HDP, Silopi'de katledilen kadınlar için araştırma komisyonu istedi

HDP Grup Başkanvekili ve Amed Milletvekili Çağlar Demirel, 4 Ocak'ta Şırnak'ın Silopi ilçesinde 3 Kürt kadın siyasetçinin devlet güçlerince katledilmesinin araştırılmasını istedi.

Konuya ilişkin araştırma önergesi veren Demirel, "7 Haziran seçimleri sonrasında başlayan çatışmalı ortamda Kürt kadın siyasetçilere dönük saldırılar da ciddi bir artış göstermektedir. Son olarak 4 Ocak 2016’da Silopi’de DBP PM Üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayir ve KJA Üyesi Fatma Uyar’ın katledilmesinde kolluk kuvvetlerinin kastı olduğuna dair çok ciddi şüpheler gündeme getirilmiştir. Bu iddiaların bir an evvel incelenmesi ve katliamın ayrıntılarının ortaya çıkarılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz" dedi.
Demirel, "Bu katliamla ilgili etkin bir soruşturmanın yapılabilmesi, bu katliamın tüm ayrıntılarıyla kamuoyunda paylaşılabilmesi her zamankinden daha hayatidir" dedi.

'POLİS ANONSUNUN HEMEN ARDINDAN TARANDILAR'

Demirel, Demir, Nayir ve Fatma Uyar'ın polislerce yapılan mahalleyi boşaltma anonsunu takiben bulundukları Karşıyaka Mahallesi'nden başka bir yere geçmeye çalışırlarken bulundukları yerin taranması ya da bulundukları yerde meydana gelen bir patlama sonucu yaralandıklarını aktardı. "İlk saldırının neden kaynaklandığı hakkında farklı tanıklıklar mevcuttur fakat tüm tanıklar yaralıların acil ambulans ihtiyacı için telefon ettiklerini doğrulamaktadır" diyen Demirel, şunları belirtti:
"HDP’li yöneticilerin İçişleri Bakanlığı ve Kamu Güvenliği Müsteşarı ile yaptıkları görüşmelerde yetkililer ambulansların yaralıların olduğu bölgeye yöneltileceğini vaat etmelerine karşın yaralılara saatlerce hiçbir yardımın gitmediği iddia edilmektedir. Yine tanık beyanları ve basına yansıyan haberlerden edinilen bilgilere göre yaralanan grubun bulundukları yer uzun süre taranmıştır. 3 kadın siyasetçinin de yaralanmadan sonraki saldırılarda hayatlarını kaybettikleri, Sêvê Demir'in bedeninin ancak saçlarından ve ellerinden teşhis edilecek halde olduğu cenazeleri teşhis için giden kişiler tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca saldırılar esnasında aynı ekipte bulunan dördüncü kişinin cenazesi öylesine tahrip olmuştur ki, bu kişinin 20 yaşındaki İslam Atak olduğu ancak iki gün sonra teşhis edilebilmiştir.  

'TANIKLAR, HEDEF GÖZETİLEREK VURULDUKLARINI SÖYLÜYOR'

Olayın tanık ifadelerine yansıyan diğer ayrıntıları da 3 Kürt kadın siyasetçi doğrudan hedef gözetilerek vurulduğu ve infaz edildikleri kuşkusunu pekiştirmektedir. Katledilen kadınların başta siyasi kimlikleri olmak üzere özyönetimlere sahip çıkan kadınlar oldukları için hedef haline geldikleri ihtimali kamuoyunca sıkça dillendirilmekte olup, bu açıdan Sêvê Demir, Pakize Nayir ve Fatma Uyar şahsında geliştirilen bu saldırının kadınlara ve siyasetçilere yönelik yeni bir katliam dalgasının sinyalini verdiği ifade edilmektedir."
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, infazların olduğu günden bugüne bu iddiaların aydınlatılması yerine yetkili kurumlarca görmezden gelinmesinin, yeni katliam ve infazlara davetiye çıkarabileceğini vurguladı.