KJK: 21’nci yüzyıl kadınların özgürlük yüzyılı olacak

13’üncü Zilan Kadın Festivali’ne bir mesaj sunan KJK, 21’inci yüzyılın kadınların özgürlük yüzyılı olacağını kaydetti.

13’ncü Zilan Kadın Festivali, Almanya’nın Dortmund kentinde binlerce kadının katılımıyla yapıldı. “Jin jiyan Azadi” sloganlarının sık sık atıldığı festivale bir mesaj gönderen KJK “kadın öncülüğünde Önder Apo’nun felsefesi ile demokratik konfederalizm sistemi hayata geçecektir” vurgusunda bulunuldu.

Almanya’da geleneksel olarak her yıl yapılan Zilan Kadın Festivali’nin 13’ncüsü bu yıl, “Kadın Direnişiyle Özgür Yaşam Kazanacak” sloganıyla yapıldı. Kadın Barış Bürosu (CENİ) ile Almanya Kürt Kadınlar Birliği (TJK-E) tarafından ortaklaşa düzenlenen festivalde, şiddetli yağışa rağmen binlerce kadın buluştu.

Zeynep Kınaca (Zilan) başta olmak üzere Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin posterlerinin yer aldığı festival sahnesinde, “Hebûna Rêber Apo Xwebûna Me Ye” pankartının yanı sıra Kürt kadın mücadelesine anlatan pankart ve dövizler asıldı. Festival alanında da kadın mücadelesi ve Rojava devrimini anlatan motifler yer aldı. Festivalde yapılan konuşmalarda, Zeynep Kınacı, Sakine Cansız, Arin Mirxanların Kürt kadın mücadelesinde sembol olduğunun altı çizilerek, bütün kadınların bu bayrağı yüceltmesi çağrısında bulunuldu.

‘ÖZGÜRLÜK ŞEHİTLERİMİZİ ANIYORUZ’

Koordinasyona Jînên Kurdistanê (KJK) da Zilan Kadın Festivali’ne bir mesaj gönderdi. KJK, mesajında Zilan şahsında Kürt kadının mücadelelisinin önemine vurgu yaparak “bugün bizi burada buluşturan kuşkusuz özgürlük ve devrim şehitleridir. Bu şehitlerimizi anıyor, saygıyla önlerinde eğiliyoruz. Sara, Rojbîn, û Ronahî ile Nalîn Muş ile Helîn Dêrism şahsında bütün özgürlük şehitlerini anıyoruz” denildi.

KJK mesajında “Önder Apo’ya yönelik insanlık dışı işkence ve tecridi kınıyor, Avrupa devletlerinin tutumunu eleştiriyoruz. Bütün kadınların direnişiyle İmralı sistemini yıkacağız” vurgusunda bulundu.

‘KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDE ALTERNATİF SİSTEM’

Kapitalist modernite sisteminin 200 yıldır Ortadoğu’ya yerleşmek istediğini ve bunun için de kendi çıkarları için bölgeyi dizayn etmek istediği vurgusunda bulunan KJK açıklamasında, devamla şunlara dikkat çekildi: “bugün, kadın öncülüğünde, Önder Apo’nun felsefesiyle demokratik özerklik sistemi hayat buluyor. Onun içindir dünyanın bir çok yerinde insanlar, yönünü devrim sahasına yani Kürdistan’a veriyor. Erkek egemenlik sistemi de halkları nefessiz bırakmak için özgürlük mücadelemize saldırıyor. Faşist saldırılar, Türk devletinin öncülüğünde DAİŞ çetelerin eliyle yapılıyor. Bu saldırılarla özgürlük mücadelemizin önünü kesmek istiyorlar. Ancak 21’nci yüz yılda güçleri özgürlük mücadelemize ve devrimizi engellemeye güçleri yetmez.”

‘KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ HİÇ BU KADAR YAKINLAŞMAMIŞTI’

21’nci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağı hatırlatan KJK “Önder Apo’nun da dediği gibi 21’nci yüz yıl kadının özgürlük yüz yılıdır. Hiç bir dönemde kadın özgürlüğü bu kadar yakınlaşmamıştı. Onun içindir ki erkek egemen sistemi bu kadar vahşice kadın mücadelesine saldırıyor. Çünkü kadın özgürlüğü bu ataerkil sistemin sonu anlamına geliyor. Bu sistem hala sürüyor. Onun için kendi örgütlülüğümüzü güçlendirip, mücadelemizi daha da radikalleştirelim. Alternatif bir yaşamı böyle kurabiliriz. Bu yüz yılı kadın yüz yılana da bu mücadele ile dönüştürebiliriz. Ondan dolayı bütün kadınları mücadeleye çağırıyoruz.”

‘KÜRT KADINLARI BÜTÜN DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞTUR’

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ise festivalde yaptığı konuşmada, AKP ve Türk devletinin baskı ve işkence ile kendilerini teslim almaya çalışıldığını belirterek,” Ancak bunlar çok iyi biliyorlar, biz bu tür baskı ve şantajlarla boyun eğmeyiz. Kürtlerin tarihi direnişlerle doludur. Bugünde bu direniş ve mücadele devam etmektedir. Kürt halkı ve kadınları bugün her alanda direniyor, özgürlük mücadelesini yükseltiyorlar. Ortadoğu ve Kürdistan’ın dört parçasında bu direniş büyük bedellerle yürütülüyor. Bunun öncüsü de kadınlardır. Bugün Rojava’da Kürt kadınların direnişi bütün dünyada örnektir. Kapitalist moderniteye karşı, demokratik modernite sistemi hayata geçiriyorlar” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından festivalde, Hanî, Gülbahar Kavcu, Katalan Müzik Grubu Prosodia, Berivan Arin ve Kadın Dengbêj Grubu’nun yanı sıra 50 kişilik Tev-Çand halk oyunları da bir dans gösterisi yaptı. Festival sanatçıların söylediği stranlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.