İnfaz edilen Kevser Eltürk'e işkence Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Beştaş, YJA Star savaşçısı Eltürk'ün katledilmesini Meclis'e taşıdı. Eltürk'e işkence yapıldığına da dikkat çeken Beştaş, Eltürk'ün yaralı yakalanıp işkence edilerek infaz edildiği yönünde güçlü kanıtlar olduğunu belirtti.

HDP Milletvekili Beştaş, YJA Star savaşçısı Eltürk'ün katledilmesini Meclis'e taşıdı. Eltürk'e işkence yapıldığına da dikkat çeken Beştaş, Eltürk'ün yaralı yakalanıp işkence edilerek infaz edildiği yönünde güçlü kanıtlar olduğunu belirtti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, YJA Star savaşçısı Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) cenazesine işkence yapılması hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e soru önergesi verdi.

"Türkiye haftalardır ailelerine teslim edilmeyerek sınır kapılarında bekletilen YPG/YPJ gerillalarına ait cenazelerin çürümeye bırakılmasının utancından kurtulamadan 15 Ağustos 2015 tarihinde basına düşen YJA Star gerillası Kevser Eltürk'e (Evin Wan) ait insanlık dışı görüntünün ortaya çıkmasıyla bir kez daha sarsılmıştır" diyen Beştaş, şunları kaydetti: 

'ELTÜRK'ÜN CANSIZ BEDENİNE VAHŞİCE İŞKENCE YAPILDI'

"10 Ağustos 2015 tarihinde Muş'un Varto ilçesinde çıkan çatışmada 'yaşamını yitirdiği' belirtilen Eltürk'ün katledilmesinin ardından bedeni çırılçıplak soyulmuş, çıplak bedenine vahşi bir şekilde işkence uygulanmış ve teşhir amaçlı sokağa bırakılmıştır. Bu vahşetti gerçekleştirenler bununla yetinmeyerek işkence uygulanmış ve çırılçıplak soyulmuş kadın gerillanın bedenini görüntüleyerek basına servis etmişlerdir. Muş Valiliği yaptığı açıklamada görüntülerin doğru olduğunu kabul etmiş ve bu vahşeti gerçekleştirenlerin değil, sadece görüntüyü çeken ve sosyal medyada paylaşanlar hakkında idari soruşturmanın başlatılacağını belirtmiştir. Türkiye tarihi boyunca işkence konusunda oldukça kötü bir geçmişe sahip olmasının yanında özellikle '90'lı yıllarda yaşamını yitiren gerillaların cansız bedenlerine uygulanan işkence, uzuv kesme gibi dünyada çok az örneği olan akıl ve ahlakdışı uygulama ve görüntülerin sık sık yaşandığı bir ülke olmuştur. Son olarak Varto'da Kevser Eltürk'ün cansız bedeninin çırılçıplak soyulup, yerlerde sürüklenmesi ve bunun görüntülenerek basına servis edilmesi sadece işkencenin değil, ahlaksızlığın, kadın düşmanlığının, cinsiyetçi erkek egemen zihniyetin ve insanlık dışı vahşetin en uç biçimidir. Ortadoğu'da İŞİD barbarlığının simgesi haline gelmiş bu tür uygulama ve görüntülerin Kevser Eltürk şahsında yaşanması, insanlığın vicdanında büyük bir yara olarak yer almış ve tarihte kadına, kadın bedenine yönelik vahşetin simgelerinden biri olmuştur."

'YARALI YAKALANIP İŞKENCEYLE İNFAZ EDİLDİĞİNİN KANITI VAR'

Eltürk'ün cansız bedenini yıkayan kadınlar başta olmak üzere görgü tanıklarının anlattıklarının, başka bir insanlık ve savaş suçuna işaret ettiğine dikkat çeken Beştaş, "Eltürk'ün boynunda derin ip izinin olduğunu, belinde ciddi kırıkların ve vücudunun ön tarafında sürüklenmekten kaynaklı derin yaraların olduğu yönündeki ifadeler, Eltürk'ün yaralı yakalanıp işkence edilerek infaz edildiği yönünde güçlü kanıtlar sunmaktadır" diye ekledi.

HÜKÜMETTEN YANIT BEKLEYEN SORULAR

HDP'li Beştaş, Bakan Öztürk'e şu soruları yöneltti:

"Kevser Eltürk'ün ölüm şekli hakkında elinizdeki bilgiler hangi doğrultudadır? Eltürk Yaşanan çatışmada mı yaşamını yitirmiş yoksa bu çatışmada yaralı olarak yakalandıktan sonra işkence edilmek suretiyle infaz mı edilmiştir?

Muş Valiliği'nin yaptığı açıklamada konu hakkında detaylı bilgiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. İçişleri Bakanlığı olarak Valiliğin bilgisine başvurulmuş mudur, bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Kevser Eltürk'ün cansız bedenine insanlık dışı işkenceler uygulayarak çırılçıplak soyup teşhir amaçlı sokağa atanlar ile bunu görüntüleyerek basına servis edenler aynı kişiler midir, bu kişiler tarafınızca tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise haklarında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? 

Kevser Eltürk şahsında yaşanan vahşet başta olmak üzere, son günlerde yaşanan insanlık dışı işkence, infaz, katliam ve cinsel saldırılar Kürt halkına karşı tekrar uygulamaya konulan bir savaş konsepti midir? Bakanlığınızca alınmış böyle bir karar mevcut mudur?

Yaşanan savaş ve çatışmalarda kadın bedeninin bir savaş alanı olarak görüldüğü, kadın bedenine dönük saldırı ve tahribatların kadınların özgürlük mücadelesini kırmaya dönük mesajlar içerdiği aşikardır. Kadın kimliğinden dolayı özelikle Kürt, sol sosyalist devrimci ve muhalif kadınlara sık sık uygulanan bu işkencelerin, Kevser Eltürk şahsında, bu süreçte tekrar uygulamaya konulmasındaki amaç nedir?"