Kadınlardan İran’daki idam cezalarına tepki

Iraklı ve Êzidî kadınlar, İran devletinin Kürt gazeteci Pexşan Ezizi ve aktivist Şerife Muhammadî’ye verdiği idam cezalarını kınadı.

Bağdat’ta düzenlenen 3’üncü Irak Kadınlar Konferansı, Iraklı ve Êzidî kadınların katılımıyla gerçekleşti. Konferansta, İran devletinin Kürt Gazeteci Pexşan Ezizi ve Aktivist Şerife Muhammadî’ye verdiği idam cezasına karşı bir açıklama yapıldı. Kadınlar, “İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet” şiarıyla idam cezasına karşı başlatılan kampanyaya desteklerini açıkladı.

 Açıklamayı Or Kültür Derneği Sözcüsü Muna Hîlalî okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İran, kadınları ve masum insanları sürekli idam ediyor. Bu zihniyeti reddediyor ve kınıyoruz. İran rejimi bugün de Şerife Muhammedî ve Pêşxan Ezîzî hakkında idam kararı verdi. Yine başka bir kadın tutsak olan Werîşe Mûradî de büyük bir tehdit altındadır. İran, kadınlara, özellikle de Kürt kadınlarına yönelik idam kararlarından vazgeçmelidir.”

Muna Hîlalî, “Iraklı kadınlar olarak, bu hukuka aykırı karara karşı tüm kadın hakları örgütlerini birleşmeye ve tepki göstermeye davet ediyoruz. Sonuçta, ‘İdama hayır, özgür yaşama evet’ diyoruz,” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, kadın örgütlerine de İran’ın aldığı idam kararlarına karşı güçlü bir duruş sergileme çağrısı yapıldı.

Etkinlik, “Jin Jîyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi.