‘Kadınlar misyonunu oynamalıdır’

Kadın özgürlüğünün kadın örgütlüğünden geçtiğini söyleyen KJA aktivisti ve DBP Genel Başkan Vekili Leyla Ayaz, ev ev gezerek, yürüttükleri çalışmalar ile kadının yeniden yaşamı kendi elleriyle öreceğini ve erkek egemen sistemi yıkacağını söyledi.

KJA çalışmalarına ve amacına ilişkin ANF’ye konuşan KJA aktivisti ve DBP Genel Başkan Vekili Leyla Ayaz, kadınlar öncülüğünde yaşamın yeniden şekilleneceğini kaydetti.

'ÖZGÜR KADIN ÖRGÜTLENMESİ KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

KJA çatısı altında da her ilçe ve mahallede kadın meclisleri oluşturma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Ayaz, Amed'in Bağlar ilçesinin 4 mahallesinde kadın meclislerinin oluşturulduğunu dile getirdi. Oluşturdukları kadın meclisi çalışmalarının ev ev gezerek, daha çok evden dışarıya çıkmayan, kendini evin içine kapatmış kadınlara ulaşmaya dönük olduğunu kaydeden Ayaz, “Daha çok kendini kapatan kadınlara dokunmaya ve yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızdan iyi sonuç alıyoruz. Özgür kadın örgütlenmesi, kadınlar açısından çok önemli. Bir kadının erkeğe olan güveni ile bir kadının başka bir kadına olan güveni arasında çok fark var” diye konuştu.

KJA dışında da DBP'nin özgün kadın meclislerini oluşturduklarını belirten Ayaz, oluşturdukları kadın meclisinin daha çok DBP'nin içinde bulunan yöneticiler ve eş başkanlardan oluştuğunu dile getirdi. Daha küçük bir örgütleme tarzıyla il, genel merkez ve dış ilçelerin toplanmasıyla kadın meclisini oluşturma planlarının olduğunu söyleyen Ayaz, şu anda da yürüttükleri çalışmaların bu yönlü olduğunun altını çizdi.

'EV EV GEZİYORUZ'

Ayaz, kadın olarak çaldıkları kapıları açan ev içerisindeki kadınların karşılarında bir kadın gördükleri kapılarını daha rahat açabildiklerine vurgu yaparak, böylelikle kadınların düşündüklerini kendileriyle çok daha rahat paylaşabildiklerine dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalarda kadınların sürece dair de kaygıları rahatlıkla dile getirebildiklerini söyleyen Ayaz, bu doğrultuda KJA’nın örgütlenme modelinin daha çok ev ev gezerek ve evdeki kadına ulaşma tarzında yürüdüğünün altını çizdi. Devreye koyulan savaş konsepti nedeniyle yaşanan yoğun süreçten dolayı istediklerini tam bir performans ile yapamadıklarını dile getiren Ayaz, “Gözaltı ve tutuklamalar çok fazla arttı. Zaten Kürdistan'ın her yerinde bir yıkım söz konusu. Tabi bu genel halkı da çok etkiliyor, ama genelin dışında kadını daha çok etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının sindirilmek istenen kadının iradesini açığa çıkarmak olduğunu söyleyen Ayaz, devamla şunları söyledi: “Amacımız kadınları alanlara döküp, hem özgün kadın hareketlerinde kadınların yer almasını hem de genel örgütlemede kadının rolünü ve misyonunu oynamasını sağlamaktır.”

'AKP İKTİDARI KADINI YOK SAYIYOR'

Siyasal iktidarın kadınlar şahsında yürüttüğü politikaların kadınları yok sayma ve görmeme temelinde olduğunu söyleyen Ayaz, şunları kaydetti: “Hükümete göre ‘kadın annedir, doğurur ve evden dışarı çıkmaz.’ Son süreçte bir iffetli kadın modeli üretmeye çalışıyorlar. Sanki kahkaha atan kadın iffetsizdir, mini etek giyen, akşam dışarı çıkan kadın kötü yola düşmüştür gibi ahlaksız söylemleri oluyor. Genel olarak kadını yok sayıyorlar ve sadece bir doğurma aracı olarak görüyorlar. Bu daha çok bir kadını erkek zihniyetine mahkum etmeye yönelik bir politikadır. Bu şekilde yürütülen politikalar sonucu ülkede kadın katliamları ve kadına dönük şiddet artmaktadır. AKP iktidarının dayatmalarından dolayı öz savunma yapan kadına karşı erkeklerde aşırı bir şiddet olgusu oluşuyor” dedi.

'KADINLAR ALANLARA ÇIKMALI'

Kürdistan ve Türkiye'deki kadınlara çağrıda bulunan Ayaz, son olarak şunları dile getirdi: “Biz her zaman şunu diyoruz, devrimin öncülüğünü kadınlar yapmıştır. Yani bütün geçmiş devrim süreçlerine baktığımız zaman, her ne kadar erkek zihniyeti tarafından kadınların yaptıkları mücadele görülmemiş olsa bile en büyük öncülüğü yapan kadınlar. Bu süreçte de evde oturarak hiç bir şey yapılamaz. Biz sessiz kaldığımız sürece bu kirli savaş hepimizi katledecek. Bütün kadınlar kendi iradelerine güvenip alanlara çıkmalılar. Kimse size alın bu sizin hakkınızdır demez. Hele 5 bin yıllık bir erkek zihniyetini bunu kesinlikle vermez. Sen kendi hakların için mücadele edip direnmelisin. Bizde KJA olarak bütün kadınları KJA çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz.”

 

...