‘Kayyumlar kadın kurumlarını kıraathaneye, Kuran kursuna çevirdi’

Feminist Kadın Grubu üyeleri, Amed ve Êlih’te gerçekleştirdikleri ziyarete dair izlenimlerini aktarırken, kayyumların kadın kurumlarını kıraathane ve erkeklere özel salonlara çevirdiğini söyledi.

Feminist Kadın Grubu, 8-9 Haziran’da Amed ve Êlih’te gerçekleştirdikleri ziyarete dair izlenimlerini, hazırladıkları rapor yoluyla aktardı. Beyoğlu’nda bulunan Feminist Mekan’da yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. İzlenimlerine dair hazırladıkları raporu Feride Eralp okudu.

Feride Eralp, tahliye edilen siyasetçiler Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ayla’nın da aralarında olduğu Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleriyle bir araya geldiklerini aktardı. 

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine tepki gösteren Feride Eralp, kadınlara güç vermek ve onlardan güç almak için ziyarette bulunduklarını ifade etti.

‘BELEDİYELER YENİDEN HALKIN OLDU’

31 Mart yerel seçimlerinde belediyelerin yeniden kayyumlardan geri alındığına dikkati çeken Feride Eralp, "Ziyaretlerimizin ilk durağı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi oldu. Birçoğumuz 8 yıldır ilk defa Diyarbakır’daki belediye binasının içine girmenin duygusunu yaşadık. Yani kayyumla beraber belediyeler gerçekten halktan, bizlerden, kadınlardan, hepimizden alınmış, demir bariyerler ardında, erişilmez küçük saraylara çevrilmişti. Şimdi ise yeniden kapısından girilebilen, halka ait yerler olmuşlardı” diyerek, burada kadınlarla gerçekleştirdikleri etkinlikleri aktardı. 

'KADINLAR KURUMSUZLAŞTIRILDI, KURUMLAR KADINSIZLAŞTIRILDI' 

Kayyum döneminde kadın kurumlarının tasfiye edildiğine dikkati çeken Feride Eralp, "Kurumlar kadınsızlaştırıldığı gibi, kadınlar kurumsuzlaştırılmış durumda. Kadınların ortak mutfak, çamaşırhane gibi ev dışına çıkarak ilişkilendikleri alanlar kapatılarak veya devredilerek kuran kursuna veya evlendirme dairesine çevrilmiş. Bağlar Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz kendi bünyelerindeki kadın birimlerinin kayyum tarafından kuran kursuna dönüştürüldüğünü anlattı. Kadınların evden uzaklaşabildiği, birbirinden güç alabildiği, nefes alabildiği ortak alanlar erkekler için kıraathaneye  dönüştürülmüş. Batman’da belediyenin kadınlar için açmış olduğu spor salonu kayyumdan sonra erkeklere özel salona çevrilmiş. Bunlar kadınlar evden çıkmasın, eve ve aileye hapsolsun, yaşadığı kentte söz sahibi olmasın diye atılmış bilinçli adımlar”  ifadelerini kullandı. 

Feride Eralp, kayyum yönetiminin halkın yararına tek bir çivi dahi çakmadığını dile getirdi. Feride Eralp, şöyle devam etti: "Hem Diyarbakır’da hem Batman’da kayyum döneminde birçok taşınmazın 20-30 yıllığına bakanlıklara kiralandığı anlatıldı bize. Bunların arasında Batman’da gülünç bir miktara kiraya verilen Selis Kadın Merkezi binası da var. "