'Irak'ta evlilik yaşının 9’a indirilmesi yasa tasarısı geri çekilmeli'

Rexirawa Pewendiyen Jinen Kurd, meclise sunulan kız çocuklarının evlilik yaşının 9’a indirilmesi yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiğini belirterek, ortak mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Rexirawa Pêwendiyên Jinên Kurd (REPAK), Irak'ta evlilik yaşının 9’a indirilmesi yasa tasarısına karşı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Uzun bir süredir Irak kamuoyunun gündeminde olan kız çocuklarının evlilik yaşının 15 yaşından 9 yaşına indirilmesini öngören yasa tasarısı Irak Parlamentosuna getirilmiş bulunmaktadır. Önemli bir muhalefet gelişmediği takdirde yasa tasarısının meclisten geçme ihtimali yüksektir. Yasa tasarısı başta 9 yaşındaki kız çocuklarının evliliğini amaçlamak ile beraber; bu yasa tasarısı evlenecek erkeğe nikâhı istediği mezhebe göre seçme hakkı tanırken kadına ise nikâh kıyma konusunda mezhep seçme hakkı tanımıyor. Ayrıca boşanacak çiftin erkek çocuklarının ebeveynlerini seçme hakkı da 15 yaşından 7 yaşına düşürüyor. Bu durumda 1959 yılına ait kanuna göre evli çiftlerin boşanması medeni hukuka göre yapılırken, bu tasarı ile Şii ve Sünni mezhebe uygun olarak boşanma gerçekleştirilebilecek. Eğer kadının fıkhı anlamda bir mezhebi bulunmuyorsa boşanma ve kazanılacak haklar eşinin mezhebine göre yapılacak. Bu yasa tasarısı mahkemeye Sünni ve Şii mezhebe uygun müdahale yetkisi tanıyacağından yargıda mezhep ayrılığını derinleştirecektir. Irak kadın hareketleri ve demokratik çevreler çocuk evliliği yasa tasarısına karşı bir mücadele içinde bulunsa da önemli bir kadın dayanışmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Irak hükümetinin yaşadığı siyasi krizleri iç gerici anlayışlara, bölgesel konjonktüre ve Türk devleti-KDP ittifakına taviz vererek aşma tutumunun Irak halklarına ve kadınlara büyük kaybettireceği açıktır."

Rexirawa Pewendiyen Jinen Kurd, açıklamasında şu hususlara da yer verdi:

“İçinde bulunduğumuz 3. Dünya Savaşı cinsiyetçilik ve dincilik ideolojisi ekseninde yürütülmektedir. Küresel ve bölgesel hegemonik güçler radikal dinci örgütleri sahaya sürerek kadın ve halkların soykırımını amaçlayan vesayet savaşlarını yürütmektedirler. Kadın bedenini yeniden ele geçirme saldırıları DAİŞ’in Şengal soykırımı ve 5 bin Êzidî kadını köle pazarlarında satması, Türk devleti ile kurduğu ittifak sonucu Rojava’ya “Kürt kadınları helaldir” fetvası ile işgal saldırısı başlatması 3. Dünya Savaşı’nda bir dönüm noktası olmuştur. Afganistan’da iktidarın Taliban’a teslim edilmesi sonucu Afgan kadınların tüm haklarına el konulması, İsrail-Filistin savaşında Hamas’ın İsrail’li kadınların bedenine vahşet uygulaması ve İsrail’in misilleme adı altında on binlerce Filistinli kadının ölümüyle sonuçlanan bir yıkımı gerçekleştirmesi 3. Dünya Savaşı’nda tehlikeli ve trajik bir süreci daha başlatmıştır. İran rejiminin Jin Jiyan Azadî eylemcilerine idam siyaseti uygulaması, Pexşan Azizi olmak üzere yüzlerce siyasi tutsağa idam cezası vermesi ve sadece bir günde 22 tutukluyu idam etmesi Ortadoğu’da krizlerin daha çok derinleşeceğini göstermektedir. En son Bangladeş’te radikal dincilerin DAİŞ’i aratmayan yöntemlerle kadınlara yönelik saldırılar gerçekleştirmesi dünyada savaşların kadın soykırımı eksenli ilerleyeceğini bir kez daha göstermektedir. Krizlerin daha fazla demokratikleşme ve kadın özgürlüğü ile aşılacağını ve Irak halklarına kazandıracak tek çözüm yolunun bu olacağını bir daha belirtmek isteriz.

 
Türk devletinin KDP ortaklığı ile Güney Kurdistan’a işgal operasyonunu ilhak temelinde genişlettiği bir süreçte Irak hükümetinin baskılar sonucu Êzidî siyasi partisi PADE ve Tevgerê Azadî hareketlerini kapatması ve Irak’ta kız çocuklarının evlilik yaşının 9’a indirilmesi yasasının meclise getirilmesi Irak halkının ve kadınlarının kaderinin bölgesel faşist bloka kurban edilmesi demektir.  Kürt halkının, kadınların ve dünya insanlığının direnişi sonucu Kürt, Arap halkına ve kadınlarına karşı DAİŞ’in tamamlayamadığı soykırımı şimdi Türkiye-KDP ittifakı gerçekleştirmek istemektedir. Bu temelde Irak hükümetine çağrımızdır; Irak halkları ve kadınlarının yararını gözetmeli ve faşist blok ile uzlaşma tutumu yerine demokratik siyaseti esas almalı, meclise sunulan kız çocuklarının evlilik yaşının 9’a çekilmesi yasa tasarısını geri çekmelidir.


Tüm kadın hareketlerine, feminist hareketlere ve demokratik kamuoyuna çağrımızdır;  Iraklı kadınların özgürlük mücadelesini desteklemeye ve çocuk yaşta evliliğe karşı evrensel dayanışmayı ve ortak mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz."