Furhoff’un özgürlüğü için diplomatik girişim

Gürcistan’da Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle tutuklanan Aysen Furhoff’un serbest bırakılması için İsveç’teki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, dün İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Bir arkadaşıyla görüşmek amacıyla gittiği Gürcistan’da Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle tutuklanan politik ilticacı ve İsveç vatandaşı Aysen Furhoff’un serbest bırakılması için İsveç’teki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, dün İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Görüşme aralarında Kadın Örgütler Ağı, İsveç Alevi Federasyonu, Beth Nahrin Kadın Federasyonu, Amara Kürt Kadın Meclisi’nin de yer aldığı 15 sivil toplum örgütünün talebi üzerine gerçekleşti.

İsveç’i Dışişleri Bakanlığı Hukuk Şefi Anders Rönquist başkanlığındaki 3 kişilik bir heyetin temsil edildiği toplantıya, sivil toplum örgütlerini temsilen Amara Kürt Kadın Meclisi’nden Ayşe Göktepe, Kadın Barış İnisiyatifi’nden Latife Fegan ve Dayanışma Derneği’nden Murat Kuseyri katıldı.

Latife Fegan, sivil toplum örgütleri olarak İsveç’in sığınma hakkı verdiği Furhoff’un Gürcistan tarafından tutuklanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek İsveç Hükümeti’nin Furhoff’un serbest bırakılması için girişimde bulunmasını talep ettiklerini söyledi.

Ayşe Göktepe, Furhoff hakkında Türkiye’de kesinleşmiş hapis cezası bulunduğunu hatırlatarak Türkiye’ye iade edilmedi durumunda baskı ve işkenceye uğrayacağını ve yaşamının tamamını demir parmaklıklar arasında geçireceğini dile getirdi.

Son dönemde savaşın yeniden başladığına, insan hakları ihlalleri ve kadınlara yönelik saldırılardaki artışa dikkat çeken Göktepe, Furhoff’un Gürcistan tarafından Türkiye’ye iade edime riskinin kendilerini kaygılandırdığını belirtti.

Murat Kuseyri ise, Türkiye’nin bir yandan ülke içinde muhalefete yönelik baskı ve saldırıları artırırken yurtdışında da siyasi ilticacıları İnterpol’u kullanarak sindirmeye ve susturmaya çalıştığını somut örnekler vererek anlattı.

Türk devletinin sadece İnterpolü değil, Batılı ülkeler ve İsveç’i de muhalefeti bastırmak amacıyla kullandığını ve son yıllarda İsveç’in iltica hakkı tanıdığı 3 siyasi ilticacıyı tutuklanarak cezaevinde tutmasını kabul edilemez olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Hukuk Şefi Anders Rönquist, Interpol tarafından arandığı için tutuklananlarla ilgil hukuki süreç hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptıktan sonra, Furhoff’un serbest bırakılması için her türlü yasal girişimde bulunduklarını iddia etti.

Sivil toplum örgütlerini temsil edenler ise, Furhoff’un serbest bırakılmasının sağlanması için İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan daha aktif bir tutum takınmasını talep ettiler.

PKK üyesi olduğu suçlamasıyla 5,5 yıl Türkiye cezaevlerinde yatan Aysen Furhoff, daha sonra başka bir örgütün üyesi olmaktan ve Anayasa’yı cebren değiştirme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Furhoff, tutuklanmasını protesto etmek amacıyla 10 Ağustos günü başladığı açlık grevini sürdürüyor.