Kadınlardan Kadıköy’de barış nöbeti

Barış İçin Kadın Girişimi, Kürdistan’da sistematik hale gelen devlet katliamlarına karşı Kadıköy’de barış nöbeti gerçekleştirdi.

Barış İçin Kadın Girişimi, Kürdistan’da sistematik hale gelen devlet katliamlarına karşı Kadıköy’de barış nöbeti gerçekleştirdi. “Barış için ısrar ediyoruz” diyen yüzlerce kadın, Kürdistan’daki devlet ablukasının derhal kaldırılmasını ve yarım kalan müzakerelere geri dönülmesini için ses çıkarttı. 

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), Kürdistan'daki devlet katliamlarını Kadıköy’de yaptıkları barış nöbetiyle protesto etti. Sanatçı İlkay Akkaya’nın destek için yerini aldığı nöbette kadınlar AKP’nin savaş politikalarına tencere vurarak ve zılgıt atarak tepki gösterdi. Yüzlerce kadın, Kürdistan’daki devlet ablukasının derhal sonlandırılmasını istedi. Ermeni kilisesinin bulunduğu meydanda oturma eylemi yapan kadınlar, "Hayati savunmak için barış nöbetindeyiz" pankartı ile "Silvan Nusaybin Cizre", "Barış için nöbetteyiz", "Katliam hazırlığına dur de" yazılı dövizleri açtı. Cizre’den mektup yazan bir öğretmenin mektubunun okuduğu barış nöbetinde, kadınlar hep bir ağızdan, “Jin jiyan azadî”, “Barış için ısrar ediyoruz”, “Yükselt yükselt barışın sesini yükselt” sloganlarını attı.

‘DAHA FAZLA ÖLÜMLER YAŞANMADAN SESİMİZİ ÇIKARTALIM’

Nöbette ilk sözü kızı Cizre’de olan Sevgi Kürci aldı. Cizre’de yaşanan kuşatmanın kendisini çok üzdüğünü ifade ederek sözlerine başlayan Kürci, “Kızım için de, halk içinde çok endişeleniyorum. Artık bu ablukanın son bulmasını istiyorum” dedi. Barış İçin Kadın Girişimi heyetiyle birlikte iki ay önce devlet kuşatması altındaki Cizre’ye giden Kürci, orada yaşananları şöyle aktardı: “Biz Cizre’ye gittiğimizde konuştuğumuz her insan Fırat’ın batısına, ‘Söyleyin onlara biz terörist değil halkız’ mesajını iletmemizi istediler. Aradan iki ay geçti ve Cizre yeniden karanlığa gömüldü. Hep birlikte ses çıkarttığımızda ancak bu karanlığı yırtabiliriz. Daha fazla ölümler yaşanmadan lütfen sesimizi çıkartalım” diye konuştu.

‘KAMU DÜZENİ ADI ALTINDA KAMUNUN KENDİSİ YOK EDİLİYOR’

Sevgi Kürci’den sonra BİKG adına açıklamayı Hülya Akpınar okudu. Bu topraklarda ilk defa olağanüstü hal ilan edilmediğini hatırlatan Akpınar “90’lar boyunca sürdürülen bu savaş politikası nereye vardı? Ne çözüm getirdi? Şimdi çözümün sokağa çıkma yasaklarıyla, ablukayla, ev baskınlarıyla geleceğine inanmak niye?” diye sordu. Kamu güvenliği adı altında kamunun kendisinin yok edildiğini vurgulayan Akpınar, bugün gelinen noktada meydanlarda nöbet tutulmasına, katliamlara dur denmesine bile izin verilmediğini, müdahale edildiğini belirti. Ablukalar kalkana, sokağa çıkma yasakları sonlandırılana kadar gerçek bir müzakere ortamının kurulamayacağını hatırlatan Akpınar, derhal askeri sevkiyatların durmasını, ablukaların kaldırılmasını, savaşa değil eğitime, sağlığa, kadınlara, toplumsal barışı inşa etmeye bütçe verilmesini ve müzakerelere dönülmesini istedi.

Kadınlar, sanatçı İlkay Akkaya’nın seslendirdiği Adıyaman türküsüyle duygulu anlar yaşandı. Eylem sonrası, Barış Blok’un öncülüğünde her akşam Süreyya Operası önünde tutulan barış nöbetine katılmak üzere yürüyüşe geçti. “Ablukaya karşı kadınlar mücadeleye” sloganlarını atan kadınlar, Kürt halkına yönelik katliamlar ve ablukalar kaldırana denk barış nöbetlerini sürdüreceklerini vurguladı.