Cumartesi direnişçisi Güzel Ana, son yolculuğuna uğurlandı

Ömrünü faşizme karşı mücadeleye adayan ve geçirdiği beyin kanması sonucunda yaşamını yitiren Cumartesi Annesi 74 yaşındaki Güzel Şahin, binler tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Ömrü boyunca bir eylemden diğerine koşarak faşizme karşı mücadele veren Cumartesi Annesi Güzel Şahin, Gülsuyu Mahallesi’nde binler tarafından yapılan yürüyüşle son yolculuğuna uğurladı. Güzel Şahin’in ailesi, Cumartesi Anneleri, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekilli Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sanatçı Ferhat Tunç, Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, Gezi şehitlerinin aileleri ve barış annelerinin ön saflarda yerini aldığı cenaze törenin ilki Kartal Cemevinde yapıldı. Kırmızı ile yeşil, sarı, kırmızı flamalara sarılan Güzel Şahin’in cenazesini Cumartesi Anneleri omuzlarında binler tarafından “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganlarıyla karşılandı. Yapılan bir dakikalık saygı duruşu sonrası, Alevi inancına göre kitleden helallik alındı.

Cemevindeki törenin ardından Güzel annenin oturduğu Gülsuyu mahallesine getirilen naaşı, yapılan kitlesel bir yürüyüşle Gülsuyu Mezarlığına defnedildi. Güzel ananın resminin yer aldığı, “Güzel ana sıkılı yumruğun yumruklarımızda yaşayacak” yazılı pankart ile “Sur tarihtir” dövizi taşıdığı fotoğrafının taşındığı yürüyüşte, hep bir ağızdan, “Güzel yoldaş ölümsüzdür”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halkta hesap verecek”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. Güzel anne, devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın resmi yanına konularak toprağa verildi.

‘O HEPİMİZİN ANASIYDI’

Mezarlıkta gerçekleştirilen törende ilk konuşma Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri adına Sevi Kalman tarafından yapıldı. “Güzel anaya öldü diyemiyoruz; o aramızdan sadece fiziki olarak ayrıldı” diyerek sözlerine başlayan Kalman, “Hepiniz Güzel anayı çok iyi tanıyorsunuz. Onun mücadele ruhunu, onurlu duruşunu hepiniz biliyorsunuz. O kamuoyuna mal olmuş herkesin; tüm devrimcilerin, tüm kurumların anasıydı” dedi. Güzel ananın cezaevi kapılarında, açlık grevlerinde, işçi grevlerinde hep barikatların en önde olduğunu anlatan Kalman, “Sürekli sol yumruğu sıkılıydı. O yumruğu bizim yumruklarımızda yaşayacak” diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: AYAKTAYDI VE AYAKTA YAŞAMINI YİTİRDİ

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Güzel annenin mücadelesinden öğrenilecek çok şey olduğunu vurguladı. Bazı kültürlerde ölmenin yeniden doğmak anlamına geldiğini ifade eden Türkdoğan, Güzel annenin ardından mücadelenin daha da kararlıkla tekrar filizleneceğini söyledi. Devrimcilerin annesi olan Güzel Şahin’in yaşamı boyunca haksızlığa, zulme, baskılara karşı mücadele ettiğini hatırlatan Türkdoğan, “Ama en önemlisi de bizim yanımızda yıllarca insan hakları mücadelesi yürüttü. Ayaktaydı ve ayakta yaşamını yitirdi ve ondan öğrenecek çok şey var. Cumartesi Anneleri bir eksildi ama onların mücadelesi çoğalıyor ve geleceğe taşınacak” diye konuştu. Türkdoğan sözlerini, “ İyi ki seni tanıdık Güzel ana” diyerek sonlandırdı.

YOLERİ: ONUN İDEOLOJİ İNSANDI

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, savunduğu değerlerinden ödün vermeyen Güzel annenin herkesi anası olarak hafızalara kazındığını kaydetti. “Güzel ana işkence gören, tutuklanan, zulüm gören herkesin annesiydi” diyen Yoleri, Güzel anneyi şöyle andı: “Güzel ana insan olmak ve zulme uğramanın hepimizi ortaklaştırabileceğini düşünüyordu ve birlik söylemin önemli bir savunucusuydu. Son dakikaya kadar kavganın içinde olmak ve kavga içinde ölmek istediğini belirtirdi ve öyle de oldu. Biz onu erken kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Güzel anne 74 yaşındaydı ama genç erkek ve kadınların enerjisine sahipti. O hep dimdikti. Bizi hep “Güzelim, bir tanem diye severdi. Sevecen olduğu kadar haksızlığa tahammülü hiç yoktu. Polis engellemesi olduğunda o sevecen olan sesi hançer gibi olurdu. Biz ondan çok şey öğrendik. Onun ideolojisi tek bir noktada sınırlamazdı; onun ideolojisi insan sevgisiydi ve zulme karşı olmaktı. Onun yokluğunu şimdiden duyuyoruz. Güzel anne gitti, biz milyonlarca eksildik.”

OCAK: ZULME UĞRAYAN HERKESİN YANINDAYDI

Cumartesi Anneleri adına konuşma yapan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak, “Güzel ana yaşam dolu bir insandı, bize hep umut, heyecan verirdi; zulme karşı gelişiyle güven veren bir kişilikti. O fütursuz bir insan hakları savunucusu, fütursuz bir özgürlük, demokrasi, barış savunucusuydu. O aydı zamanda Soma’da maden işçilerinin, çöp toplayan kadınların, zulme uğrayan Suriyelilerin, insanlık dışı uygulamalar gören herkesin yanındaydı” dedi.

SEKSENE DAYAMIŞ YAŞIYLA…

Partizan adına yapılan konuşmada ise şu ifadeler yer aldı: “Güzel ananın gidişiyle yeni demokratik Türkiye mücadelesi için çarpan bir kalp sustu ve düşmanı düşman, dostu dost bilen bir bilinç söndü. Seksene dayamış yaşıyla caddelere, meydanlara ve eylemlere akan, sıkılı yumruğuyla göğü döven Güzel ana, yaş ne olursa olsun asıl olanın devrim mücadelesi olduğunu bize gösterdi. Onun ömrü, ‘bir ömür nasıl yaşanır’ın nadide örneklerindendir. Onun sıkılı yumruğu yumruklarımızda yaşayacak.”

GÜLMEZ: İNSANCA YAŞADI VE İNSANCA ÖLDÜ

Son olarak söz alan Güzel Şahin’ın 37 senelik mücadele arkadaşı Selvi Gülmez, Güzel anayla yaşadığı bir anekdotu anlattı. “O insanca yaşadı, mücadele etti ve insanca, şerefiyle, gururuyla dimdik öldü” diyen yaşadıkça onun anısını mücadeleyle ayakta tutacağını vurguladı.

Cenaze töreni yapılan bir müzik dinletisiyle sona erdi.