HDP Kadın Koordinasyonu: Direnerek yeni yaşamı kuracağız

HDP Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, "12 Eylül darbesi hayatımızdan 30 yılı çaldı, bu kez izin vermeyeceğiz. AKP faşizmine topyekün direnerek yeni bir yaşam kuracağız" dedi.

 2. Olağan Kongresi'ne hazırlanan HDP, Kadın Konferansı'nı "Artık Yeter, Faşizme Geçit Yok! Eşitlik ve Özgürlük İçin Direnen Kadınlar Kazanacak" sloganıyla gerçekleştirdi. Konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Devlet tarafından infaz edilen kadınlar şahsında öldürülen kadınlara adanan konferansta, özyönetim direnişinin tek adamlığa, tekçiliğe evriltilmek isteenn yönetim biçiminin panzeri olduğunu belirtti. 

Sonuç bildirgesinde, "Tek adamlığın tam tersine söz ve karar hakkını bölgelere, kentlere, mahallelere, sokaklara ve dolayısıyla bireylere kadar taşıyan yönetim biçiminin adıdır. Merkezi siyasetten dışlanan, erkek egemen siyaset içinde yer almak için bin bir engel aşmak zorunda kalan kadınlar için, söz, yetki ve karar süreçlerine katılabilecekleri, kendi özgün meclislerini kurarak iradelerine sahip çıkacakları bir modeldir. Yerel meclisler, sağlık-emek-ekoloji ve eşit özgür yaşam ilkesine göre örgütleneceğinden, özyönetim kadınların ölümüne sahip çıktıkları ve çıkacakları bugünleri ve gelecekleridir" denildi.

Kadınların gelecek tahayyülünün bugünkü iktidarınkinden çok farklı olduğunun altını çizen HDP Kadın Koordinasyonu, "Boyun eğen, biat eden, mezhepçi, tekçi ve kindar bir gelecek isteyen iktidara karşı, eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu bir toplum tahayyülü uzlaşmaz iki çizgidir" dedi.

TECRİDİN KALDIRILMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

İktidarın savaş politikalarına asla teslim olmayacaklarını belirten kadınlar, "Sayın Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması, demokratik çözüm masasının yeniden kurulması için mücadele edeceğiz. Çünkü savaş sadece ölümlere, kamplaşmaya, bir arada yaşama iradesinin zayıflamasına yol açmıyor. Aynı zamanda kadına dönük şiddeti, kadın emeğinin sömürülmesini tetikliyor, görünür olmasını engelliyor. Kadınların kendi ezilmişliklerine karşı birlikte mücadele etmelerinin önüne engeller koyuyor" diye belirtti.

12 Eylül darbesine topyekün bir direniş gösterilemediği insanların hayatından 30 yılın çalındığını kaydeden kadınlar, "Bütün ağır koşullara rağmen, kendi öz gücümüzün, değiştirici ve dönüştürücü gücümüzün farkındayız.12 Eylül topyekün bir direniş gösteremediğimiz için 30 yılımızı çaldı. Bu defa izin vermeyeceğiz. AKP faşizmine topyekün direnerek yeni bir yaşam kuracağız. Bugüne kadar kendi öz gücümüzle kazandığımız her bir kazanımımızı korumak ve daha fazlasını sağlamaya gücümüz var" dedi.

ALINAN KARARLAR

HDP Kadın Konferansında alınan kararlar şöyle:

"Toplumsal yaşamın eşit inşası için katılımcı, çoğulcu, yatay, demokratik yapılarımızı oluşturarak,
Ekolojik, demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir yaşamın önünü açacak yeni bir anayasa için mücadele ederek,
Ekosistemi; havayı, suyu dereleri, denizleri, gölleri, toprağı, ormanları, meraları, tarım alanlarını koruyarak,
Ekosistemi korumak için mücadele eden tüm kadınlarla yanyana gelerek,
Özyönetim direnişlerini sahiplenerek, özyönetim modelinin kadınlar için en uygun model olduğunu bütün kadın gruplarıyla paylaşarak, her alanda özyönetimleri realize etmek için çalışarak,
Devlet-erkek şiddeti karşısında öz savunmamızı örgütleyip geliştirerek,
Kadına yönelik şiddetle mücadele ederek ve mücadele eden tüm kadınlarla yanyana gelerek,
Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir diyen bütün kadınlarla gücümüzü birleştirerek,
'Çocuklar ölmesin' diyen akademisyenlerle, doktorlarla, öğretmenlerle, sinemacılarla, tiyatrocularla, edebiyatçılarla, avukatlarla, öğrencilerle, bu amaçla açlık grevi yapan Alevilerle, tüm toplumsal kesimler ve halklarla birleşerek,
Savaşa ve faşizme topyekün direnerek yeni bir yaşam kuracağız."