KJAR recme karşı ortak mücadeleye çağırdı

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Koordinasyonu (KJAR), İran'da kadına yönelik artan recm ve idamlara karşı yazılı açıklamada bulundu.

İran'da kadına yönelik artan recm olaylarına dikkat çeken KJAR, recm ve idam cezasına karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Koordinasyonu (KJAR), İran'da kadına yönelik artan recm ve idamlara karşı yazılı açıklamada bulundu.

Kadın özgürlük hareketi ve kadının hak arama arayışının gelişmesi ile birlikte, devlet ve erkeğin kadına yönelik vahşi uygulamalarının da arttığını hatırlatan KJAR, vahşet düzeyindeki kadına yönelik bu acımasız uygulamaların meşru gösterilmeye çalışıldığını vurguladı.

Recm'in eski bir Ortadoğu geleneği olduğunu belirten KJAR, kadın özgürlük mücadelesi ve insan haklarının gündemleştirilmesi ile birlikte her ne kadar günümüzde azalmış olsa da, bölge ülkelerinde özellikle İran ve Afganistan'da açık ya da kapalı bir şekilde hala sürdüğünü söyledi.

Yürütülen mücadeleye rağmen mevcut yasalardan çıkarılamayan recm cezasının son kurbanının Gilan eyaletinde bir kadın olduğu bilgisini veren KJAR, Kürt Kadın Özgürlük Hareketi olarak recm ve idama karşı mücadele verdiklerini, ancak bu mücadele süreklileşmediği için günümüzde kadınların recm cezasına çarpıtıldığını vurguladı.

'DAIŞ SALDIRILARIYLA BİRLİKTE KADINA YÖNELİK ŞİDDET YAŞAMIN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ'

DAIŞ'in bölgeye yönelik saldırılarıyla birlikte kadına yönelik şiddetin derinleştiğini, günlük hayatın bir parçası haline geldiği belirtilen açıklamada "Bu vahşete karşı çıkmak için, uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gerekiyor. Bu da kadınların ortak mücadelesi ile mümkün. Özellikle Kürt kadını öncülüğünde, söz konusu cezalandırma yöntemlerinin yasalardan çıkarılması için güçlü bir mücadelenin yürütülmesi gerekiyor. Dolayısıyla İran ve Doğu Kürdistan'da birleşen kadınlar, İran'da kadın karşıtı yasaları değiştirebilir" denildi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Tüm Kürt ve İran kadınlarına çağrı yapan KJAR, erkek zihniyetli kadın karşıtı tüm yasalara karşı KJAR olarak her türlü mücadeleye hazır olduğunu vurguladı.