GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar 2. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluşuyor

İsviçre’de yaşayan kadınlar, ‘özgür önderlikle demokratik ulusu inşa ediyoruz’ şiarıyla 14 Haziran’da 2. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluşacak.

İsviçre’de yaşayan kadınlar, ‘özgür önderlikle demokratik ulusu inşa ediyoruz’ şiarıyla 14 Haziran’da 2. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluşacak. “Sara, Kobanê’den Şengal’e, Şengal’den dünyanın dört bir köşesine uzanan direnişlerinin sembolüdür” diyerek festivalde bir araya gelecek kadınlar, erkek egemen zihniyete karşı kimliğimiz özgürlüğümüzdür diye haykıracak.

9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi’nin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlenen geleneksel Sakine Cansız Festivali’nin ikincisi 14 Haziran Pazar günü İsviçre’nin Basel kentinde gerçekleştirilecek.

‘Özgür önderlikle demokratik ulusu inşa ediyoruz’ şiarıyla düzenlenecek olan festivalde bir araya gelecek binlerce kadın, “Kobanê’den, Şengale, Şengal’den dünyanın en ücra köşesine verilen bir özgürlük direnişinin simgesidir Sara” diye haykıracak.

Kadınlar, yine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın egemen zihniyetlere karşı geliştirdiği cinsiyet özgürlükçü ekolojik bir toplum paradigmasının dünya kadınları acısından ne anlama geldiğini hep birlikte tartışacak.

Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı verilen direnişte hayatlarını kaybeden ve direnişin simgesi olan YPJ’li kadınlara adanacak olan 2. Sakine Cansız Kadın Festivali’ne bu yıl Türkiyeli sol sosyalist kadın örgütlerinin yanı sıra İsviçreli bazı kadın örgütleri de kitlesel bir şekilde katılacak. 14 Haziran Pazar günü saat 11. 00 ile 19.00 arasından Basel Claramattepark düzenlenecek olan festivale yönelik İsviçre Kürt Kadın Hareketi temsilcilerinden Ruken Jin bilgi verdi.

FESTİVAL YPJ’YE ADANIYOR

DAİŞ çetelerinin Rojava saldırıları birlikte YPJ’li kadınların eşi benzeri görülmemiş bir direnişinin ortaya çıktığını hatırlatan Jin, bu direnişin başta Kürdistan ve Ortadoğu olmak üzere bütün dünyada büyük bir etki yarattığını belirtti. Rojava’da başlayıp bütün dünyayı saran kadın direnişinin dünyanın her köşesindeki kadınlarında karşılık bulduğunu ifade eden Jin, Kürt kadınları olarak amaçlarının YPJ’li kadınların verdiği özgürlük direnişini, dünyanın kadınlarıyla ortaklaştırmak olduğunu söyledi. Festivalle YPJ’li kadınların direnişini daha görünür kılmayı da amaçladıklarını söyleyen Jin, festivali YPJ’li kadınlara adadıklarını belirtti.

‘CANSIZ DÜNYA KADIN ÖRGÜTLERİNİN YAŞAM FELSEFESİDİR’

Cansız’ın mücadelesinin hem Kürt kadın hareketi hem de dünya kadın hareketleri acısından yaşam felsefesi haline geldiğini vurgulayan Jin, festivalde kadınların yaşadıkları tüm sorunlara karşı örgütlü olunması gerektiğinin esas alınacağını kaydetti. Toplum, kadına karşı soykırım ve tecavüz kültürünün esas alındığı bir sistem içerisinde yaşıyor diyen Jin şunları dile getirdi “Kadınlara yönelik uygulanan bütün politikalara karşı nasıl mücadele edilmesi gerekir neler yapılması gerekir bunlar festivalin temel konularından birisi olacak. Biz Kürt kadınları olarak tüm bu politikaları boşa çıkarmak için kadın tarihini yeni baştan yazan Öcalan’ın felsefesini esas alıyoruz. Bu amaçla festivalimizin şiarını ‘Özgür önderlikle demokratik ulusu inşa ediyoruz’ olarak belirledik. Bu noktadan hareketle kadınların geleceği için bütün kadınları var etmek istediğimiz sistem çevresinde kenetlenmeye çağıyoruz”

FESTİVAL’İN BÜTÜN HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

Festivalin bütün teknik hazırlıklarının tamamlandığını belirten Jin, festivalin ‘Demokratik Ulus’un inşasında kadının rolü’ konulu panelle başlayacağını dile getirdi. Aynı zamanda gün boyunca festivalde içerisinde zengin bir programın olacağını da söyleyen Jin, yine festival alanında çocuklara yönelik oyun alanlarının oluşturulduğunu da hatırlattı.

‘KADININ RENGİ İLE YENİ BİR YAŞAMI VAR ETMEK İCİN FESTİVAL’DE BULUŞALIM’

Hem Kobanê hem de HDP’nin kazandığı zaferin her kesimde büyük bir yankı uyandırdığını hatırlatan Jin, bütün kadınların bu zafer duygusu ile festival alanında olması gerektiği çağrısında bulundu. Kadınlara karşı uygulaman bütün politikaları boşa çıkarmak ve dayanışmayı artırmak için bütün kadınların festivale katılması gerektiğini söyleyen Jin “Erkek egemen zihniyet altında uygulanan bütün politikaları boşa çıkarmak için bizde varız demek için kimliğimiz özgürlüğümüzdür diyerek festival alanında olmalıyız” diyerek festivale katılım çağrısında bulundu.

14 Haziran’da Pazar günü saat 11.00 -19.00 arasında Basel Claramattepark düzenlenecek olan festivale konuşmacı ve panelist olarak TJKE adına Rojda Yıldırım, HDP Batman Eski Milletvekili Ayla Akat Ata, Cizire Kanton Dış İşleri Bakanı Emine Ömer, İsviçre Sosyalist Parti (SP) Basel Kanton Milletvekili Sarah Wyss katılacak.

Yine zengin bir müzik programının olacağı festivalde Yelda Abasî, Meral Tekçi, Zelal Gökçe, Silbus û Tari sahne alacak. 

...