GÖRÜNTÜLÜ

'Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeselinin galası Paris'te yapıldı

Kürt kadın hareketinin öncülerinden Sakine Cansız’ın hayatının anlatıldığı 'Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeselinin galası Paris'te yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, "Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım" belgeselinin galası yapıldı.
Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen üç devrimci kadından Sakine Cansız'ın (Sara) yaşamını anlatan “Sara- Hep Kavgaydı Yaşamım" belgeseli, dün akşam izleyiciyle buluştu.
Belgeselin temeli 2013 yılının Mayıs ayında atılırken Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da kadın ekipleri tarafından çalışma yürütüldü. Belgeselin senaryosu, Cansız’ın 'Hep Kavgaydı Yaşamım' başlıklı üç ciltlik kitabı esas alınarak hazırlandı.

AİLESİ, ARKADAŞLARI VE DÖNEMİN TANIKLARI ANLATTI

95 dakikalık olan belgesel, Cansız’ın hayatına ışık tutuyor. Dersim’de başlayan hikaye uzun bir yolculuğun ardından tekrar Dersim’de bitiyor. Elazığ, Amed, Amasya, Kürdistan dağları ve Avrupa yolculuğundaki duraklara uğrayan belgesel ekibi, Cansız’ın birçok bilinmeyen yönünü ailesi, arkadaşları ve dönemin tanıklarının ifadeleriyle seyirciye aktarıyor.
Cansız’ın mücadeleci ve devrimci kişiliğine vurgu yapılan belgeselde, özellikle daha genç bir kızken odasına Leyla Qasim’ın fotoğrafını asmasına, 1970'lerin ortasında İzmir’de bir fabrika grevinde 'Ji Kurdan re azadi' pankartını açmasına dikkat çekiliyor. Yine Cansız'ın Kürdistani yönüne değinilen belgeselde; çocukluk-gençlik, zindan, dağ ve sonrasındaki dönemi irdeleniyor. Belgesel için onlarca kişiyle de röportajlar yapıldı.

ÇOK SAYIDA SİYASETÇİ, AYDIN VE AKAMDEMİSYEN İZLEDİ

Belgeselin galası dün akşam Paris'te Bonne Nouvelle Theatre Du Gymnase'da gerçekleştirildi.
Gala gösterimine Sakine Cansız'ın kardeşlerinden Metin Cansız, Feride Cansız, Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez, KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, PJAK Eşbaşkanı Haci Ahmedi, KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan, Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin temsilcileri, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Marie Christine Vergiat, NPA'dan Olivier besencenot, Femmes Solidaires başkanı Sabin Solman, İCOR, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği Başkanı Sylvie Jan, Tamil, Cezayir, Paris'te bulunan tüm Fransız kadın kurumu, Türkiyeli sol hareket temsilcileri ve çok sayıda Kürt kurum temsilcisi katıldı. Film gösteriminin ardından salonda "Jin jiyan azadi" sloganları yükseldi.

90 SAATLİK RÖPORTAJLAR

Filmin gösterimin ardından Cansız’ın kardeşi Metin Cansız ve filmin yapımcılarından Bircan Delal Yıldız, sahneye çıkıp seyircilerin sorularını yanıtladı. Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Bürosu Temsilcisi Nursel Kılıç'ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Yıldız, belgeselin hazırlanma sürecine işaret ederek, Medya Savunma Alanları, Avrupa ve Türkiye'de olmak üzere üç ekibin toplamda 90 saatlik röportajlar yaptığını da söyledi.
"Biz bu belgeselle  bir parça Sara arkadaşı anlatmışsak ne mutlu bize. Bizim amacımız da buydu zaten" diyen Yıldız, konuşmasının ardından seyircilerin sorularını yanıtladı. Metin Cansız da teşekkür konuşması yaptı.
Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada ise şunlar belirtildi: "Sakine Cansız şahsında Kürt Kadın Hareketi'nin, PKK'nin mücadele tarihini yansıtmak açısından belgesel önemli bir çalışmadır. Sanatı, edebiyatı çok önemseyen Sakine Cansız'ın bu dileğini gerçekleştirmek açısından da bir ilk adımdır bu belgesel. Çünkü Sara Kürt kadının tarihidir."

'KATLİAM SÜRÜYOR; MÜCADELE EDELİM'

KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan ise Kürt halkının yaşadığı katliam gerçekliğine dikkat çekerek, üç kadının mücadele bayrağının mücadele eden halkının, yoldaşlarının elinde olduğunu söyledi. Ceylan, "Üç devrimci kadını katledenler bugün Kürt halkına katliam uyguluyor; herkes buna karşı mücadele etmeli" dedi.
 

...