Kenya’da 42 kadını katlettiğini itiraf eden seri katil tutuklandı

Kenya polisi, başkent Nairobi'deki bir çöplükte parçalanmış dokuz cesedin bulunmasının ardından 42 kadını öldürdüğünü itiraf eden "psikopat bir seri katili" tutukladığını duyurdu.

Ceza Soruşturma Dairesi Başkanı Amin Muhammed düzenlediği basın toplantısında, sabah saatlerinde Nairobi'de tutuklanan 33 yaşındaki Collins Jumaisi Khalusha'nın "42 kadın cesedini çöplük alanında tuzağa düşürdüğünü, öldürdüğünü ve attığını itiraf ettiğini" söyledi. 

Amin Mohamed'e göre, zanlı pazar akşamı İspanya ile İngiltere arasında oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası finalini izlemek üzere geldiği bir mekanın dışında tutuklandı. 

‘PSİKOPAT SERİ KATİL’, ‘VAMPİR’

Ceza Soruşturma Dairesi Başkanı, "İnsan hayatına saygısı olmayan psikopat bir seri katille karşı karşıyayız" diye ekledi. 

Collins Jumaisi Khalusha'yı bir "vampir" olarak tanımlayan Soruşturma Başkanı, zanlının evinde yapılan aramada "kurbanları parçalamak için kullanıldığı düşünülen" bir pala bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Muhammed, "Maalesef ve çok üzücü bir şekilde, şüpheli ilk kurbanının boğarak öldürdüğü karısı olduğunu ve cesedini parçalayarak çöplüğe attığını iddia etti" dedi. Muhammed, ilk sorgulamalara göre tüm kurbanların "aynı şekilde" öldürüldüğünü ifade etti. 

Polise göre cinayetler 2022 ile 11 Temmuz 2024 tarihleri arasında işlendi. Ayrıca, "ikinci bir şüpheli, kurbanlardan birinin telefonuyla birlikte tutuklandı" diyen Mohamed, daha fazla ayrıntı vermedi. Yetkililere göre, arama çalışmalarının başladığı cuma gününden pazar gününe kadar çöplükte şu ana kadar en az sekizi kadın olmak üzere dokuz ceset bulundu. 

Amin Muhammed, bulunan ilk sekiz kurbanın yaşlarının 18 ila 30 arasında değiştiğini söyledi.

POLİS KARAKOLUNA ÇOK YAKIN MESAFEDE KADIN KATLİAMI

Bir polis karakoluna 100 metreden daha az mesafede bulunan bu çöplükte ilk cesetlerin bulunmasının ardından polis sert bir şekilde eleştirildi. Ulusal polis müdürü Douglas Kanja Pazar günü "şeffaf, kapsamlı ve hızlı soruşturmalar" yürütme sözü vererek, çöplüğe 100 metreden daha az mesafede bulunan karakoldaki polis memurlarının başka bir yere tayin edildiğine işaret etti. 

Cuma günü Bağımsız Polis Gözetim Kurumu (IPOA) cinayetlerde polisin olası dahlini soruşturduğunu açıkladı. Bu vaka, haziran ayında hükümetin vergileri arttırma planlarına karşı düzenlenen gösterilerde onlarca kişinin öldürülmesinden bu yana Kenya güvenlik güçlerinin baskı altında olduğu bir dönemde meydana geldi. 

POLİS CEZASIZLIKTAN YARARLANIYOR

Sivil toplum örgütleri polisin, göstericilere gerçek mermilerle ateş açarak orantısız bir baskı uyguladığı tepkisinde bulunmuştu. Polis müdürü Kanja, Japhet Koome'nin haziran sonundaki ölümcül gösterileri takiben istifa etmesinin ardından geçtiğimiz cuma günü göreve gelmişti. Temmuz ayı başında Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'na göre toplam 39 kişi öldürüldü ve 630'dan fazla kişi yaralandı. Kenya'da polisten korkuluyor ve özellikle yoksul mahallelerde işlenen cinayetler ve yargısız infazlarla ilgili olarak düzenli olarak suçlanıyor, ancak polis çok nadiren mahkum ediliyor.