'Kadın tutsakların durumu gün geçtikçe kötüleşiyor'

İHD ve TİHV, Bakırköy Kadın Cezaevi önünde eylem yaptı. Kadın ve hasta tutsaklara dönük hak ihlallerine dikkat çekilen eylemde, "Tutsakların durumu gün geçtikçe kötüleşiyor" uyarısında bulunuldu.

İHD ve TİHV, Bakırköy Kadın Cezaevi önünde eylem yaptı. Kadın ve hasta tutsaklara dönük hak ihlallerine dikkat çekilen eylemde, "Tutsakların durumu gün geçtikçe kötüleşiyor" uyarısında bulunuldu.

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem yapıldı. Eylemi düzenleyen İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu ve TİHV,  kadın tutsakların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti. "Hapishanelerde tecrit uygulamasına son, kadın mahpuslar yalnız değildir" pankartının açıldığı eylemde, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Kadın tutsaklar yalnız değildir" sloganları atıldı. İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı, İHD Kadın Komisyonu Üyesi Dilber Yüksel okudu. 

'HASTA TUTSAKLARIN TEDAVİSİ ENGELLENİYOR'

Hapishanelerin, insan hakları ihlallerinin  en yoğun yaşadığını mekanlardan biri olduğunu hatırlatan Yüksel, o hapishanelerden biri olan Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde kadın tutsakların büyük bir baskı altında tutulduğuna dikkat çekti. Yüksel, hapishane koşullarının fiziki yapısının, infaz koşullarını yarattığı olumsuzların, özellikle de tecrit uygulamaların ve hijyen, beslenme, sağlığa ulaşım gibi temel haklardan yoksun bırakılan kadın tutsakların çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Sağlık koşulları nedeniyle  tutsakların tedavi edilmediğine işaret eden Yüksel, tedavi edilemeyen kadınların isimlerini sayarak, "Kadınlar doktor muayenelerinde kolluk güçlerinin odadan çıkmamalarından dolayı tedavi edilmiyor, kelepçeli muayene uygulamasına maruz kalıyorlar" dedi. 

Hasta tutsaklar açısından gelinen noktanın eskisinden daha  vahim olduğunu vurgulayan Yüksel, tutsakların yaşam hakkı başta olmak üzere, tüm haklarının korunmasının öncellikli olarak devletin sorumluluğu altında olduğunu hatırlattı.