Kadınlar Botan'a yürümekte kararlı

"Cenazeler gömülmüyor, insanlık ölüyor. Ölüm ablukaları kalksın" şiarıyla Botan'a gitmek için birçok ilden yola çıkan binlerce kadın, Siirt girişi ve Kezer Çayı mevkiinde devlet güçleri tarafından durduruldu.

Engellemeye tepki gösteren kadınlar Botan’a yürümekte kararlı olduklarını belirtiyorlar.

Silopi, Cizre ve Sur'da devlet güçleri tarafından katledilenlerin cenazelerine yönelik defnetme hakkının engellenmesine karşı Kongreya Jinen Azad (KJA), "Cenazelerimiz gömülmüyor, insanlık ölüyor, ölüm ablukası kaldırılsın" şiarıyla kadınlar dün itibariyle birçok ilden yola çıkmıştı. Akşam saatlerinde İstanbul, İzmir, Mersin, Manisa, Ağrı, Adana gibi illerden yola çıkan ve sabaha karşı Siirt'e gelen binlerce kadın, kent girişinde asker ve özel harekat polisleri tarafından çekilen barikatlarla durduruldu. Burada kimlik kontrolüne tabi tutulan kadınlar, soğuk havaya rağmen yaktıkları ateşlerin etrafında halaylar çekerek, bekliyor. Sık sık "Bijî berxwedana Botanê", "Bijî Serok Apo" sloganları atılırken, Kürtçe marşlar da okunuyor. 

TAYFUR YAŞLI’NIN CENAZESİ UĞURLANDI

Engellemeyi protesto eden kadınlar, el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Kadınların bekletildiği kentin girişinde Cizre'de katledilen Tayfun Yaşlı’nın cenazesi de alkış ve zılgıtlar eşliğinde karşılanıp, defnedileceği Muş'un Malazgirt ilçesine doğru uğurlandı. Yürüyüşte ısrarcı olan kadınların bekleyişi sürüyor. 

ZIRHLI ARAÇLARLA YOLU KAPATTILAR

Sabah saatlerinde Diyarbakır'dan yola çıkan Amed, Bodrum, Mersin, Adana, Ankara ve Batmanlı kadınların da dahil olduğu ikinci kadın grubu ise, kente 18 kilometre kala Kezer Çayı mevkiinde barikatlarla durduruldu. DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, KJA koordinasyon üyeleri Ceylan Bağrıyanık, Ayşe Gökkan, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, 10 HDP'li kadın vekil, DBP'li belediye eşbaşkanları, Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) üyeleri, Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyeleri, Kadın Özgürlük Meclisi üyelerinden oluşan yüzlerce kadının önünü zırhlı araçlarla kesen asker ve polisler, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirterek, araçlarda arama yaptı. 

Yürüyüşe devam etmekte kararlı olan kadınların Siirt Valisi ile görüşmeleri devam ederken, soğuk havaya rağmen kadınlar halay ve sloganlarla barikatın açılmasını bekliyor. 

4 KİŞİ GÖZATLINA ALINDI

Batman'dan yola çıkan kadınlar da kent çıkışında kurulan polis kontrol noktasında tutuldu. Polis önce kimlik kontrolü yaptı, sonra araçları didik didik aradı. Polis uygulamalarına tepki gösteren DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Candemir, KJA aktivisti Nurten Üzümcü, DBP Merkez İlçe Eşbaşkanı Remziye Kaftan ve DBP İl Yöneticisi Afif Filiz gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 yönetici, Batman İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, halkın bekleyişi de devam ediyor.