KJA'dan uluslararası örgütlere 'Silopi' çağrısı

Özgür Kadın Kongresi (KJA), Silopi'de yaşanan devlet terörüne karşı uluslararası insan hakları örgütlerine ve basına çağrıda bulundu.

Yazılı açıklama yapan KJA, 2013 Newrozu'nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrı ile Türkiye toplumunun derin bir nefes aldığına, demokratik çözüm ve barışın inşasına büyük bir umut bağladığına dikkat çekerek, "Ancak 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası, müzakerelerin reddiyle başlayan süreçte; Sayın Öcalan’a uygulanan tecritte ısrar, bombalı saldırılar, siyasi ve askeri operasyonlar, orman yakmalar, kadına yönelik cinsel şiddet ve sivil halka dönük katliamlar devlet tarafından şiddetli bir şekilde geliştirilmektedir" diye ekledi.

'SİLOPİ'DE HALK YOK EDİLMEK İSTENİYOR!'

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki devlet terörüne değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"DAİŞ'e karşı mücadele ederken hayatlarını kaybeden YPG ve YPJ gerillalarının cenazelerinin Türkiye devleti tarafından Habur Sınır Kapısı'ndan Silopi'ye geçişine 13 gün boyunca izin verilmemesi ve cenazelerin ailelere teslim edilmemesi halk tarafından toplumun tüm değer yargılarına saldırı olarak kabul edilmiştir. Hiçbir evrensel hukuka ve insan onuruna sığmayan bu tutum toplumda infial uyandırmıştır.
Bugün Silopi’de devlet halka karşı büyük bir şiddet ve yok etme politikası içerisindedir. 2 haftadır Silopi'de silah sesleri susmamakta; havadan, karadan bombalar atılmakta ve katliamlar yaşanmaktadır. 4 mahalleden hiçbir şekilde haber alınamamaktadır. Resmi verilere göre 4 kişi yaşamını yitirmiş, 28 kişi gözaltına alınmıştır. Hastanelere başvuran yaralılar devlet güçleri tarafından gözaltına alındıkları için yaralılar hastaneye gidememekte dolayısıyla gerçek yaralı sayısı belirlenememektedir. Bir görgü tanığının verdiği ifadeye göre hastanede yaralı bir kişi infaz edilmiştir. Özel harekât timleri, jandarma, polis tehdidiyle halkın evlerinden çıkmalarına izin verilmemektedir."

ACİL ÇAĞRI

KJA, uluslararası hak örgütlenmelerini, kurumları, gözlem heyetlerini ve uluslararası basını Silopi başta olmak üzere bölgede yaşanan bu katliamları ve hak ihlallerini acil olarak yerinde gözlem ve tespit yapmaya çağırdı.