GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar güvenlikleri için özveriyle çalışıyor

Kadın İç Güvenlik Güçleri, toplumsal güvenliği sağlayarak öz savunma ve eğitimle güçleniyor. Yıl içerisinde yapılması beklenen 4’üncü konferansla da geçen yıllarda yaşanan eksikliklerin giderilmesi hedefleniyor.

Kadın İç Güvenlik Güçleri, toplumsal güvenliğin teminatı olarak özveri ve kararlılıkla hizmet veriyor. Kuruluşundan bu yana geçen zorlu süreçte, evlerinden çıkıp toplum ve kendi savunmalarını üstlenerek büyük bir mücadele veren kadınlar, önemli başarılar elde etti. Özellikle kadınların öz savunma becerilerini geliştirmeye odaklanan Hîra Wan Akademisi ve düzenlenen konferanslarla, güçlü bir kadın dayanışması ve bilinçli bir toplum hedefleniyor. Kadınlar, halkın güvenliğini sağlamanın yanı sıra cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve toplumun bilinçlenmesi konularında da çaba harcayarak önemli bir misyon üstleniyor.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlık Üyesi Helîme Mehmud, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın İç Güvenlik Güçleri’nin kuruluş yıllarını ve faaliyetlerini değerlendirdi.

İLK ENTERİYÊ MAHALLESİNDE KURULDU

Kadın İç Güvenlik Güçleri’nin resmi olarak 30 Haziran 2014 yılında 2 kadın tarafından Qamişlo'nun Enteriyê Mahallesinde kurulduğunu aktaran Helîme Mehmud, o dönemleri şöyle anlattı: “Zorlu bir dönemdi. Toplum, kadının iç güvenlik güçleri içerisinde yer almasını kabul etmiyordu. Kadının evinden çıkarak askeri elbiselerle kendi ve toplum savunmasını sağlaması benimsenmiyordu. Evin kadını, erkeğin kadını, çocuğun annesi tabirleriyle anılan kadının mücadelesi bugünlere rahat bir şekilde ulaşmadı. Savunma erkek işi olarak görülüyordu. Böylesi bir atmosfer hakimdi. İç Güvenlik Güçleri’ni kuran kadınlar, bu toplum içerisinde yer alan kadınlardı. Kadınlar toplum içerisinde öz savunmalarını kendiler sağlama kararı almışlardı. Yaşanan sorunlarla kendileri el atmıştı. Sonuç olarak böylesi bir karara vardılar. İlk örgütlenme dönemlerinde sıklıkla aile ziyaretleri gerçekleştiriyor, kadınlarla diyalog kuruyorduk. Bu ziyaretlerde bazen fiziki ve sözlü şiddet gördüğümüzde oldu, kapıların yüzümüze kapatıldığı da oldu. Bu atmosfer, toplumun ve kadınların eğitilmesiyle dağıtılabildi.” 

ÖNCELİKLERİ TOPLUMUN HUZURUNU SAĞLAMAK

Kadının verdiği büyük mücadeleler ardından halkın talebi doğrultusunda dönemin Cizîr, Firat ve Efrîn Kantonu’nda Kadın İç Güvenlik Güçleri’nin kurulduğunu belirten Helîme Mehmud, “Şimdi ise 7 kantonda örgütlü bir şekilde faaliyet yürütüyoruz.  Kadınlar, Hawari, HAT ve Operasyon Güçleri’nde yer alıyor. Şehir içi ve dışı kontrol noktalarının, Kuzey ve Doğu Suriye’deki sınır hatlarının güvenliği sağlıyor. Trafik düzenini sağlamak ve trafik kurallarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Trafik Polisi olarak da çalışmalarda yer alan kadınlar var” diye konuştu.

BU YIL 4’ÜNCÜ KONFERANS GERÇEKLEŞECEK

25 Ekim 2016 yılında Kadın İç Güvenlik Güçleri’nin ilk konferansının gerçekleştiği bilgisini paylaşan Helîme Mehmud, “Bu konferansta kadının görev ve sorumlulukları, örgütlenme mekanizması ve kendi kendini yönetme konuları derinlemesine tartışılan konular arasında yer aldı. 2’inci konferansla daha da örgütlü bir güç oluşumuna gidilmesi için yönetmelikte değişim ve dönüşüme gidildi. Günümüze kadar da bu yönetmelikle faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bu yıl içerisinde ise 4’üncü konferansımızı organize edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HÎRA WAN AKADEMİSİ ÖZ SAVUNMA ODAKLI

Helîme Mehmud, kadınların düşünsel boyutta güçlü kılınması amacıyla 4 Nisan 2019 yılında açılan Kadın İç Güvenlik Güçleri’ne bağlı Hîra Wan Akademisi’ne ilişkin, “Askeri ve İdeolojik eğitimlerden oluşan akademi müfredatı, kadınların savunma, strateji ve becerilerini geliştirmeye odaklanıyor. Tarihte rolünü oynayan kadınların mücadelesi ve yaşamları, toplumla iletişim, toplumla doğru iletişimde bulunmanın önemi, özel savaş politikaları gibi hayatın her bir parçasına dokunan konular da işleniyor” ifadeleriyle eğitimin önemine dikkat çekti.

AMAÇ BİLİNÇLİ TOPLUM VE KADIN YARATMAK

Kadın İç Güvenlik Güçlerinin görev ve sorumluluklarına değinen Helîme Mehmud, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Önceliğimiz halkın güvenliğini sağlamak ve suçları önlemek, olaylara müdahale etmek ve hukuka uygun şekilde soruşturma yürütmek, toplumda cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak, toplum içerisinde yaygınlaştırılmak istenen uyuşturucu ve fuhuş gibi özel savaş politikalarının, kadına dönük şiddetin önünü almak ve kadınların güvenliğini sağlamaktır. Ayrıca eğitim ve bilinçlendirme gibi faaliyetleri organize ederek bilinçli bir toplum ve kadın yaratmaktır.”