HDK Kadın Meclisleri toplantısının sonuç bildirgesi

HDK Kadın Meclisleri'nin düzenlediği toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, 1 Mayıs'ta alanlara çağrı yapıldı. Bildirgede, kadın ve çocuk haklarını zedeleyen açıklamalar yapan Altan Tan da özeleştiriye çağrıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Genel Meclisleri, 16 Nisan İstanbul’da yaptığı toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Sonuç bildirgesinde, "AKP tarafından müjde olarak duyurulan yasalarla kadın emek gücü üzerinde artan sömürü politikaları ile, kadının sadece anne olarak okunması, toplumsal yaşamdan dışlanması ivmelenmektedir. Bu kapsamda gerek esnek, güvencesiz ve sigortasız çalışma koşullarına , kadın işçi ve emekçiler üzerinde artan köleleştirme yasalarına, cinsel saldırılara ve faşizmin kurumsallaştırılma çabalarına karşı HDK Kadın Meclisleri olarak, direnişin öncüsü olmaya, Türkiye’nin pek çok noktasında Taksim başta olmak üzere 1 Mayıs’ta alanlarda baharı örgütleyeceğimizi duyuruyor, bütün kadınları 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz" denildi.   

20 NİSAN'DA KARAMAN'A                                 

Karaman’da Ensar Vakfı'ndaki cinsel istismara değinilen bildirgede, "Çocuk şiddetinin erkek şiddetinin bir sonucu olduğu gerçeğiyle; Saray, AKP, Ensar Vakfı destekçilerini kınıyor, 20 Nisan’da Karaman’da görülecek davaya bütün kadınları çağırıyoruz" diye belirtildi.

Bildirgede ayrıca, "Aynı zamanda kadın özgürlük çizgimizin ve çocuk hakları noktasındaki yaklaşımımızın tamamen dışında söylem geliştiren Altan Tan’ı da özeleştiriye davet ediyoruz" denildi.
Dokunulmazlık üzerinden tasfiye girişimine de tepki gösterilen bildirgede, CHP'nin bu konudaki tutumu eleştirildi.

SOYKIRIMCI UYGULAMALARA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Bildirgede, siyasi soykırım operasyonları da kınanırken, "Esra Mungan ve Meral Camcı şahsında, barış için direnen bütün kadın ve akademisyenlerin iradesini sahipleniyor, 22 Nisan’da görülecek olan davaya bütün kadınları, barışı ve akademisyenlerimizi sahiplenmeye çağırıyoruz" vurgusunda bulunuldu.

"Basın özgürlüğü kapsamında tutuklanan, baskı ve sansüre uğrayan kadın gazeteci ve yazarlarımızla dayanıştığımızı, kalemlerini sahiplendiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" denilen bildirgede, Alevilere dönük soykırımcı politikalara da şöyle değinildi:

"Maraş-Pazarcık, Sivas ve Erzincan hatlarında yapılması planlanan AFAD kamplarının, demografik yapıyı Selefi bir anlayışla değiştirmeye yönelik, Aleviler üzerinde yeni asimilasyon ve katliam politikaları uygulanmaktadır. Bütün bu politika aynı zamanda, kadın düşmanı çizgi ile birleştiğinde kadınlar üzerinde yeni baskı, cinsel istismar politikalarını da beraberinde getirmektedir. HDK Kadın Meclisleri olarak, Alevi kadınların ve halkların yanında direnişi sahipleniyor, bulunduğumuz her alanda aktif bir bileşeni olduğumuzu deklare ediyoruz."

HDK Kadın Genel Meclisleri, sonuç bildirgesinin sonunda mültecilerle dayanışma mesajı vererek, "Sağlık, barınma ve ucuz emek gücü olarak görülme politikasına karşı eşit çalışma koşullarının sağlanması noktasında mücadelemizi sürdüreceğimizi deklare ediyoruz" diye ekledi.