GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar Sakine Cansız Festivaline hazır

Kadınlar İsviçre’nin Zürih kentinde Pazar günü düzenlenecek Sakine Cansız Festivaline hazır.

SAKİNE CANSIZ FESTİVALİ

İsviçre’nin Zürih kentinde 30 Haziran Pazar günü yapılacak 11. Sakine Cansız Kadın Festivali'ne yönelik hazırlıklar sürüyor. İsviçre’de uluslararası niteliğe kavuşan festival 30’a yakın kadın kurumu ve inisiyatif tarafından destekleniyor. İsviçre Demokratik Kurdistan Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) festival için seferber olmuş durumda. Teknik hazırlıkların tamamlandığı festivale birkaç gün kalırken İsviçre’nin bütün kentlerinde festivale yönelik çalışmalar sürüyor.

'SAKİNE CANSIZ BÜTÜN KADINLARI ETKİLEDİ'

Ajansımıza konuşan CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, bütün hazırlıkların tamamlandığına vurgu yaparak, “İsviçre’de yaşayan Kürt kadınları olarak kapı kapı gezerek başta Kurdistanlı kadınlar olmak üzere dostlarımızı festivale davet ediyoruz. Farklı dillerde bastığımız el bildirileriyle, açtığımız info stantlarıyla festivali tanıtımını yapıp katılımı daha güçlü kılmak için çalışma yürütüyoruz. Heval Sakine’nin mücadelesine denk bir festival yapmak tek isteğimizdir” dedi.
Bu festivale öncülüğünü Kürt kadınlarını yaptığını ancak çok sayıda İsviçreli feminist kadın yapıları ve siyasi partilerin kadın yapılarının bu festivalde yer aldığını belirten Dilan Çetinkaya, Sakine Cansız’ın mücadelesi ve kişiliği ile öncü bir kadın lider olduğunu belirtti. Dilan Çetinkaya, "Sakine heval gerek yaşamı gerekse mücadelesi ile erkek egemen zihniyete karşı duruşu, sadece Kürt kadınları için değil dünyadaki tüm kadın hareketlerini etkileyen bir pozisyonda. Bu festivalin yapılmasında yer alan 30’a yakın kadın hareketi için Sakine Cansız; onlar için bir Virginia Wolf gibidir. Onlar için de Sakine Heval bir önder, bir öncüdür. İsviçreli kadınlar bizden daha fazla bir heyecanla bu festivali bekliyor” dedi.

 'HERKESİ FESTİVALE BEKLİYORUZ'

Hem sahne programı hem de alanda sürdürülen çalışmalarda sona gelindiğini belirten Dilan Çetinkaya, başta kadınlar olmak üzere herkesi 30 Haziran Pazar günü Zürih’te yapılacak 11. Sakine Cansız Kadın Festivaline davet etti. Dilan Çetinkaya, “Pazar günü bütün halkımızı Kurdistani renklerimizle festivale bekliyoruz. Gerek giyimimizle, gerek yemeklerimizle, kültürümüzle alanda olacağız. Gelip bizimle omuz omuza  bu görkemli halayda yer almalısınız. 4 parça Kurdistan'da sanatçılarımız yer alacak. Bu yıl ilk kez davet ettiğimiz Katalan grubu 16 kişilik bir ekip. Biz onları davet ederken sahnenin büyüklüğünü göz önüne alarak 8 kişiyi davet ettik. Ancak onlar bize bizler müziğimiz ve dansımızla bir parçanız olmaya geleceğiz, dediler. Bu Sakineler'in yarattığı bir mirastır. Heval Sakine’nin hakikati özgür bir yaşamdı. Biz de aşkı ve hakikati özgür yaşam olan bütün kadınları festivale bekliyoruz” dedi.

İSVİÇRE'NİN HER YERİNDE ÇALIŞMA SÜRÜYOR

YJK-S aktivisti Hatice Kandal Cenevre’de festivale dair yapılan çalışmalara değindi, “Her yerde otobüsler tutulmuş. Cenevre alanında da otobüs hazır. Pazar günü halkımızla festival alanında olacağız” dedi.

CDK-S Eşbaşkanlık Divanı üyesi Tuba Yılmaz ise başta Kürtler olmak üzere Kürt halkının dostlarını tek tek ziyaret ederek festivale davet ettiklerini belirterek, “Festival için evleri ziyaret ettik. Yine Cenevre Lozan alanında bulunan kampları ziyaret ederek insanlarımızı festivale davet ettik. Yine alanda bulunan enternasyonalist dostlarımızı ziyaret ederek onları davet ettik” dedi.

İsviçre’nin Valais Kantonunda çalışma yürüten Kürt kadın meclisinin sözcüsü Dilan Pınar da bulundukları alanda ev ziyaretlerini gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak, "Günlerdir ev ziyaretleri yaparak kadınları festivale davet ediyoruz. Genç kadın arkadaşlarımızla, yine enternasyonalist kadınlarla konuştuk ve festivale katılmaya çağırdık. Yine alan için yemek hazırlığımız var. Bizim alanımızda da araç tutulmuş durumda. Festivale güçlü bir şekilde katılacağız. Herkesi de bu festivale katılmaya davet ediyorum” dedi.

Lozan Lajin Kadın meclisi üyesi Bahar Yeşilyurt da günlerdir ev ve kamp ziyaretleri yaptıklarını belirterek, "Biz de Lozan alanı olarak günlerdir ev ziyaretlerini yapıyoruz. Yine alanımızda bulunan mülteci kamplarını ziyaret edip halkımızı festivale davet ediyoruz. Yine sokaklarda el bildirileri dağıtımını sürdürüyoruz. Biz 30 Haziran’da ki festivale hazırız. Başta Kürt kadınları olmak üzere İsviçre’de yaşayan bütün kadınları festivalimize davet ediyoruz” dedi.