‘Kişisel kaygı’ Sara belgeselini iptal ettirdi

Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız'ın (Sara) yaşamını anlatan "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı belgeselin Beyoğlu Atlas Sineması'ndaki gösterimi iptal edildi.

Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız'ın (Sara) yaşamını anlatan "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı belgeselin Beyoğlu Atlas Sineması'ndaki gösterimi iptal edildi. Sinema önünde bir araya gelen onlarca kişiye açıklamada bulunan belgeselin yapımcısı Yapımcı Elif Engil Şimşek, Atlas Müdürünün kişisel kaygıları bahane edecek gösterimi iptal ettiğini açıkladı.

Paris'te 9 Ocak 2013'te iki devrimci Kürt kadın siyasetçiyle birlikte katledilen PKK'nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız'ın (Sara) yaşamını anlatan "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı belgeselin bu akşam Beyoğlu Atlas Sineması'nda yapılacak gösterimi iptal edildi. Gösterimin iptal edildiğinden habersiz Atlas Sineması önüne gelen onlarca kişi haberi ayaküstü öğrendi. HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Sakine Cansız abisi Metin Cansız hazır bulunduğu sinemada belgeselin yapımcısı Elif Engil Şimşek açıklama yaptı. "Hep Kavgaydı Yaşamım" adlı belgesel gösterimin için salon haftalar öncesinden kiralanmasına rağmen, Atlas Sineması müdürünün kişisel kaygılardan dolayı Esef İşletme belgeleri bahane edilerek iptal ettiğini açıkladı.

OTOSANSÜR KENDİLİĞİNDEN UYGULANIRSA…

Yaratılan korku imparatorluğu sonucunda insanların artık kendi kendi kendilerine otosansür uygulama başladığına dikkat çeken Şimşek, bugün yaşanan bu durumun ülkede kutuplaşmanın vardığı noktayı da gösterdiğini söyledi. “Söz konusu Kürtler olunca nasıl kaygıyla yaklaşıldığının bir örneğidir” diyen Şimşek, “Kürtler filmlerini gösterecek festival bulamamaktadırlar, sinema salonları bulamamaktadırlar” dedi. İzleyicilerden özür dileyen Şimşek, belgeselin Perşembe günü iki seans halinde 20.00 ile 22.00 saatleri arasında Aksaray Su Gösteri Merkezi’nde halk ile bulacağını duyurdu.

BASKININ YERELDEKİ YANSIMASI

Şimşek’ten sonra söz alan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, bu iptalin Türkiye’nin düşünce ve ifade özgürlüğü açısından hangi noktaya geldiğini gösterdiğini vurguladı. Bu iptallerin, son dönemlerde ülkede yaşanan savaşa itiraz edenlere yönelik iktidarın, cumhurbaşkanının yaklaşımlarının yereldeki yansıması olduğuna işaret eden Tuncel, her yeri saran bu baskılara ve keyfi uygulamalara karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu kaydetti. Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile tanışma fırsatını bulduğunu aktaran Tuncel, Paris’teki üç devrimci kadının hesabi verilmemişken, bu kez Türkiye’de üç devrimci kadının daha katledildiğini hatırlattı. Erkek egemen sistemin bir toplumu cezalandırmak ve geri adım attırmak için genel olarak önce kadınları vurduğunu belirten Tuncel, “Biz Kürt kadınları olarak Sakine Cansız’ın devrimci duruş mirasını sahipleneceğiz. Sakine, Fidan, Leyla, Sêvê, Pakize, Fatma’nın mücadelesini bıraktığı yerden devam edeceğiz” dedi.

‘BİZ SAKİNE’Yİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız ise, “Sakine’nin hayatından korktular Sakine’yi vurdular. Şimdi aynı kişiler belgeselinden de korkuyor ve iptal ettiriyorlar. Çünkü yine hayatı anlatıyor. Onu vuran zihniyetin onun belgeselini yasaklayacağını biliyordum. Ama nerede yasaklarlarsa yasaklasınlar biz Sakine’yi izlemeyi devam edeceğiz” diye konuştu.

Kitle “Jin jiyan azadî”, “ Baskılar bizi yıldıramaz”, “Şehîd namirin” sloganları eşliğinde sinemadan ayrıldı.