Halfeti'de 3 Kürt kadın devrimci anıldı

Urfa’nın Halfeti ilçesinde 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci anıldı.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci anıldı.

Urfa'nın Halfeti ilçesinde Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez düzenlenen etkinle anıldı. KJA Halfeti bileşenleri tarafından düzenlenen anmaya HDP ve DBP'li yöneticiler ile Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Durmuş ve onlarca kişi katıldı. DBP Halfeti ilçe binasında yapılan anmada Paris'te ve Silopi'de katledilen Kürt kadın devrimcilerin posterleri duvarlara asıldı. Kadınların mum yaktığı ve karanfiller dağıttığı anma etkinliğinde üzerinde; "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, öz savunma meşrudur", "Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir", "Direnen kadının mücadelesi kazanacak" ve "Bir çiçeği katledebilirsiniz ama baharı asla" yazılı pankartlar açıldı. Anma ilçe binasını dolduran katılımcılar ilk olarak programın başlamasıyla katledilen kadın devrimciler için saygı duruşunda bulundu.

'ÇÖKERTME PLANIYLA DİRENEN KADINLAR HEDEF ALINIYOR'

Saygı duruşunun ardından Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Durmuş günün anlam ve önemine ilişkin açıklama yaptı. Durmuş, saray darbesi ile geliştirilen savaş konseptinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Siyaseten her alanda çöküş içinde olan ve hedeflediği sonucu elde edemeyen savaş yönetimi, tüm gücüyle AKP-IŞİD terörünü yükselterek başarı elde edeceğini düşünmektedir. Bir süre öncesine kadar yediden yetmişe katledilirken, bugün anne rahmindeki bebekten başlayan katliam mezarlıklarımıza kadar varmış durumda. Tanklarla şehirleri, ilçeleri mahalleleri kuşatarak katliam, infaz ve ‘Çökertme planı’ ile en temelde direnen kadınlar hedef alınmaktadır" dedi.

'DİRENEN KADINLAR KAZANACAK'

Son 6 ayda 39 kadının devlet güçleri tarafından katledildiğini söyleyen Durmuş, "Son olarak Silopi’de gerçekleşen kadın katliamları direnişe ruhunu veren örgütlü kadın gücünden ne kadar korktuklarını bir kez daha göstermiştir. Barış süreci için ilk görüşmeler yapıldığında, 9 Ocak Paris katliamı ile kadın özgürlük mücadelesini hedef alanlar bugün İstanbul, Cizre, Sur, Nusaybin, Silopi’deki infaz ve katliamlarla aynı kadın düşmanlığını ortaya koymaktadır. Meşru ve haklı özyönetim ilanlarıyla da katledilen birçok sivil ve  barış yanlısı sivilin infazıyla teslim alınmaya çalışılan barış ve demokrasi için direnen örgütlü kadın gücüdür. Tüm saldırılara rağmen kararlılıkla süren direniş hattı kadınların öncülüğünde yükselmektedir. Bu saray darbesine ve yükseltilen faşizme karşı kadın isyanını büyütecek güce sahibiz. Saldırılarınız, öldürmeleriniz, katliamlarınız arttıkça direnişimiz artacak. Katlettiğiniz kadınlar, direnişimizle yaşayacaklar. Güçlü ve haklı insanlık mücadelesi kadının örgütlü gücü, kadın ruhu ve kadın kararlılığı ile yükselecektir. Biliyoruz yenildiler, yine yenilecekler. AKP-IŞİD yenilecek, eşitlik ve özgürlük için direnen kadınlar kazanacak" diye konuştu.

Yapılan konuşanın ardından Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi alkış, zılgıt ve atılan "Jin jiyan azadi" ve "Şehit namirin" sloganlarıyla sona erdi. Sinevizyon gösterimden sonra şiir dinletisiyle anma sona erdi.