Kadınlar: 2016 yılı barış yılı olsun

Barış İçin Kadın Girişimi, Kürdistan’daki devlet terörü ve ablukasına karşı Bakırköy Meydanı’nda barış nöbeti tuttu.

Barış İçin Kadın Girişimi, Kürdistan’daki devlet terörü ve ablukasına karşı Bakırköy Meydanı’nda barış nöbeti tuttu. Yağan yoğun kara rağmen meydanda 1 saat nöbet tutan kadınlar, teker teker söz alıp barış için haykırdı. Kadınlar, 2016 yılına girerken savaşın son bulmasını istedi.

Kürdistan’da süre gelen devlet terörü ve ablukasına karşı İstanbul’un çeşitli noktalarında barış nöbeti tutan Barış İiçin Kadın Girişimi üyeleri bu kez ki adresi Bakırköy Meydanı oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun destek için hazır bulunduğu nöbette, “Hayatı savunmak için barış nöbetindeyiz” pankartı ve “Kadınlar barış istiyor”, “Siz çocuğunuzun ölüsünü hiç buzdolabında sakladınız mı?”, “Savaş son bulsun, 2016 yılı barış yılı olsun” yazılı dövizleri taşıdı. Yağan yoğun kara rağmen 1 saat nöbet tutan kadınlar, tencere tava çalarak, teker teker söz alıp Kürdistan’ı saran devlet terörünün derhal son bulmasını istedi.

DEVLET ABLUKASININ KANLI BİLANÇOSU !

Kadınlar yaptıkları açıklamada, 2016 yılına girerken, rahatlıkla “mutlu yıllar” diyemediklerini vurguladı. Kadınlar, ülkenin bir yanında yılbaşı telaşı, alışveriş, ışıl ışıl sokaklar varken, diğer bir yanında karargaha çevrilmiş hazırlanmış hastaneler, il ve ilçelerden çekilmiş öğretmenler, asker ve polis tarafından delik deşik edilen evler, ellerinde beyaz bayrakla hastaneye gitmeye çalışırken vurulanlar, boşaltılan mahalleler olduğunu hatırlattılar. “Günün adı Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin” diyen kadınlar, devlet ablukasının kanlı bilançosunu şöyle aktardı: “5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre’de son yasak 14 Aralık 2015’te ilan edildi. 17 gündür devam eden ablukada 23 kişi; Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 56 kişi yaşamını yitirdi. 3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de son yasak 14 Aralık 2015’te ilan edildi. 17 gündür devam eden ablukada 15 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 29 kişi yaşamını yitirdi. 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur’da son yasak 2 Aralık 2015’te ilan edildi. 28 gündür devam eden ablukada 12 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise 17 kişi yaşamını yitirdi. 7 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Nusaybin’de son yasak 24 Aralık 2015’te kaldırıldı. 11 gün süren ablukada 3 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 23 kişi yaşamını yitirdi. 2 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Dargeçit’te son yasak 29 Aralık 2015’te kaldırıldı. 19 gün devam eden ablukada ise toplam 5 kişi yaşamını yitirdi.”

YENİ YIL ANCAK GERÇEK BİR BARIŞLA MÜMKÜN

“Yeni yılın ancak gerçek bir barış ile mümkün” diyen kadınlar, "Savaş uzakta bir yerde değil. Savaş yokmuş gibi yaşamaya devam ederek, görmezden gelerek huzur içinde yaşamak mümkün değil. Bugün yaptığımız yasal olabilir, ama yarın ne olacağı belli değil. Bugün bir yaptığımızın sonucu, yarın ölüm olabilir. Bazısını Tahir Elçi gibi sokak ortasında bir kurşunla infaz edilebilir , bazısını sokak ortasında patlayan bombalarla, bazısını ise Dilek Doğan gibi evinin içinde katledilebilir. Bunun son yok. Yalnızca güçlü olanın “haklı” olduğu bir dünyada hangimizin başına ne geleceğini kimse bilemez. Bütün bu yaşananlar medya da yer bulmuyor, ya da üretilen yalan haberlerle hakikat yok edilerek sunuluyor. Bu şiddetin ve yalanlarının karşısında duran, susmayan kadınların sesine ses katmak için, kendi geleceğimiz için barışın sesi oluyoruz, ses çıkartıyoruz” dediler.