KJA’dan Zeynep Kınacı için anma mesajı

Özgür Kadın Kongresi yazılı bir açıklama yayınlayarak 30 Haziran 1996 tarihinde Dersim’de gerçekleştirdiği fedai eylemin yıldönümünde Zeynep Kınacı’yı andı.

KJA tarafından yayınlanan mesaj şöyle: “Kürdistan halkının yaşadığı acıları, katliamları, haksızlıkları omuzlayan bir kadındır Zilan yoldaş. Bin yıllar önce yalancı ve kurnaz erkek tarafından düşürülen tanrıçalık kültürünün yeniden yaratıcısıdır. Kürdistan halkının kanlı tarihinin iz sürücüsü ve hesap sorucusudur. 95 yılında özgürlük mücadelesine katılım kararı görünenin ardındakini görebilme amacıyladır. Egemen sistemin Kürt ve Kürdistan halkına yaşattığı tahribatlara karşı, ezilen Kürt kadınının çığlıklarına bir ses olabilmek için bu eylemi gerçekleştirmiştir. Direnişçi Kürt kadınlarının, Kürt kadın özgürlükçülerinin yaşamları, duruşları ve kendilerini mücadeleye adayışları her zaman onu heyecanlandırmıştır. Kadın sorununun özgür bir temelde ele alınmadığını ve bunun toplumsal bir sorun olduğunu her seferinde dile getirmiştir.

Tarih 30 Haziran 96’yı gösterdiğinde “Yaşam iddiam çok büyük, anlamlı bir yaşamın sahibi olmak istiyorum.” diyerek Dersim’in uçurumlarından ölüme atlayan Dersimli kadınların, süngü uçlarında sallanan cansız bebelerin, evleri-barkları yakılan ve mağaralarda zehirli gazlarla katledilen yaşlı-genç Dersimlilerin Semalarda uğuldayan iniltilerini dindirmenin yolunu tercih ederek kadın özgürlük mücadelesinin tanrıçası olmuştur.

Zilan yoldaş şahsında kadın özgürlük mücadelesi niteliksel bir sıçrama yaratarak özgür kadın profilinin oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.  “Kadın özgürlük şehitlerimiz ve büyük direnişçilerimizin izinde yürümek, onların mirasına doğru bir şekilde sahip çıkmak çok şerefli bir duygudur. Bu şerefli görevin sahibi olacağım için kendimi şanslı görüyorum.” Diyerek bilincinde, ruhunda, bedeninin her hücresinde kadın özgürlüğünü ne derece içselleştirdiğini ve özgürlük arayıcısı tüm kadınlar için attığı adımı bizlere göstermiştir.

Biz de KJA olarak Kadın özgürlük mücadelesinin tanrıçası Zeynep Kınacı (Zilan) yoldaşımızı şahadetinin 19. Yıldönümünde anıyor ve tekrardan anısına bağlılığımızın sözünü veriyoruz.”