Kadın katliamları protesto edildi, direnişi büyütme mesajı verildi

Artan kadın katliamlarını protesto eden Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri, direnişi büyütme mesajı verdi. Eylemde "Dünyaya mal olan felsefemiz ve kadın mücadelemiz onurlu yaşamın öncülüğünü yapacaktır" denildi.

Dicle Amed Kadın Platformu, artan kadın katliamlarına dair AZC Plaza karşısında açıklama yaptı. Birçok kadın örgütünün katıldığı eylemde katledilen kadınların fotoğrafları taşınarak, “Mor zincir” eylemi yapıldı. Eylemde “Jin jiyan e, jiyenê nekuje / Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme” pankartı açıldı.

6 AYDA 205 KADIN KATLEDİLDİ

Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Filiz Kaydu, iktidarın suçlarını örtmek adına her olguya düşmanlık ettiğini söyleyerek, bu olguların başında kadınların iradesi ve mücadelesinin geldiğini kaydetti.

Kirli zihniyetin; kadın düşmanı politikalarıyla Türkiye ve Kurdistan’da kadınları fiziksel, ekonomik ve psikolojik kıskaca sıkıştırmaya çalıştığını belirten Filiz Kaydu, “Kadına yönelik şiddet, sokaktan adliyelere teşvik edilen bir suç halini almıştır. Özellikle kolluğun işlediği suçlar adeta ödüllendirmeyle, sırt sıvazlamayla sonuçlanmaktadır. Tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan gibi örnekler adeta bilinçli şekilde çoğaltılmak istenmektedir” diye kaydetti. Kimi verilere göre, 2024 yılının ilk 6 ayında erkekler tarafından 205 kadının katledildiğini, 117 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu hatırlatan Filiz Kaydu, iktidarın literatüre kadınlar için “şüpheli ölüm” kavramını kattığını söyleyerek, “Ancak bizler çok iyi biliyoruz ki, şüpheli ölüm yoktur, bulunmak istenmeyen fail vardır” dedi.

AMED’DE KADIN KATLİAMI

Temmuz ayında Kurdistan ve Türkiye’de katledilen 14 kadının ismini sıralayan Filiz Kaydu, “İktidarın kadın düşmanı politikaları sonucunda Amed’de son 20 günde 3 kadın katledildi. Katledilen kadınlardan Hilal Kar’ın faili Mehmet Demirhan hala tutuklanmamış iken; şüpheli şekilde ölü bulunan Naciye Oturmak’ın evlilik birliği içerisinde sistematik bir şekilde şiddetine maruz kaldığı fail Hekim Oturmak ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bizler buradan faillerin yakalanması ve tutuklanması için mücadelemizi büyüteceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Filiz Kaydu, “İktidarın kadın haklarını ve kazanımlarını hedefi haline getiren 9’uncu Yargı Paketi; iktidar tarafından reform, yenilik algısıyla hayata geçirilmek istense de, biz kadınlar bu düzenlemelerle haklarımızın ve kazanımlarımızın birer birer bizden nasıl koparılmaya çalışıldığını çok iyi biliyoruz. Kadınların uzun süreli hukuk mücadelesi sonucunda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen soyadı düzenlemesi, iktidar tarafından tekrar hayata geçirilmek istenmektedir” diyerek, “ataerkil aile dayatmasına” karşı AYM kararlarının derhal uygulanmasını istedi.

'KÜRT KADIN MÜCADELESİ TÜM DÜNYAYA MAL OLDU'

Yürütülen savaş politikaları sonucu yaşanan ekonomik krizin de en başta kadınları vurduğunu dile getiren Filiz Kaydu, kadınların ekonomik bağımsızlığının elinden alınarak, şiddete karşı savunmasız bırakılmasının amaçlandığına dikkat çekti. Katledilen kadınların çoğunun en yakınlarındaki erkekler tarafından katledildiğine işaret eden Filiz Kaydu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Son dönemde ise katledilen kadınların faillerinin madde bağımlısı olduğu ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlılığı çok ciddi bir toplumsal sorun haline gelmiş olmakla birlikte iktidarın bunlara karşı ciddi oranda bir cezasızlık politikası da devreye girmektedir. Tüm bunlara karşı mücadele yürüten kadınlar ise sürekli hedef alınmakta, mücadelemiz kriminalize edilmek istenmektedir. Ancak unutulan bir şey vardır ki bu mücadele, sırtını ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesine, Kürt kadın mücadelesinin gücüne yaslamıştır. Bu güç, erkek egemen zihniyetin sızmaya çalıştığı her boşluğu mücadele kararlılığıyla dolduracak kudrete sahiptir. Tüm dünyaya mal olan felsefemiz ve kadın mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de onurlu yaşamın öncülüğünü edecektir. Mücadeledeyiz, vazgeçmiyoruz.”

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi. Eylem sırasında geçen araçlar da korna çalarak destek verdi. Eylem, “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî tekojîna jinan” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganlarıyla son buldu.