İrmez: Her şey devletin bilgisi dahilinde gerçekleşiyor

Silopi'de 3'ü Kürt kadın siyasetçi olmak üzere 4 kişin katledilmesini infaz olarak değerlendiren İrmez, bir grubun tarandığı bilgisini aldığı andan itibaren her yeri aradığını ancak ambulansın olay yerine gitmesinin engellendiğini belirtti.

Silopi'de 3'ü Kürt kadın siyasetçi olmak üzere 4 kişin katledilmesini infaz olarak değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, bir grubun tarandığı bilgisini aldığı andan itibaren her yeri aradığını ancak ambulansın olay yerine gitmesinin engellendiğini belirterek, "Her şey devletin bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. Ambulans engellenmeseydi bazı yaralılar kurtulabilirdi" dedi.

Dün akşam saatlerinde Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde devlet güçlerince katledilen ve cenazeleri bir gün sonra teşhis edilen DBP PM üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ve KJA aktivisti Fatma Uyar'a ilişkin ilk andan itibaren bilgi almak için devlet yetkililerini arayan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 3'ü Kürt katın siyasetçi olmak üzere 4 kişinin katledilmesini açık bir infaz olarak değerlendirdi. Dün akşam saat 19.20 civarlarında kendilerine telefon geldiğini belirten İrmez, arayanların orada bir grup insanın yayılım ateşine tutulduğu bilgisinin verildiğini aktardı.

‘BANA BİLGİ VERMEDİLER’

Kendisini arayanların taranan grubun içinde DBP PM üyesi Sêvê Demir'in de olduğunu ve yaralandığı bilgisini aktardığını belirten İrmez, "Hemen Demir'e ulaşmaya çalıştık ancak, mevcut koşullardan dolayı ulaşamadık. Ondan sonra hemen 112'yi kendim aradım. O esnada Silopi'deki acil aramanın Batman'ın 112 acil arama hattına bağlandığını söylediler. Kendileri de bu konuda herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söylediler bana" dedi.

‘AMBULANS GÖNDERMEDİLER’

Daha sonra Silopi Devlet Hastanesi'ni de aradığını vurgulayan İrmez, buradan da kimsenin cevap vermediğini kaydetti. İrmez, "Sağlık Bakanlığından, TTB'ye kadar birçok yeri aradım ama baştabip olmak üzere hiç kimse bilgi vermedi. Yetkilileri aradığımızda ise 'orada eli silahlı olan kişilerin olduğu' gerekçesiyle hiçbir şekilde ambulansın gidemeyeceğini söylediler" diye konuştu.

‘VALİ ÇATIŞMA VAR BAHANESİYLE AMBULANSI ENGELLEDİ’

Yaralıların olduğunu Şırnak Valisi'ne aktardıklarını ancak aynı cevaplarla karşılaştığının altını çizen İrmez şu bilgileri verdi: "Orada herhangi bir çatışma olmamasına rağmen Vali çatışma süsü vererek, bölgeye ambulansın gitmesini engelledi." Bugün akşam saatlerinde 3 Kürt kadın siyasetçi ve henüz kimliği bilinmeyen 1 kişinin katledildiğinin netleştiğini hatırlatan İrmez, ambulansın gitmesine izin verilmesi durumunda bazı yaralıların kurtulabileceğini kaydetti.

Şırnak'taki HDP'li vekillerin hastaneye giderek cenazeleri götürdüğü bilgisini veren İrmez, "Yüzleri paramparça olmuş durumda. Arakadaşlarımız Demir, Nayır ve Uyar'ın yüzlerinin tanınamaz halde olduklarını ve onları saçlarından tanıdıklarını belirttiler. Her şey devletin bilgisi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Arkadaşlarımız bilerek, infaz edilerek katledildiler. Öyle bir şey ki cenazelerimize bile işkence yapar bir duruma geldiler. Bu bir barbarlıktır" şeklinde konuştu.

‘PARİS KATLİAMIYLA AYNIDIR’

Her üç kadın arkadaşının da Kürt hareketinde öncü rol oynadıklarını ve kadın hareketi için ise büyük bir kayıp olduğunu ifade eden İrmez şöyle konuştu: "3 yıl önce Paris'teki 3 Kürt siyasetçi arkadaşımızın yıldönümüne 5 gün kala buna benzer infazın yapılması tesadüfü değil. Paris katliamını yapanlar ile bunu yapanlar aynıdır. Kadınlarımızı, çocuklarımızı böyle katlederek bitireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biz bu 6 fidanımızın yolunda hep gideceğiz ve onların amaçlarına ulaşana kadar da mücadele edeceğiz."