KJA İstanbul: Cizre’de 13 yaşındaki Cemile AKP vahşetinin simgesidir

Çocuk istismarına yönelik açıklama yapan KJA İstanbul, “Cizre'de 13 yaşındaki Cemile, AKP vahşetinin simgesidir. 23 Nisan çocuk bayramı değil AKP'nin çocukların yüreğinde tarihin çöplüğüne gömüldüğü gündür" dedi.

Çocuk istismarına yönelik açıklama yapan KJA İstanbul, “Cizre'de 13 yaşındaki Cemile, AKP vahşetinin simgesidir. 23 Nisan çocuk bayramı değil AKP'nin çocukların yüreğinde tarihin çöplüğüne gömüldüğü gündür. Ne çocuklar ne de aileleri bu vahşeti asla affetmeyecektir" dedi.

Kongreya Jinên Azad (KJA) İstanbul bileşenleri, İHD İstanbul şubesinde bir araya gelerek, çocuk istismarına yönelik basın toplantısı düzenledi.

"Çocuklar geleceğimizdir geleceğimize dokundurmayız" pankartıyla devlet tarafından katledilen çocukların fotoğraflarının yer aldığı basın toplantısında ilk konuşan Barış Annesi Emine Erbek, çocukların dininin ve ırkının olmadığını söyledi.

Tüm dünyada çocuklar günü kutlanabilirken, Kürdistan'da çocuklara yönelik katliamlar gerçekleştirildiğini belirten Erbek, "Kürt çocuklarının katledilmek kaderi oldu. Çünkü dilimiz, hakkımız yok ve bu duruma dünya sessiz kalıyor" diye tepki gösterdi. Kürt çocuklarının bodrumlarda katledildiğini söyleyen Erbek, "Bu yüzden de bu günü kutlayamıyoruz. Kürt çocukların yeri olmadı" dedi. Erbek, Ermeni Soykırımı'nda kaybedilenlere anarak, soykırıma tepki gösterdi.

Erbek'in ardından açıklama yapan KJA İstanbul Koordinasyon üyesi Yeşim Keleş, bayram ve çocuk kelimesinin yan yana kullanılmayacak bir durumda olunduğunu söyledi. Keleş, "Biz kadınlar olarak çocukların katledilmesine, istismara uğramasına ve emeğinin sömürülmesine sessiz kalmıyoruz" dedi. Devlet tarafından çocukların katledildiğine dikkat çeken Keleş, "Kürdistan'da eril zihniyetle yürütülen savaşta hedefe kadınları ve çocukları alarak uyguluyor. Kadın ve çocuk üzerinden yürütülen kirli savaş ideolojiktir" diye belirtti.

Keleş, "Ceylan Önkollardan Uğur Kaymazlara, Berkin Elvanlardan Cemile Çağırgalara kadar bu coğrafyada AKP iktidar sürecinde katledilen çocuk sayısı yürütülen savaşla paralel olarak her geçen gün daha da artıyor" dedi. Cezaevlerinin çocuklarla dolu olduğunu söyleyen Keleş, cezaevinde çocuklara yönelik cinsel şiddet uygulandığını dile getirdi. Keleş, "Ensar Vakfı'nda yaşanan cinsel istismara ilişkin AKP'nin bakanları bir kereden bir şey olmaz diyerek tecavüzcüyü meşrulaştırılmaya çalıştı. Aynı zihniyetle gerçekleşen açıklamalar çocuklarımızın nasıl bir vahşetle karşı karşıya olduğunu gözler olduğunu sermektedir" dedi.

AKP'nin savaş suçu işleyerek çocukları katlettiğini ifade eden Keleş, “Kadın olarak bu duruma 'dur' diyoruz. Cizre'de 13 yaşındaki Cemile AKP vahşetinin simgesidir. Ve AKP hükümeti hesap vermek adına uluslararası savaş mahkemelerinde yargılanarak hak ettiği savaş suçlarından ceza almalıdır. 23 Nisan çocuk bayramı değil AKP'nin çocukların yüreğinde tarihin çöpüne gömüldüğü gündür. Ne çocuklar ne de aileleri bu vahşeti asla affetmeyecektir" diye konuştu.