Kadınlar: Kayyum kadın düşmanlığıdır, mücadeleyi büyüteceğiz

Kadın örgütleri, Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine karşı açıklama yaparak, "Hakkarili kadınların iradesini gasp ettirmeyeceğiz. Kayyum kadın düşmanlığıdır, mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

Colemêrg'de belediyenin gasp edilmesine karşı kadın kurumları, kadın örgütleri, kadın aktivistleri, bileşen ve ittifak partilerin kadın yapıları ve bağımsız feministlerle ortak açıklama yapıldı.

Açıklamayı DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu okudu.

Açıklamada şu mesajlar verildi:

"Bugün çok anlamlı bir buluşma gerçekleştirdik. Kobanê’den Gezi’ye adalet ve özgürlük diyerek bir araya geldik. Bu buluşmanın öznelerini bir araya getiren duygu, kadınların adalet duygusudur. Özgürlük duygusudur.

Kobanê’den Gezi’ye dedik. Çünkü bu her iki toplumsal itiraz karşısında iktidarın yürüttüğü politikalar AKP-MHP ittifakının kadınlara yaklaşımının göstergesi oldu. İktidar kadın düşmanlığını her iki davanın sonucuyla bir kez daha tescillemiştir. Kobanê Kumpas Davasının sonucunda arkadaşlarımıza verilen cezalar bunun göstergesidir. Gezi davasında arkadaşlarımıza verilen cezalar bunun göstergesidir. Kayyım politikaları bunun göstergesidir. Kadınların haklarına ve kazanımlarına yönelik saldırılar bunun göstergesidir.

Ancak bu saldırılar karşısında direnen mücadele eden kadınlar var, kadın mücadelemiz var.  Bugün Kobanê’de kadın devrimi büyüyorsa, ‘Karanlık gider Gezi Kalır’ diyerek Gezi direnişi ruhunu bugünlere getirdiysek işte bu inanç ve kararlılığın bir sonucudur. Nasıl ki; 31 Mart yerel seçimlerinde kayyımları gönderdiysek bugün Hakkari’de de kadınların iradesine kayyum atanmasına izin vermeyeceğiz.

Çünkü bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; kayyum meselesi sadece bir yerel demokrasiye, seçme seçilme hakkına saldırı, irade gaspı değildir. Kayyumlar bizzat iktidarın yürüttüğü kadın düşmanı politikaların yerellerdeki yürütücüleridir. Kadın merkezlerini, sığınma evlerini kapatan, kadınların yaşamlarına saldıran kayyımların bir kez daha Hakkâri halkının, Hakkarili kadınların iradesini gasp etmesine izin vermeyeceğiz.

İstanbul sözleşmesine, 6284’e, haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılarda nasıl birlikte mücadele yürüttüysek bugün kayyumlara karşı da birlikte mücadele edeceğiz.

Sadece direne direne değil faşizme karşı kadın özgürlük mücadelemizin büyüte büyüte daha fazla birleşme zamanıdır. Savaş varsa bunun karşısında büyüyen kadın mücadelemiz var, feminist mücadelemiz var, sosyalist mücadelemiz var."