Kadınlardan AKP/Saray darbesine karşı dayanışma çağrısı

49 kadın örgütü, AKP/Saray'ın darbe ve tasfiye uygulamalarına karşı mücadele ve dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. "Kadınlar, Öcalan'a dönük tecride de tepki gösterdi.

Çok sayıda kadın kurum ve kuruluşu, AKP/Saray'ın "dokunulmazlıkların kaldırılması" üzerinden geliştirdiği tasfiye ve darbe girişimine karşı açıklama yaptı.
Ortak açıklamada, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dönük anayasa değişikliğine itiraf edilerek, AKP'nin halkın talep ve hassasiyetlerini yok saydığına dikkat çekildi. 

'DARBE SÜRECİ DERİNLEŞTİRİLİYOR'

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye ve Kürdistan’da kadınlar demokratik bir düzenin kurulması için özgürlüklerin tam ve eksiksiz sağlanmasını; ırk, renk, dil, din ve inanç ayırımcılığına son verilmesi gerektiğini defalarca kez ortaya koydukları demokratik eylem ve etkinliklerle dile getirmişlerdir. Erkek egemen sistem kadının toplumsallaşan özgürlük çizgisine gözaltı ve tutuklamalarla cevap vermiştir. Oysaki; baskı altına alarak etkisizleştirme arayışı radikalleşen cins ve demokratik ulus mücadelesini beraberinde getirmiştir.
Kürt kadınları AKP hükümetinin İmralı Cezaevi’nde Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a tecrit içerisinde tecrit uygulayarak başlattığı darbe sürecine 'hayır' demektedir.  Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için her alanda mücadele eden HDP’nin, 'dokunulmazlıkların kaldırılması' kisvesi altında,  parlamentodan tasfiye edilmek istenmesi ile İmralı Cezaevi’nde başlatılan darbe süreci tırmandırılmaktadır. Bu anlamda AKP hükümeti evde, sokakta okulda, iş yerinde, gözaltında, cezaevinde uyguladığı şiddet politikalarını Meclis’e kadar taşımıştır. Özellikle kadın vekiller hedef alınarak hemen her gün cinsiyetçi söylemlerin ve erkek egemen anlayışın boy gösterdiği Meclis’te kadınların iradesinin ve sözünün yansımadığı bir siyasi ortam oluşturulmaya çalışılmaktadır. Dokunulmazlıkları kaldırmaya çalışan AKP, aynı zamanda kadın hareketinin tarihsel kazanımlarını ve özgür kadın mücadelesini tasfiye etmeyi amaçlamaktadır. Cinsiyetçi,  milliyetçi, dinci ve mezhepçi politikalarla darbe sürecini derinleştirilirken, erkek egemen zihniyetin binlerce yıldır kadına karşı geliştirdiği her türlü tahakküm, hukuksuzluk ve saldırı biçimini devreye koymuştur."
Kadınların bedenlerinin teşhir edildiği, taciz ve tecavüzün bir sindirme aracı olarak kullanıldığına vurgu yapılan açıklamada, seçilmişlerin de aralarında olduğu binlerce kadının gözaltına alınmasına değinildi.
'KADINLAR ÖZ YÖNETİMİNİ İNŞA ETMEZSE...'
"Kadınların öz yönetimini inşa edemediği, sözünün ve eyleminin olmadığı yerde  tek adam diktatörlüğü olacaktır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi: 
"Biz kadınlar yasama dokunulmazlığını, yaşama dokunmanın bir biçimi olarak ele alıyoruz. Biliyoruz ki tüm karanlık çağlar, kadınların tasfiyesi ile başlamıştır. Kadınların sessiz ve sözsüz bırakıldığı sistemler inşa edilmeye çalışılmıştır. Ancak kadınların amansız direnişi ve mücadelesi ile bütün bu iktidarcı yaklaşımlar boşa çıkarılmıştır. Bu nedenledir ki bugün erkek egemen, faşizan, tecavüzcü sistem, kadının iktidardan uzak, özgürlükçü ve çoğulcu sistemine karşı varlığını şiddet politikaları ile  yürütmek istemektedir.Bu anlamda iki çizginin savaşımından  söz etmek mümkündür. Elbette bu mücadelenin her iki taraf açısından da paradigmasal, felsefik, ideolojik ve kültürel bir karakteri vardır.
Özgürlük çizgisinde ısrarcı olan biz kadınlar bu saldırı ve tasfiye konseptine karşı diyoruz ki; erkek devlet zulme soyunduğunda, bizler direniş giyiniriz. Çünkü direnişin özgürlükte bir yol alış olduğunu  kendi mücadele tarihimizden biliyoruz.
Yaşamıma, kentime, kültürüme, geçmişime, geleceğime, bedenime ve cenazeme dokunursan, öz örgütlülükle ve öz savunmayla demokratik temelde direneceğim, diyoruz."
Açıklamanın sonunda, tüm kadınlar darbe anlayışına karşı çıkarak kadın iradesini sahiplenmeye, mücadele ve dayanışmaya çağrıldı.

İMZACILAR

Metni imzalayan kurum ve kuruluşların listesi ise şöyle:
"DTK Kadın Meclisi
DBP Kadın Meclisi
363 DBP’li Kadın Belediye Meclis Üyeleri
97 DBP’li Kadın Belediye Eş Başkanı
DİSK Amed Kadın Komisyonu
Diyarbakır TMMOB İKK Kadın Komisyonu
Diyarbakır TTB Kadın Komisyonu
Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu Kadın Sanatçıları
Mezopotamya Kültür Merkezleri Kadın Sanatçıları
Kürt Yazarlar Derneği Kadın Yazarları
Barış Anneleri 
Sosın Kadın Danışma Merkezi 
Rojin Yaşam Merkezi
Kadın Yaşam Evi Bitlis Belediyesi
Zahide Danışmanlık Merkezi 
Silav Zinarin Kadın Danışmanlık Merkezi
Siti U Zin Kadın Merkezi 
Doğubeyazıt Kadın Polit. Müd. 
İştar Kadın Merkezi
Peljin Kadın Merkezi 
Nuda Kadın Merkezi
Kadın Yaşam Derneği
Selis Kadın Derneği
Gökkuşağı Kadın Merkezi 
Kardelen Kadın Merkezi
Kardelen Kadın Evi
Ceren Kadın Danışmanlık Merkezi
Ceren Kadın Derneği
Amida Kadın Derneği 
Selis Kadın Derneği
Kadın Akademisi
Ergani Selis Kadın Derneği
Nujiyan Kadın Merkezi
Nujin Kadın Merkezi
Jinwar Kadın Merkezi
Meya Kadın Merkezi
Hani Kadın Merkezi 
Dicle Kadın Merkezi
Kızıltepe Kadın Kooperatifi
Nusaybin Kadın Kooperatifi 
EPİ-DEM
Kadın Kooperatifi (Bikad-Koop)
Bağlar Kadın Kooperatifi
Umut Işığı Kadın Kooperatifi
 Xwasor Kadın Kooperatifi 
DİKASUM
Silopi Kadın Akademisi Derneği
Diyarbakır Kadın Akademisi Derneği
Van Kadın Akademisi Derneği."