Kadınlar Kevser Eltürk için alanlarda

Kadınlar, cenazesine işkence edildikten sonra çıplak halde teşhir edilen YJA STAR gerillası Kevser Eltürk (Ekin Van) için Mersin, Batman ve Iğdır’da eylemdeydi.

Muş’un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesine işkence edildikten sonra çıplak halde teşhir edilen YJA STAR gerillası Kevser Eltürk (Ekin Van) için Mersin, Batman ve Iğdır’da eylem yapan KJA aktivistleri Ekin Wan’a yapılan iğrençliğin tüm kadınlara yapıldığını, Kürdistan’da DAİŞ zihniyetinin hayata geçirilmek istendiğini vurguladı.

MERSİN

Muş'un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesine işkence edildikten sonra çırılçıplak halde teşhir edilen YJA STAR gerillası Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) için Mersin’de KJA üyeleri basın açıklaması yaptı. Özgür çocuk parkında yapılan açıklamaya Mersin Kadın Platformu üyeleri de katıldı. “Onurumuz çıplaklığımızdır. Özgürlüğümüz Ekin Wan’dır” pankartının açıldığı açıklamada konuşan KJA üyesi Sibel Yiğittekin, 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma şansı yakalayamayan ve yenilgiyi kabul etmeyen geçici AKP iktidarı, topyekûn savaş kararı alarak demokratik çözüm sürecini son verdiğini belirtti. 

Her gün cenazelerin ve ölümlerin yaşandığı bir ortamda barıştan söz etmeninin ne kadar zor olduğunu bildiklerini belirten Yiğittekin, yaşanan savaşın en iğrenç yükünü kadınların çektiğini ifade etti. 10 Ağustos tarihinde Muş’un Varto ilçesinde YJA STAR gerillası Ekin Wan’a yapılanların kabul etmeyeceklerini kaydeden Yiğittekin, Kürdistan’da sürdürülen kirli savaşa derhal son verilmesini istedi. Ekin Wan’a yapılan iğrençliğin tüm kadınlara yapıldığını söyleyen Yiğittekin, Kürdistan’da DAİŞ zihniyetinin hayata geçirilmek istendiğini vurguladı. Yaşananlara sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Yiğittekin, Türkiyeli kadınları bu vahşete karşı tepki koymaya çağırdı.

MARDİN 

KJA Kızıltepe aktivistleri de Kızıltepe Belediyesi Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nde yaptıkları eylem ile vahşeti protesto etti. Eylemde kadınlar adına açıklama yapan DBP Kızıltepe Eşbaşkanı Necla Kaya, bir savaş politikası haline gelen kadın bedeni üzerindeki işkenceye dikkat çekerek 90'lı yıllarda da aynı uygulamanın yaşlandığını aktardı. 

Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların cenazelerine karşı yapılan uygulamanın da aynı zaman da erkek devlet zihniyetinin bir saldırısı olduğunun altını çizen Kaya, "Bize ne kadar karanlık, ne kadar korkunç, ne kadar acımasız, ne kadar vahşi insan olduklarını hatırlatarak yüreklerimize korku ve dehşet salmak istiyorlar bir kez daha. Ama korkmadık. Evet, nasıl insanlar olduğunuzu hatırladık. Zaten biliyorduk. Hiç unutmamıştık. Sizden bir kez daha iğrendik, nefret ettik, ama korkmuyoruz. Siz korkun siz kahrolun. Vicdanınız kurusun" diye ifade etti. Kaya, "Bizler Kürt kadınları olarak inadına yaşamın her alanında kendimizi örgütleyip her türlü saldırıya karşı meşru savunmamızı yapacağız. Ekin Wan çırılçıplak onurumuzdur" dedi. 

BATMAN

Batman'da da aynı konuyu protesto eden KJA aktiviszleri Gülistan Caddesi'nde bir araya gelerek, "Ekin Van yoldaş onurumuzdur" pankartıyla eylem yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan DBP Batman Merkez İlçe Eşbaşkanı Remziye Kaftan, Eltürk'e yapılan işkencenin ardından Şengal ve Kobenê'de DAİŞ tecavüzcülerini bir kez daha hatırladıklarını belirterek, "Türkiye'de söz konusu Kürtler olunca, herkes sesiz kalıyor. Bu yüzden biz Kürt kadınları ve ülkede yaşanan tüm kadınlar olarak sesiz kalmayalım" dedi.

"Ekin Van direnişimizin çıplak halidir" diyen Kaftan, kadınlar olarak özgürleşene dek mücadele edeceklerini belirterek, "Nasıl Rojava'da YPJ'li kadınlar DAİŞ çetesini yenmişse, bugün de Kürt kadınları olarak DAİŞ zihniyetine karşı yaşamın her alanında özgürlük bayrağını yükselteceğiz" diye konuştu. Kaftan, tüm insanlığın bu savaş suçunu işleyen Türk polisinin katliamını görmesini istedi. Yapılan açıklamanın ardından oturma eylemine geçen kadınlar, zılgıtlarla eylemini sonlandırdı. 

IĞDIR

KJA Iğdır bileşenleri öncülüğünde Meşe Ahmet Dede Caddesi’nde basın açıklaması düzenlendi. Kadınlar açıklamada, “Ekin Wan direnişimizin çırılçıplak halidir. Onurumuzdur. Bizdir. Her şeyimizdir. Devleti ifşa eden bedenimizdir” pankartı taşıdı. Açıklamada konuşan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Şaziye Önder, Ekin Wan’a yönelik yapılan vahşetin özelde Kürt kadınına, genelde tüm kadınlara yönelik olduğunu vurguladı. Önder, “Katledildikten sonra cenazeye yapılan bu insanlık dışı durum hiçbir ahlaka bağlı olmadığı gibi barbarlık ötesi bir durumu ifade etmektedir” dedi.

Söz konusu Türkiye’de yaşanan Kürtler olunca herkesin olay karşısında sessiz kaldığına işaret eden Önder, “Hiçbir ülkede böylesi bir durum yaşanmadığı gibi insanlık dışı bu uygulama hangi ülkede yaşanmış olsaydı bu durum dünya kamuoyunda tepkilerin yaşanmasına neden olurdu. Ancak söz konusu Türkiye’de yaşanan Kürtler olunca herkes sessiz kalmaktadır. Biz kadınlar olarak Ekin Wan direnişimizin çırılçıplak halidir. Onurumuzdur. Bizdir ve her şeyimizdir. Devleti teşhir eden bedenimizdir. Kahrolsun faşizm diyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın sonunda, “Jin jiyan azadî”, “Kadına uzanan eller kırılsın” sloganları atan kadınlar, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından eyleme son verdi.