Fransız kadın siyasetçiler: Cinsiyetçiliğe karşı ‘artık susmayacağız’

Geçtiğimiz hafta siyaset dünyasında kadınlara yönelik cinsel taciz skandallarıyla sarsılan Fransa’da 17 eski kadın bakandan ‘artık susmayacağız’ mesajı geldi.

Geçtiğimiz hafta siyaset dünyasında kadınlara yönelik cinsel taciz skandallarıyla sarsılan Fransa’da 17 eski kadın bakandan ‘artık susmayacağız’ mesajı geldi.

17 eski kadın bakan ve siyasetçi Pazar günleri yayınlanan Journal du Dimanche haftalık gazetesinde yayınladıkları ortak metinde, işyerlerindeki cinsel tacizle ile cinsiyetçi yaklaşımlara karşı sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

‘Artık susmayacağız’ sloganıyla yayınlanan metinde, kadın bakanlar olarak önceleri sadece erkeklerin hakim olduğu alanlarda çalışmak ve cinsiyetçiliğe karşı savaşmak zorunda kalındığı belirtildi.

KADINLARIN ‘UYUM SAĞLAMASI’ YERİNE ERKEKLER TAVIRLARINI DEĞİŞTİRMELİ

Metinde, siyaset ve iş dünyasında kadınlara yönelik yaklaşımların değişmesi gerektiği vurgulanırken, “kadınların bu ortamlara uyum sağlaması değil, bazı erkeklerin davranışlarıdır değişmesi gereken” denildi.

Okullarda, işyerlerinde, sokakta ve toplu alanlarda kadınların maruz kaldığı cinsel saldırı, taciz ve söylemlere dikkat çekilen metinde, kadınların susmaması ve yargıya başvurması gerektiğinin altı çizildi.

Metinde imzası bulunan 17 eski bakan arasında IMF Başkanı Christine Lagarde, eski Sağlık Bakanı Roseylne Bachelot, eski Kültür Bakanı Aurelie Filipetti, eski Lojman Bakanı Cécile Duflot gibi isimler de yer alıyor.

Fransa Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Denis Baupin, Yeşiller üyesi partili kadın arkadaşlarına yönelik taciz ve cinsiyetçi söylemleri nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı. Sosyalist Parti (PS) üyesi Maliye Bakanı Michel Sapin de, bir kadın gazeteciden özür dilemişti.