Fransız Marianne dergisi Şengal’deki Ezidi kadın savaşçıları anlattı

Fransa’nın önde gelen haftalık dergilerinden Marianne, Şengal’de DAİŞ çetelerine karşı direnişin önde gelen gücü Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) içindeki kadın savaşçılarla yapılan bir röportajı yayınladı.

Fransa’nın önde gelen haftalık dergilerinden Marianne, Şengal’de DAİŞ çetelerine karşı direnişin önde gelen gücü Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) içindeki kadın savaşçılarla yapılan bir röportajı yayınladı.

Ülkenin önde gelen haftalık dergilerinden Marianne’da yayınlanan geniş röportajda, Şengal’de YBŞ ve sonrasında Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) bünyesinde mücadele veren Êzîdî kadın savaşçılara yer verildi.

Fransız gazeteci Sophie Mousset’in geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyarette görüştüğü YJŞ savaşcıları Dersim, Azadi Evindar ve Taniya’nın günlük mücadele yaşamları, savunma birliklerine katılma gerekçeleri ve dünyaya dair görüşleri hakkında konuştular.

Ağustos 2014’de DAİŞ çetelerinin katliamıyla karşı karşıya kalan Êzîdîlerin PKK ve YPG sayesinde daha büyük bir katliamdan kurtulduklarına dikkat çeken gazeteci Sophie Mousset, Êzîdîlerin komşuları olan bazı Arapların DAİŞ’e katılarak katliamda yer almasını unutamadığını hatırlattı. Mousset’in görüştüğü 20 yaşındaki kadın savaşçı Dersim, tüm yaşananlara rağmen Arap halkına karşı öfkeli olmadıklarını, sadece DAİŞ’e katılanlara öfkelerinin olduğunu vurguladı.

Eylül 2014’de doçka monte edilmiş bir araçla DAİŞ çetelerini tek başına durduran bir (PKK veya YPG üyesi) kadın savaşçıyı görmesiyle mücadeleye katılma kararı aldığını söyleyen Dersim, YPG katılmak istediğini, ancak sonrasında ilan edilen YBŞ’ye dahil edildiğini belirtti. Kendisinden sonra 3 kız ve iki erkek kardeşinin de DAİŞ çetelerine karşı direnişe katıldığını söyleyen Dersim, çetelerin kaçırdığı 7 bin kadın ve çocuğa rağmen peşmerge ve diğer Êzîdî güçlerin savunma yapamadığını vurguladı.

Kürt kadın savaşçıların PKK ile birlikte kadın hakları konusundaki hedeflerinin büyüklüğüne dikkat çekilen röportajda, Dersim’in “Kadınlardaki değişimin tüm Kürdistan’a yayılmasını ve tüm Ortadoğu’da kadınların haklarının tanınmasını istiyorum; artık sadece birkaç yıl meselesi bu. Afrika’da bile kadınların hakları için savaşmalıyız” sözleri paylaşıldı.

Marianne’daki röportajda kadın savaşçıların KDP peşmergeleri ve bağlı gruplara olan tepkisine dikkat çekilirken, Şengal katliamında yetersiz kalanların bugün PKK savaşçılarına karşı tavrına yer verildi. Röportajda konuşan kadın savaşçılar, birçoğunun YBŞ’den (sonradan YJŞ) izin alarak ailelerini ziyaret için Dohuk’a gitmeye çekindiklerini, zira Kuzey Kürdistanlı savaşçıların yakalanarak Türkiye’ye iadesi riski olduğu da hatırlattılar.

Kadın savaşçılar, Şengal ve çevresinin ciddi bir yeniden inşaya ihtiyacı olduğunu ve uluslararası bir dayanışmanın gerekli olduğuna da vurgu yaptılar. Savaşçılar, şimdiye kadar insani yardımların büyük oranda PKK sayesinde sağlandığını, ancak özellikle hastalar için de daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu söylediler. 

Marianne’ın haftalık sayısında yayınlanan röportaja şu adresten ulaşılabilir: http://www.marianne.net/reportage-au-kurdistan-irakien-les-combattantes-yezidies-100242905.html