına şimdiye kadar çoğunluğu LR üyesi 83 milletvekili imza atarken, internet üzerinden de 400 bin kişi destek verdi.

Kampanyaya eski başbakan François Fillon gibi sağcı milletvekillerinin dışında Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile solun önde gelen isimlerinden Jean-Luc Mélenchon, Daniel Cohn-Bendit ve Sosyalist Parti (PS) Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadélis gibi isimler de destek veriyor.

PS Hükümetinden ise kampanyaya imza desteği gelmezken, Fleur Pellerin ve George Pau-Langevin gibi bakanlar da Hollande’ın af yetkisini kullanması yönünde görüş bildirdiler.

 

Jacqueline Sauvage için başlatılan kampanya, 68 yaşındaki kadının kızlarının Bouches du Rhone milletvekili Valérie Boyer’e mektup yazmalarının ardından başlatılmıştı. Kampanyaya ilişkin açıklama yapan Boyer, cinayetlerin kabul edilemeyeceğini, ancak Sauvage’ın eşinden on yıllar boyunca şiddet gördüğünü söyledi. Boyer, 2014 yılında 134 kadının eşleri tarafından uygulanan şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini de hatırlattı.